Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Защита на лампите от повишения пусков ток
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Пет Май 27, 2011 14:59    Заглавие: Отговорете с цитат

От долната страна има ТО-220 корпус - нещо дали транзистор дали симистор не знам то така е залято, че... Пък за NTC то има оправия и по простия начин с радиатор + термо паста Smile
don bazilio
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Съб Май 28, 2011 21:00    Заглавие: Защита на лампите от пусковия ток Отговорете с цитат

Аз също имах този проблем .Бях пробвал всичко гореописано .Сложих от една стара мини лента ЕС5003 мрежовия и трансформатор свързан като автотрансформатор на целия токов кръг за осветлението .С това окончателно се реши проблема за години .Трансформатора за блока е на 100метра от мен .Напрежението стига до 230 235 в понякога. Мисля че освен понижаването на напрежението трансформатора играе ролята на буфер . С две думи не може да даде тъкъв начален ток когато крушката е студена.Мощноста му е мисля 250вт. За 10 години не бях сменил нито една крушка. Сега са вече енерго спестяващи но още не съм го махнал.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Milen_haskovo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София/Хасково

МнениеПуснато на: Съб Май 28, 2011 21:17    Заглавие: Отговорете с цитат

DJ69VN написа:
От долната страна има ТО-220 корпус....

Може да е камуфлаж, примерно някоя серия ментета Very Happy Направи му едно изследване де, като го имаш... Знаеш как работят термисторите - пусни му ток да се стопли, след което закачаш омметър и мериш дали съпротивлението расте.

п.п. един сърч кво ми даде:

http://search.digikey.com/scripts/DkSearch/dksus.dll?lang=en&site=US&KeyWords=ntc+to-220&x=0&y=0
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Май 28, 2011 22:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Де да беше но като махнах лепенката се виждат 3 резистора и един електролитен кондензатор и ценер или 1N4148... Не знам какво е това с което е залято но е доста твърдо.
Ето я схемата която колегата каза по горе..
http://electrolights.ru/life-lamp.html
пък това кр1182пм1 си е специализирана интеграла и дори има вграден симистор до 1,5А мисля.. Но.. Нещо не я намирам Smile Иначе схемата е толкова проста, че чак се чудя как работи Laughing
Milen_haskovo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София/Хасково

МнениеПуснато на: Съб Май 28, 2011 23:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Най-вероятно е със симистор и същия принцип, като от руската страница. Само че без грец.
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Май 28, 2011 23:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Има точно такива схеми за който говориш но обикновено електролитния е голяма стойност и не подхожда на този по размери, но има и друго може да са го намалили то не е важно толкова да пали визуално бавно...И по малко "закъснение" ще свърши работа. Но като цяло до сега масово схемите който съм видял който са без професор.. имат един и същ проблем при повторно включване палят веднага което не е много желателно.
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Нед Май 29, 2011 9:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Мисля да правя това в атача.
Върнете се в началото
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Май 29, 2011 12:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Виж какво е релелето.. ако консумира малко може някой-BC547 да се сложи на мястото на BD то или 817 SMD Smile . Няма да е зле да има и 10к от база към емитер. Всичко добре ама по един траф на всяка лампа ?!
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Нед Май 29, 2011 15:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Тая схема съм я взел готова от някъде (за защита на озвучителни тела). Транзистора няма да е непременно този. Релето ще е RAS-1215. Трафчета съм взел по 3 лв. и нещо. Не е чак толкова скъпо.
Върнете се в началото
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Май 29, 2011 15:16    Заглавие: Отговорете с цитат

То не става въпрос за парите ами размера? Няма да е лошо да предвидиш и един предпазител или Fuse R на трафа от към входа... И един 100nF паралелно на захранването от към вторичната част.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети