| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
cecicenov Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 03, 2011 8:18 Заглавие: Търся схема на свързване контактор с двубутонна кнопка |
|
|
Здравейте,
искам да си свържа контактор с бобина 22о волта, който е с един но и три нз контакта, с двубутонна кнопка. За защита не съм мислим но приемам идея. От двубутонанта кнопка ще се пуска и гаси осветление с 4 х 36 вата луминисцетни лампи. Търся схема монтажна за изпълнението. Благодаря предварително. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Deliya Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 03, 2011 9:39 Заглавие: |
|
|
Я отворете някой учебник по електротехника и си попълнете знанията. Ако не - има електротехници-професионалисти те също хляб ядат. _________________ Няма невъзможни работи, има много трудни работи. |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 03, 2011 10:08 Заглавие: |
|
|
Още един глас за Deliya  _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 03, 2011 19:51 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | който е с един но и три нз контакта |
Де го намери такова чудо ,май задачата е "мисия невъзможна" ? |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 03, 2011 20:16 Заглавие: |
|
|
Кви чудеса?
линк
линк |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 03, 2011 22:24 Заглавие: Re: Търся схема на свързване контактор с двубутонна кнопка |
|
|
| cecicenov написа: | | двубутонна кнопка |
Това какво ще рече?
Знаех си, че съм тъп
Затова предлагам вариант с еднобутонна задържаща кнопка , щом толкова се държи на контактора.
А ако се държи на всичко, още по-хитро: лампите светят през НЗ контакти, когато контакторът не е сработил. Когато сработи - няма светене. Контакторът се управлява по класическата схема, като само се променя функцията на бутоните.
По добре, ако се направи с едно реле за два лева и половина.
А най-добре - Deliya |
|
|
 |
cecicenov Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 04, 2011 6:43 Заглавие: Re: Търся схема на свързване контактор с двубутонна кнопка |
|
|
мульо, Двубутонната кнопка е с бутони пуск и стоп http://velcom2000.com/VT_BUTON.HTM
ELP, Питам защото вчера навръзах всичко по схемата http://www.napravisam.bg/forum/download/file.php?id=8316 но неискаше да сработи дбубутонната кнопка. Да съмнявам се да не съм обърнал бутоните на действие, като не съм използвал термична защита, а проводника на стопа го бях вързал преди АП-то.
Контактора е както е показана на снимката.
Не успях (незнам как става) да кача моя схема и използвам друга. |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 04, 2011 10:08 Заглавие: |
|
|
Стига с тая "двубутонна кнопка". "Кнопка" в превод от руски означава "бутон". Така че термина който използваш (а и тези от сайта към който си дал линк) е безмислен.
Схемата, която си дал, е тази която имах пред вид в предното си мнение. Само че при теб, заради трите НЗ контакта, при натискане на пуска, контакторът ще сработва и ще обезточва товара, а при натискане на стопа ще изключи контактора и консуматорът ще е захранен. В такъв случай се обезмисля защитата, а и не виждам въобще ползата от нея за наколко лампи. Сложи предпазители и толкоз. Защитата е за двигатели.
Щом не ти сработва схемата, виж си бутоните - стопът трябва да е нормално затворен. |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 04, 2011 16:37 Заглавие: |
|
|
| Тези контакти, които съм оградил с червено какви са? линк Така както са дадени на схемата (нормално отворени), при натискане на бутона ПУСК няма как да бъде захранена намотката на контактора. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 05, 2011 17:52 Заглавие: |
|
|
| Е ,как ще работи схемата ти ,очевидно тя работи ,но с такъв обратен контактор и тя самата действа инверсно . Би трябвало при натискане на зеления бутон да включи контактора ,но през трите НЗ контакта ще прекъсне осветлението . Или смени контактора ,или пребоядисай бутоните зелен с червен и обратно . Оградените с червено контакти са очевидно някакъв шалтер . А пък ако си объркал типа на контактите ,нищо няма да работи . Я дай една снимка на самия контактор ,като emoome ,че аз не вярвах да има и такива шантави изпълнения , ама.... ! |
|
|
 |
|