Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Електролит и колко е опасен той
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
georg77
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Юни 22, 2011 8:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Концентрация не е точно понятие при киселините.Примерно чистите киселини ЧЗА (чист за анализ) имат собствена плътност при 20 гр. температура ---сярната 1.84 , азотната 1.50 , солната 1.20.Това се явява и нейното тегло (1 литър сярна ЧЗА тежи 1.84 кг.).Това е и еталона 99.8% концентрация на киселините.Ако за това ме питаш Very Happy
Обаче когато зе загрява и започва да кипи киселината се концентрира още повече примерно царската вода (азотна и солна), но не може да се каже , че концентрацията е над 100% Very Happy
По спомен акумулаторния електролит е с концентрация някъде около 12% т.е 12теглови части сярна(1.84)+88теглови части вода.
Някои киселини примерно борната е на прах , оцетната е замръзнала и при 10градуса+ ,така че за концентрация може да се говори само когато киселината е в разтвор Very Happy

Най-чисти като качество са сярната и ортофосфорната киселина те почти стигат 99.9% затова се ползват за рафиниране на хранителни продукти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Пет Юни 24, 2011 1:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Н2SO4,H2NO3 не ми прилича на разтвор пък са течни Sad Confused:При тези киселини имаше хидроксилни групи
Върнете се в началото
georg77
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юни 24, 2011 9:03    Заглавие: Отговорете с цитат

HNO3 е формулата на азотната киселина.В нея има една молекула кислород която не е в хидроксилна връзка и затова тази киселина спада към групата на "димящите киселини".Не съм химик и немога да дам адекватен отговор по въпроса (познанията ми по химия са на ниво практик) Very Happy
Някой , който разбира тези неща може да поясни по-обстойно.На мен лично ще ми е интересно.
Върнете се в началото
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юни 24, 2011 9:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Хмммм и аз не съм химик, но по беглите ми спомени в HNO3 азотът е в 5-та валентност към него с двойни връзки за вързани ДВА кислородни атома, а третият кислород участва в OH група с водорода.

Що се отнася до дименето, там спомените ми се изчерпват Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
georg77
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Юни 24, 2011 11:22    Заглавие: Отговорете с цитат

В галванопластиката наричаме димящи киселини(понякога комбинация от киселини) тези , които имат най-голямо окислително дийствие върху метала.Сигурно в химията има друг термин за тях.
Азота в азотната киселина е в 4 валентност и свободния кислород е винаги активен т.е при реакция с метал става окислението(байцване на метала) и процеса е необратим докато киселината се самозагаси.Затова тази киселина се използва еднократно(може да се съхрани до няколко дни след това е неефективна).Активира се за малко ако се добави вода и след това изхвърляне Very Happy
Тази киселина разтваря най-много метали
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети