| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ИванВас Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 18, 2011 19:03 Заглавие: Реверсиране посоката на въртене на монофазен двигател |
|
|
Здравейте. Имам нужда от конкретна помощ.Става въпрос за една водна помпа ,на която смених помпата с друга.Но се оказа че посоката въртене е на обратно.И понеже ел.мотора е като капсолован не ми се ще да го разглабям.от корпоса излиза само една букса с 3 кабела.Въпросът ми е кое да разменя за да променя посоката на въртене?Прилагам и схема на свързването с кондензатора.Според това което четох досега мисля че трябва да разменя червения с черния кабел.Ама понеже не съм убеден ви моля за помощ.
Благодаря предварително!
пропуснах да уточня че захранването е на щепсел така че фаза и нула ще се завъртат постоянно
Uploaded with ImageShack.us _________________ няма начин да няма начин |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
zapad Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 18, 2011 19:30 Заглавие: |
|
|
Без отваряне няма да стане.Белия кабел от мотора е общия на пусковата и работната намотка,като връзката е направена вътре. Трябва да ги разделиш и тогава да смениш изводите на пусковата или работна намотка. _________________ който не знае закону на ому да си оди у дому
Последната промяна е направена от zapad на Съб Юни 18, 2011 20:03; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
Ichko Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 18, 2011 19:31 Заглавие: |
|
|
Според мен зависи дали дефазиращата намотка, която определя посоката на развъртане на двигателя е пускова (през центробежен изключвател) или работна. Но и аз си мисля, че без пресвързване няма да стане. _________________ Интелектът на Земята е константа, а населението непрекъснато расте! |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 18, 2011 19:59 Заглавие: |
|
|
| Измери съпротивленията между всяка двойка кабели:червен-черен, червен-бял и черен-бял. Ако са еднакви, свържи кондензатора между черния и белия кабел и си готов. Ако моторът е нашенско производство, търси по табелката означение РК. Ако го има, кондензаторът е работен и можеш без мерене да направиш горепосоченото. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Юни 18, 2011 20:22 Заглавие: |
|
|
Мотора не е нашенски и никъде нищо не пише.Всъщност това е водоструйка на която се наложи да сменя помпата от друга. _________________ няма начин да няма начин |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 18, 2011 21:17 Заглавие: |
|
|
| zapad написа: | | Без отваряне няма да стане..... |
Трябва да се смени посоката на тока на едната , коя да е от намотките , а това няма как да стане без разглобяване . |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 18, 2011 21:39 Заглавие: |
|
|
| ИванВас написа: | | Мотора не е нашенски и никъде нищо не пише... |
Тогава измери съпротивленията. Според мен, има доста голяма вероятност кондензаторът да е работен, а не пусков. Ако е така, само пресвързваш и ще се разминеш с разглобяването. Иначе, ще се наложи промяната да я направиш вътре. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Юни 18, 2011 23:52 Заглавие: |
|
|
Проблема се оказа съвсем друг.
Мотора бил ниско оборотен ,а помпата която пресаждам имала редуктор.
Аз си мислех че мотора върти на обратно и затова не прави налягане,но се оказа,че оборотите ставали от ниските на мотора -през редуктора още по-ниски и затова не се получава.
Все пак благодаря за съдействието и помощта ви.
Има ли начин да направя мотора от нискооборотен във високаоборотен?
Допускам че въпроса ми е леееко тъп,ама все пак да питам. _________________ няма начин да няма начин |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 19, 2011 9:05 Заглавие: |
|
|
| Може - като се пренавие. |
|
|
 |
Mario-G Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 19, 2011 9:37 Заглавие: |
|
|
| И все пак какви са оборотите на тоя и на оригиналния мотор за помпата? Може ли да се махне редуктора? Става и с предавка да се вдигнат малко оборотите, ама се намалява мощността. |
|
|
 |
|