Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Проблем със зарядно за лаптоп за автомобил!

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
x_name41
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: plovdiv

МнениеПуснато на: Сря Юни 01, 2011 23:54    Заглавие: Проблем със зарядно за лаптоп за автомобил! Отговорете с цитат

Значи проблема е, че посочената схема нещо не осцилира нормално, в смисъл че когато и подам 12В. от АТХ въобще няма повишаване на изходното напрежение, а чак след като докосна с пръст извод 6 на ИС и маса или плюса тогава започва да генерира и да се покачва рязко изходното напрежение до 25-30В. ако не и повече, и като си махна пръста спира да генерира а уж всичко е както по схемата с изключение на някои подробности като например че полевия транзистор ми е 2SK1388 до 30 Волта, Шотки диода на изхода ми е MBR4045PT, двата емитерни резистора R9 и R10 вместо 6.8 съм ги сложил 5.6 Ома тъй-като не ми се търсеше, дросела вместо с 21 навивки е с 13 навивки върху тороид 22мм. диаметър, кондензаторите на входа и изхода не са по 4 а са по един 3300uF/16V на входа и един 2200uF/25V на изхода и че, кондензатора С12 съм го сложил полярен но със сигурност невярвам да е от това така че, моля някои ако има идея от какво може да е нека посочи причината, всъщност бях предположил и това че, може би иска някакво преднапрежение в изхода за драйверите но смущаващото е че в изхода на ИС като че ли няма никакви осцилаций, а измерванията съм ги правил с прост дигитален мултимер и той не показа никакво напрежение на изхода с изключение на случая на докосването с пръст където отчете някакви миливолтове. А ако някой разполага и с изпитана проста подобна схема на такова зарядно нека я посочи ще е още по добре, благодаря!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
pulsar
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Монтана

МнениеПуснато на: Чет Юни 02, 2011 11:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Премери на 3 пин на чипа какво имаш. Мисля, че ако имаш над 1волт ти сработва защитата на чипа. Пробвай да разкачиш 3 пин и виж дали ще започне да генерира.
zaioristu
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Юни 02, 2011 18:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Правил съм я същата схема с елементите които са дали и тръгна без проблем.Само си настроих изходното напрежение и вече 1 година няма проблеми.Най вероятно имаш грешка в изпълнението.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
x_name41
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Юни 02, 2011 18:58    Заглавие: Отговорете с цитат

При измерването се оказа че, напрежението на извод 7 е 2.32В., а на извод 3 е 0.18В. при което чипът леко загрява.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет Юни 02, 2011 19:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Сложи неелектролитен С12, там има компаратор в тази верга и може да се шашка нещо. Ако няма на магазина свържи 2 по 2,2последователно със еднакви полюси, да остане в краищата един и същ полюс и си готов.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
x_name41
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Юни 02, 2011 20:25    Заглавие: Отговорете с цитат

сега сложих 1uF неполярен стандартен кондензатор и пак същите резултати и вече започвам да си мисля че, сигурно чипа нещо е дефектирал, тъй-като съм го свалил от старо изгоряло ATX.
Върнете се в началото
x_name41
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Юни 03, 2011 15:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за отзивите, проблема е решен след като смених чипа с нов (добре че бях го сложил на цокъл) от магазина схемата тръгна както трябва.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети