| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Interceptor Опитен потребител

Регистриран на: 07 Май 2010 Мнения: 137 Местожителство: Бургас/Варна
|
Пуснато на: Съб Юни 04, 2011 19:27 Заглавие: ВЧ усилвател въпроси |
|
|
В ето тази схема:
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2795/2554042017043771131307208383tErbfP9hm7ZSaJfsjlvd.JPG
Искам да заменя дадените KT-та със КТ913А понеже с него раполагам в наличност. За КТ913А намирам справочни данни, обаче за дадените транзистори не мога да намеря. Та мога ли да направя замяната и може ли някой да ми даде данни за транзисторите.
Също така за диоди използвам 4148 ще станат ли?
Мерси.
П.П. Схемата е усилвател на 27MHz _________________ Никога не разкривай дали си щастлив или не преди да е дошъл последният ти ден..
E-mail: drm.electronics(at)gmail.com |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
dodov Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 04, 2011 20:20 Заглавие: Re: ВЧ усилвател въпроси |
|
|
Хвърли един поглед тук:
http://lib.chipdip.ru/149/DOC000149182.pdf
Технические параметры
КТ955А
Структура n-p-n
Макс. напр. к-б при заданном обратном токе к и разомкнутой цепи э.(Uкбо макс),В 70
Макс. напр. к-э при заданном токе к и заданном сопр. в цепи б-э.(Uкэr макс),В 70
Максимально допустимый ток к ( Iк макс,А) 6
Статический коэффициент передачи тока h21э мин 10
Граничная частота коэффициента передачи тока fгр,МГц 100.00
Максимальная рассеиваемая мощность к (Рк,Вт) 20 |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 04, 2011 20:22 Заглавие: |
|
|
Да, това е усилвател 30-60Вата в зависимост какъв транзистор ще ползваш. Твоя транзистор е 4,5Вата и е за високи честоти дават го 900Мгхц. не мисля че е подходящ за КВусилвател. Лесно ще се възбужда и ще ръси сумати хармоници и бози. Не случайно са написани тези транзистори подходящи за късовълнови предаватели.
Схемата ти е нещо неточна или непълна. Тези диоди от долу са за защита на приемника от високо ниво на сигнала. Също трябва да има превключваща верига приемане предаване, тука нещо е наполовина, с пин диоди ли е с реле ли е, но не може да свържеш входа и изхода на усилвателя на късо и подпрян с 4 диода. Провери си схемата и кажи какво ще правиш за да може да се обясни точно.
ПС Също не разбрах имаш готов усилвател на който ще сменяш транзистора и си нарисувал схемата му или ще правиш по тази схема. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Юни 04, 2011 22:58 Заглавие: |
|
|
Офф как съм се заблудил помислих че 913А е 50W...
Схемата е от руски сайт и са избегнати релетата. А идеята е да се сложи след СБ радиостанция
Другите варианти на които съм се спрял са:
http://www.rlocman.ru/shem/schematics.html?di=43803
и
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2260/66547014372702093413072207641Zcc1vrckPkmXuPwgpMg.JPG
Обаче сайта нещо реже схемата от двете страни ...
Макар че станцията е 0.5W по оригинал. Сложих транзистори от друга станция и крайния е 4W но повче от 1.5W не мога да вдигна, а ако успея пак ще съм доволен но ...
.. и реших да е усилвател _________________ Никога не разкривай дали си щастлив или не преди да е дошъл последният ти ден..
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Нед Юни 05, 2011 0:28 Заглавие: |
|
|
НЕ можеш да вдигнеш защото нямаш достатъчно атака да "нахраниш" крайния транзистор.... Аз лично предпочитам с релета от гледна точка на стабилност и загуби особено в RX режим. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 05, 2011 7:40 Заглавие: |
|
|
Така вече съм съгласен нищо не е отрязано всичко си е наред, комутира се с релета. Ако нямаш опит в изработката и настройката на такива стъпала съвета ми е да си намериш фабрично иначе за да разклатиш 50ватов транзистор ти трябват поне 8Вата атака. Всичко зависи от използвания транзистор разбира се. При неправилна настройка транзистора изгаря за секунди а е скъп. Има задължителни конструктивни изисквания при изработката на стъпалото за да не се самовъзбуди транзистора и изгори. На ясно ли си с тези неща, екранировки, настройки, мощни тример-кондензатори. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Юни 05, 2011 9:10 Заглавие: |
|
|
Не ми е тънката специалност, но съм запознат с изисткванията и настройката, така че ще се прави. Но друго нещо изниква пред мен. Как стои въпроса с антената при по-високи мощности? _________________ Никога не разкривай дали си щастлив или не преди да е дошъл последният ти ден..
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Нед Юни 05, 2011 9:56 Заглавие: |
|
|
Ако имаш предвид висока мощност до 100W и с GP антена няма да имаш ядове според мен или най-добре 5/8 ако има къде да я сложиш.. По скоро помисли за кабела до нея. Едно време имаше читави кабели от рода на стария РК-50 .. до колкото чувам и сега го има ама не знам дали е същия. Макар, че той при такава мощност не съм убеден как ще е . Освен това може да помислиш за това да е усилвателя близо до антената на 1-2метра, а станцията да си е долу.
p.s. http://radio-circuits.blogspot.com/2011/02/10-watt-rf-amplifier-for-18mhz-by.html
погледни този ( той не е за твоя банд ) но принципа на превключване на режима RX/TX съвсем просто е и работи поне при мен 10 тина години вече.. .
И като цяло за FM ли става въпрос? Ако има възможност помисли за по-високо захранване от 12V! Резултатите са по-добри и по малко ядове има .. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Юни 05, 2011 12:45 Заглавие: |
|
|
Станцията е в колата, така че GP няма как да стане и по скоро пръчка 1/4 макар че пак няма къде да я изпукам. Разполагам с една около метър с бобина или кондензатор в средата http://www.asia.ru/images/target/img/product/11/29/24/11292496.jpg (подобна на първата но без пружина), но е магнитна и непрекъснато пада и само ядове и сега сложих една телескопична около 1.50м с пружина в основата. Тя по принцип е за диапазона 88-108 MHz ама е по-стабилна и мисля да ползвам нея. Ако знам че ще понесе 80-100W намерих интересен руски проект и направо да го пробвам
ФМ е модулацията _________________ Никога не разкривай дали си щастлив или не преди да е дошъл последният ти ден..
|
|
 |
|