Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Мощна високооборотна "духалка", съвети и от къде?
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
alex93
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Благоевград

МнениеПуснато на: Пет Май 27, 2011 23:03    Заглавие: Отговорете с цитат

За пореден път, не ми трябва "суперчарджър" къвто си написал, не ми трябват и темите, които ми изпращате! Достатъчно теми съм прочел, относно тая "ечектрическа духалка" и едни мислят едно а други корено различно.
Така, значи както пак прочетох в темата която си пуснал по-горе, и както създателя и иска такава духалка както мен, а другите "се опитват да дават акъл", не става въпрос за никакво налягане! Неможеш да очакваш от нещо толко нестабилно да прави налягане, не го ли разбрахте това.., не ми трябва налягане, а просто искам дебита, който самия мотор всмуква да е по-малък от този който тая ел. турбина ще вкарва. Тоест въздуха който постъпва в мотора да се завихря ( в някаква степен ), да се преодолява преченето на филтъра, и духалката да осигури нужния дебит на мотора, без той "да се мъчи да дърпа кислород"!!
Идеята ми е следната - и най-просто може да се опише чрез следната ситуация:
Палите огън, някъде навън, обаче нещо неможе да се запали хубаво и гори бавно, на път да изгасне... В същото време какво започвате да правите?! Разбирате че само със слагане на пръчки, или там слама, каквото и да е (гориво) няма да стане, и започвате "да го духате", и тогава какво става - хоп огъна се разпалва!..
Същото могат да пробват и пушачите - като си запалиш цигарата, и като духнеш отпред на "жарта" тя се "разпалва" и почва да свети по силно, и да гори по-бързо цигарата...?
Та да не искате да ми кажете, че в това време се образува някакво налягане на огъня, цигарата или каквото и да е ..?
Налягане се постига само със здрави, яки турбини задвижвани от изгорелите газове или така наречените суперчарджъри, задвижвани от ремъка на мотора.
Затова в случая просто искам да му осигуря по-голям дебит на мотора ( дебит е въздуха, който засмуква мотора примерно за 1 мин), в същото време поставена "духалката" да духа към мотора ( дебит е въздуха който ще премине през тая духалка в посока към мотора, за 1 мин ... )! Та, ако обема на един мотор е примерно 1.4 (моя) и на всеки един оборот, приемеме че целия цилиндър всуква въздух отвънка (което не е така, защото има и гориво вътре), така 1400 кубика 4 цилиндъра значи на цилиндър по 350 куб см въздух (което е по-малко, по горе споменах защо) излиза че за тези 6000 оборота ще прави 6000x0.000350=2.1 кубични метра въздух за 1 мин, защото са 6000 оборота в МИН., което е максималния дебит на моя мотор ..? при положение че в цилиндъра има само въздух ! а и прекъсвача е при 6500 оборота, и много редко да се кара при такива обороти...
Та ако тая духалка прави примерно 3 или 4.. нагоре куб. метра въздух за мин., ще осигурява дебит на мотора, какъвто той неможе да поеме, ( се 1 вместо 1 човек да духа огъня, което му е достатъчно да се разгори, то го духат трима примерно ..)
Да не се объркате сега, макар че дебита е по-горям налягане пак няма да има в мотора, то ще има ама ще е нищожно и няма смисъл да се нарича налягане.
Какво друго искате да напиша незнам, надявам се да сте ме разбрали какво искам да направя
друг е въпроса че ефекта от спортните филтри го толко хвалят, а съм сигурен че ефекта от тази "духалка" ще е по-добър.
Също да не забравяме като се комбинират тези 2те
ами като комбинираме тези 2те със по-голям отвор на дросела, и една бутилка с въздух под налягане, монтирана като нитро системата, само че да пуска само въздух?
Това е от мен, интересува ме от къде да си намеря такава "духалка"?
както казах по-горе трябва да е високооборотна - без някакви съображения за живот ( нискооборотна..) , както казах ще работи по някакви секунди, през минути почивка, което немисля че ще и е проблем..!

ПП. Додов, знам ги тези, само че са слабички. Да има такива готови, само че ефекта няма да е толкова задоволителен, защото те са нещо като тези духалките за парното в колата. Все пак трябва да има по-голям дебит от този на мотора, и с тези става ама първо цените са им безбожни, продават ги мисля само с филтри, и като цяло не си заслужава такава.
Трябва да е нещо което на пазара не се използва с такава цел, затова цената няма да му е толкова преувеличена, и в същото време ще върши гореописаната функция.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivanovbg
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Май 28, 2011 1:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Относно сметките си в грешка-за един оборот 2 цилиндъра ти смучат -та значи 0.7 литра по 6000 оборота-ще рече 4200литра или 4,2 кубически метра в минута или 240 кубически метра за час.Но да ги сметнем за 3000 оборота.За да ги прекараш необходимия въздух през дроселна клапа с Ф50мм примерно трябва въздуха (без налягане)да се движи със скорост 16,6 метра за секунда или 60 километра в час.
Провери сам:20 кв.см. сечение 33 литра за секунда въздух ти гълта мотора при 3000 оборота в минута.
По добре си направи една фуния на капака и след 60 км/час ще е много по ефективна.

За проба с ток вземи една прахосмукачка и се опитай да надуеш един 100 литров чувал за 3 секунди през тръба Ф50.

С две думи-не е до начин на мислене а до сметки.
Между другото по спецификации компресора на G40 на VW Харчи 15 киловата от мощността на двигателя а почти не дава налягане.

Другото нещо-как компютъра ще разбере че е влязъл повече въздух та да пусне повече гориво?
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Deliya
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Май 28, 2011 7:03    Заглавие: Духалка Отговорете с цитат

alex93 Това което искате да постигнете, да имате обратна връзка, да имате оптимално оползотворяване на горивото и съобразно с неговото количество и подаването на допълнително въздух в двигателя за доброто изгаряне в цилиндрите и да повишите литровата мощност на двигателя става само с турбокомпресор. Това отдавна е измислено.
alex93
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Май 28, 2011 10:59    Заглавие: Отговорете с цитат

ivanovbg написа:

Нали разбираш, че това е при положение че целия цилиндър е изпълнен с въздух, а на практика не е така... Доста по малко въздух използва мотора, да не говорим че сме го сметнали за 6000 оборота, където я карам рядко колата.
Отвора на дросела беше по-голям не беше 50, към 55 - 63 беше, ще го премеря за да съм сигурен и ще направя клип, за да стане и видно как е в колата..
иначе няма ли такива ел турбинки? тези форсираните ел.мотори дето въртът на големи обороти, мисля че са най-подходящи? както казах тва ще се включва рядко, важното е да духа както каза ти, с по-голям дебит от мотора, и повече от 60 км/х, защото все пак съм и със спортен филтър, а не панелен и при голяма скорост струята отвънка се губи, въпреки това аз разлика в динамиката със спортния филтър усетих!
може от 160 нагоре да не върви чак толкова като преди ама до 4-та ( 160км/х ги цеди бързо, на 5-та умира, което си е достойно според мен за 1.4 8в ..)
ПП. Инжекциона пуска толкова гориво, колкото въздух има
при тези по-новите ЕКУ-та там ще е по-съклетно, но пълната инжекция и да я турбинираш ще си пуска гориво колкото въздух има, стига да могат вече самите инжектори, дюзи, и бензинова помпа да смогнат на впъскването!
Разбира се говорим за определени граници, много ясно че ако е голяма разликата ще иска настройка на ЕКУ-то щото все пак там си има някакви ограничения, Но с тая духална ще се вписваме в лимита на ЕКУ-то и няма да има проблеми! Също така инжекторите, заедно с ЕКУ-то са направени едни стойности примерно малко по-ниски от това което може мотора, за да може да варира мощносста спрямо условията - примерно много хора казват че като е студена, тепърва си я запалил зимата .. примерно навънка е 5 - 10 градуса
и е много вредно да я форсираш още докато не е загреяла, но един път пък си направих експеримент (хехе Twisted Evil ) и се оказа че все 1 караш съвсем различна кола.
Разликата е доста големичка, когато и влиза студен въздух, и когато самия мотор не е загреял още .. като за пример - при превключване на 1ва от 2ра като заби едни 6000 оборота не мръдна, докато другата стрелка ( за скоростта - не качи 90 кч/х и поиска да и дам 3-та .. )
Това на загреяла никога неможе да го направи - ама никога, първа и е лесна ама на 2ра никога неможе да го направи това, когато мотора е примерно загреял на 90 градуса, и навън е жега 30- 40 градуса .

така че такива минимални "подбутвания" ще ги понесе без проблем Wink
Ето за такова ви говоря: http://www.aircraft-world.com/prod_datasheets/cdmotor-edf55.htm
просто трябва да е достатъчно високооборотно и да е доста силно, прекалено силно, даже, ..
такива "вентилаторки" като ги пуснеш да работят и почнат да си летят самички, защото имат доста голяма тяга и както каза те, щом се ползват за летящи самолетчета на дистанционно, предполагам се двжиат над 60 км/час, а щом се захранват от акумулаторна батерия, която в същото време е толкова лека, че самия ел-мотор е способен да я вдигне във въздуха, немисля че ще има някакъв проблем ...?
просто трябва да е нещо много мощно, пък нека му дават работа не повече от 5- 10 мин
Върнете се в началото
lusi blazev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Свищов

МнениеПуснато на: Съб Май 28, 2011 13:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Момче, много си далече от истината как работи една инжекционна система. Да си чувал, че има термодатчик за температурата на входящия въздух, ами за дебитомер, ами за потенциометър на дроселната клапа, ами за ламбда сонда. Това са неща чрез които ЕКУ-то следи работата на мотора и ако трябва прави корекция на времето на впръскване. Вземи и прочети малко книжки за инжекционни системи и начина им на работа. Какви духалки, какви 5 лева. Пълни глупости.
Тя темата май отдавна е за "общи приказки". Twisted Evil
Върнете се в началото
ivanovbg
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Май 28, 2011 17:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз работя като диагностик в Хеед91.Идва ли са няколко души при нас да си замерят на диното какво става с духалките.Бяха 1000кубика корса ,1,4 -поло и 1,6 астра.Духалките бяха ибейски някакви. Ефекта беше 3 -10 коня надолу след 3000 оборота.Под 3000 нямаше разлика.Колкото по голяма кубатура-по големи загуби .Под 2000 оборота не мери диното така че под тях не знам.Всичките бяха със спортни филтри.А като не им се въртеше перката-още повече се губеха коне.

Астрата беше с борд компютър и момчето казваше че му бил паднал разхода с 0,5 литра по него.Де факто не беше го мерил пълно-пълно.
За мен е нормално,като се има предвид че разхода го изчислява по дюзите и дебитомера като отчете по малко въздух пуска по малко гориво.

Това са фактите.

Според мен ще е много по добре да изкараш въздуха да го смуче някъде отпред.Хем ще е по студен,хем и напора при движение ще помага.

Нормално е с конусен филтър лятото да ти пада мощността,все пак при двигателя е 90 градуса.Най-лесно можеш да провериш колко ти е температурата на засмукания въздух с някое лаптопче и ще се увериш Very Happy Не са сложени напразно кутиите на филтъра и смукателните колектори от пластмаса.Те са за да не се нагрява засмукания въздух.30% от топлинната мощност на мотора се отделя в радиатора.
ivanovbg
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Май 28, 2011 17:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако ти се занимава с глупости-виж тук http://rchobby-bg.com/index.php?main_page=index&cPath=30&zenid=4a518fa29962aedb2ea08950261981c2
alex93
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Май 28, 2011 18:30    Заглавие: Отговорете с цитат

lusi blazev написа:

Моя мотор е без дебитомер, колега
няма значение...
Та Иванов, разбирам, но ви казах че въпросните духалки от ибей са яко калпави! ама ЯКО, цените са им безбожни за качеството което предлагат .. защото ги давали и със спортни филтри..
идеята ми е да си я направя АЗ
с хубав мотор
да тези въздушни турбини ги знам от rc hobby ..
идеята ми е да си намеря такава въздушна турбина с такова тяло и перките, но да сложа много по-мощен мотор
например http://www.servo-expert.com/catalog/index.php?cPath=25
в комбинация с http://rchobby-bg.com/index.php?main_page=product_info&cPath=26_62&products_id=678
който се развърта над 10 000 оборота, мощност 1 киловат !
е оная глупост от ибей ако има и 200 вата .. ОК
само незнам дали това моторче иска контролер..
а на мен ми трябва същото като това само че да е през прекъсвач и като се пусне да работи НА МАКС .. като не се изключи

Последната промяна е направена от alex93 на Съб Май 28, 2011 19:01; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
ivanovbg
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Май 28, 2011 18:44    Заглавие: Отговорете с цитат

800вата ти е алтернатора,както ти казах,така че внимавай с алтернатора.

Колата си е твоя и можеш да правиш каквото си поискаш.Като гледам цените(мотор,контролер,перки) по добре си купи едно турбо-втора ръка.И ти ще си по доволен от ефекта Very Happy
dodov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Попово

МнениеПуснато на: Съб Май 28, 2011 19:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Преди да направиш турбината, си задай следния въпрос! Откъде да осигуря 84 ампера, за времето през, което ще се се вкарва въздух, защото искаш 1 киловат мощност на ел. мотора?! И с ключе няма да стане.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети