|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Jet Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 23, 2011 13:23 Заглавие: Нещо за вертикалните развивки и синхронизацията им. |
|
|
Пускам темата тук, защото не става въпрос за един конкретен телевизор, макар в момента да имам един Panasonic със шаси EURO 2S, който бавно върти по кадър, или стои на половин кадър.
Това, което се питам е следното:
Вертикалната честота, на която работи вертикалната развивка (LM7830, TDA8175 и други подобни) къде се задава и по какъв начин се определя?
На старото поколение телевизори си имаше честота на вертикалната, и синхроимпулс, като честотата се определяше от няколко елемента, като транзистори, плюс вериги с резистори и кондензатори.
А на новите какво определя собствената работна честота? Изцяло с вътрешен генератор ли са?
пп. Гледах PDF-и на някои вертикални, но така и не видях отговора на въпроса си. _________________ Да живее негово императорско величество Клинг Надменни!!! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 23, 2011 13:31 Заглавие: Re: Нещо за вертикалните развивки и синхронизацията им. |
|
|
| Jet написа: |
Вертикалната честота, на която работи вертикалната развивка (LA7830, TDA8175 и други подобни) къде се задава и по какъв начин се определя?
пп. Гледах PDF-и. |
Тия са само изпълнители, крайни стъпала ...
Гледай още пдф-и и телевизионни схеми. Там пише кое, какво прави и как го прави . |
|
|
 |
Jet Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 23, 2011 13:42 Заглавие: |
|
|
Нещо съм почнал да се изморявам да чета нови неща. Това май означава, че започвам да ставам негоден за професията. Помня няколко телевизора, за ремонта на които съм чел по 2-3 дни разни описания, и на моменти си задавам еретичната мисъл дали си струва, и дали не трябва да помисля за смяна на професията.
И както обикновено поста ти ми е полезен и бие право в целта на това, за което питам. Благодаря ти. Дано някой ден мога да си върна тези дългове, ако не на теб, то поне на други в професията. _________________ Да живее негово императорско величество Клинг Надменни!!! |
|
|
 |
chikov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 23, 2011 13:49 Заглавие: |
|
|
| Блоковата схема на един телевизор по нищо не се различава от едновремешните.Отделно всеки генератор на всеки телевизор е направен по различен начин и с ралични елементи но всички изпълняват една и съща функция.Задаващите генератори се управляват от синхроимпулсите които са включени в пълния телевизионен сигнал приемани от антената.Оформят сигнала и го пращат в крайното стъпало.Нищо сложно. |
|
|
 |
Jet Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 23, 2011 13:53 Заглавие: |
|
|
На пръв поглед наистина не е сложно, но напоследък 2-3 телевизора, които имаха проблем с честотата на вертикалните си, или със синхронизациите им, ме поизтормозиха. Та може би е време да се занимая с теоретическата част на нещата, за да не ми куца практическата част. Каквото и да си говорим във вицовете, теорията и практиката трябва да вървят заедно. _________________ Да живее негово императорско величество Клинг Надменни!!! |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 23, 2011 14:02 Заглавие: |
|
|
Хммм..
| Jet написа: | | И както обикновено .... |
Май ме вземаш на подбив, а ?
Въпреки това имам такова наблюдение: някъде из дебрите на форума съм чел, че си "стар" техник от времето на "Софиите" и сервизите които ги поддържаха ... Та в тая връзка малко се учудвам на затрудненията ти с корекциите на Samsung. Още тогава не научи ли как работят на С-81", -82", -83", -84" ? Принципно разликата е, че честотата е двойна.
В този смисъл защо трябва да се помни как работи този или онзи екземпляр , вместо да се разбере как по принцип работят телевизорите, като цяло ?!
Така мисля аз  |
|
|
 |
chikov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 23, 2011 14:04 Заглавие: |
|
|
| Но според мен вертикалната и хоризонтална развивки се правят най лесно.Осцилоскопа е най добрия ми помощник.Ако нямаш импулси на входа няма как да го настроиш. |
|
|
 |
Jet Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 23, 2011 14:11 Заглавие: |
|
|
| emoome написа: | Май ме вземаш на подбив, а ?  |
Нямам този навик. Някои от познатите ми твърдят, че на моменти чувството ми за хумор е ампутирано. А това, което искам да кажа е, че (поне в моите теми със сигурност) дори и когато направиш забележка за пропуски, за мързел (правил си ми такава, и с пълно основание ), или нещо друго, в това, което напишеш се е съдържал ако не отговора, то поне посоката, в която да го потърся.
А някои други "членове" (това нарочно е в кавички) на моменти само се подиграват, без да кажат нищо на питащия, за което да се хване и да си реши проблема.
Стар техник... ако доживея септември стават 24 години как съм в занаята. Никак не са малко. В някакъв момент обаче това започва да изморява чисто психически.
Друго нещо, което ми е още не съвсем понятно са сервизните режими. Регулира ли се вертикална честота през сервизен режим, както някога се правеше ръчно на руските кютуци, или не е предвидено това да се прави от сервизния? _________________ Да живее негово императорско величество Клинг Надменни!!! |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 23, 2011 14:20 Заглавие: |
|
|
| Jet написа: | | Регулира ли се вертикална честота през сервизен режим ? |
Е, защо да се регулира като требе да е точна ? За разлика от амплитудата например -щото стареят части, различни кинескопи, и т.н.  |
|
|
 |
chikov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 23, 2011 14:33 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Регулира ли се вертикална честота през сервизен режим, както някога се правеше ръчно на руските кютуци, или не е предвидено това да се прави от сервизния? |
Но ти питаш а не четеш.Нали ти писах.Когато на входа нямаш синхро-импулси няма как да го настроиш това стъпало.Едно време на кютуците и др. които работиха без процесори тези импулси идваха от амплитудния отделител непосрествено след МЧУ-то.От него се отделят вертикални и хоризонални.На днешно време всичко това прави процесора.От сервизно меню може да разгънеш екрана но не и да му промениш честотата.А тази честота е твърда за всеки модел на телевизора както е описал Emoome.Защо ще я променяш и аз не зная.Трябва да накараш генератора да заработи с честотата на синхроимпулсите и толкова.  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|