| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
devilxp1 Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Май 24, 2011 17:41 Заглавие: загуби при импулсно напрежение в транзистор |
|
|
Здравейте,налага ми се да изчисля загубите в един транзистор...но не знам как точно да го направя.Моля за малко помощ по въпроса.
Транзисторът е -irfp140n
Захранващо напрежение ,от акумулатор -12v
Токът между сора и дрейна е -10А
Изходното напрежение измерено върху консуматора -6V
Това е напрежението което се мери на дрейна и на плюса,при вързан консуматор!
При липса на консуматор изходното напрежение е 12 волта.
Напрежението между гейта и сорса е -8V
Честотата на входният сигнал на гейта е -17Hz
Коефициента на запълване е 50:50,тоест напрежението е правоъгълни импулси с честота 17 херца и импулс равен на паузата! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 24, 2011 18:06 Заглавие: Re: загуби при импулсно напрежение в транзистор |
|
|
Ползвай Закона на Ом , интегриран по времето. Имаш всичко необходимо. Имаш и времето, имаш и тока, имаш и съпротивлението (от дейташита)...
При 17Hz ключовите загуби можеш да ги пренебрегнеш.
Това (т.к. явно си го мерил с обикновен мултицет):
| devilxp1 написа: | | ...Изходното напрежение измерено върху консуматора -6V... |
не ти помага по никакъв начин.
То просто е следтствие от това:
| devilxp1 написа: | | ...Коефициента на запълване е 50:50... |
_________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
devilxp1 Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Май 24, 2011 18:30 Заглавие: |
|
|
Така,значи проблемът е следният ....транзисторът е разположен на радиатор и въпреки това загрява доста прилично...това нормално ли е ?
Добре де тогава изниква друг въпрос ,как да разбера колко консумира товара ...след като казваш да не гледам изходното напрежение ...по принцип знам ,че обикновените уреди измерват без проблем до около 400 хц...поне на моя толкова пише.Но явно съм се заблудил.
Тоест нужно ми е да знам колко консумира товара и колко са загубите в транзистора! |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 24, 2011 19:06 Заглавие: |
|
|
Не можеш ли да премериш тока през консуматора с един уред и тока на цялото устройство през акумулатора с друг и да видиш разликата. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
devilxp1 Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Май 24, 2011 19:18 Заглавие: |
|
|
За съжаление ,не.
Проблемът е ,че устройството е съставено от много клетки работещи едновременно и общият ток е огромен...просто нямам наличен такъв амперметър.
Единствено мога да боравя с една от клетките....и с данните които написах в първият пост.
Не се отговаря с този бутон |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 25, 2011 7:19 Заглавие: |
|
|
Да нормално е, справка даташита на транзистора. Работна температура до 150гр. Има две фирми производител, едната дава вътрешно съпротивление 0.040ома, другата 0,054ома. Като знаеш това съпротивление можеш да сметнеш загубите по закона на Ом.
http://www.alldatasheet.com/view.jsp?Searchword=IRFP140N _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 25, 2011 9:31 Заглавие: |
|
|
Сигурен ли си че токът на товара е 10А, когато са му подадени 12V?
Ако да - то загубите в тр-ра трябва да са от порядъка на 2,5W. Това е много за без радиатор, но със сравнително малък радиатор не трябва да е проблем.
Тотално бъркаш понятията:
| devilxp1 написа: | | ...по принцип знам ,че обикновените уреди измерват без проблем до около 400 хц...поне на моя толкова пише.Но явно съм се заблудил.... |
Едно е постоянен ток/напрежение, съвсем друго е това което имаш в момента. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
devilxp1 Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Май 25, 2011 16:35 Заглавие: |
|
|
Мда,вчера успях да пресметна загубите в транзистора...всичко е както трябва ..намерих начин и да измеря мощността на товара.
Благодаря на всички за помощта!Проблемът е решен!  |
|
|
 |
|