| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 26, 2011 17:09 Заглавие: Защита на лампите от повишения пусков ток |
|
|
Решил съм да си направя защита за лампите с нажежаема жичка в къщи, че много често изгарят при включване. Ще са свързани през резистор, който реле ще шунтира около секунда-две след включване. Та колебанието ми е за оптималната стойност на резистора. Моля, ако някой е правил подобно нещо да сподели опит.
Въпросните лампи са халогенни, 70 вата и съпротивлението им в студено състояние е 50 ома. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
|
|
 |
After_Dark Опитен потребител

|
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 26, 2011 18:06 Заглавие: |
|
|
| Защо не си сложиш вариаторен ключ? |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Чет Май 26, 2011 19:10 Заглавие: |
|
|
| ако случайно ти се намира някой стар трансформатор и ако са за 220 волта може да ги замениш със такива на 12 волта те имат доста по-дълъг живот заради по-дебелата жичка. |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 26, 2011 20:57 Заглавие: |
|
|
| Лампите са на 220 волта. Това ми хрумна като идея с елементи, които имам под ръка. Може пък и да се спра на нещо фабрично. |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Чет Май 26, 2011 21:57 Заглавие: |
|
|
Преди време сложих NTC та по 30 тина ома и от тогава не съм имал проблеми. Иначе имам няколко платки с аналогична на неомонтанската схема но на моменти пали след почти 1мин! Пък тази на младконструктор така и не я пробвах стои ми на масата от сумати и време.. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
sword Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 27, 2011 9:54 Заглавие: |
|
|
| Преди време бях намерил в руски сайт схема за мек старт за крушки обаче не я записах.Представляваше 4 диода свързани в грец последователно на лампата и един мощен транзистор затварящ веригата вързан на плюса и минуса на греца, база-емитер имаше кондензатор от няколко микрофарада и резистор база колектор ако не се лъжа 1к. |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Пет Май 27, 2011 10:48 Заглавие: |
|
|
Тая схема я имам някъде един вид транзистора окъсява изхода на греца а той е последователно на лампата. .. Обаче много ми гореше транзистора и я оставих. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
Milen_haskovo Опитен потребител

Регистриран на: 11 Фев 2005 Мнения: 1404 Местожителство: София/Хасково
|
Пуснато на: Пет Май 27, 2011 12:10 Заглавие: |
|
|
И аз съм За един термистор (NTC). Струва стотинки и си върши работата. Проблема му е, че след гасене трябва да изстине преди да заработи отново. Някои слагат едно реле, което го окъсява след 5-6 секунди, така е готов за следващия пуск...
п.п. тва на Неомонтана 99,9% е термистор за 30 стотинки, със запоени две кабелчета и залят в смола за да струва 5 лева Също като "чип тунинга" при някои коли http://www.tuning.bg/forum/viewtopic.php?f=19&t=56167&start=0&view=print  _________________ Както си работеше и спря... |
|
|
 |
|