|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
xpucto_kz Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 05, 2011 10:22 Заглавие: 555 регулиране на честота без изменяне на duty cycle |
|
|
Здравейте рискувайки да стана банален имам питане относно схема с таймер 555.Целта ми е на изхода да имам правоъгълни импулси ,като честотата да е регулеруема 0,05-0,25Hz и duty cycle=50% .
Замислил съм да сложа стерео потенциометър(100К+огрничаващ резистор 30К) вместо R1 и R2 като чрез него ще става регулирането 30К-130К.Има ли друг вариант за изпълнение на схемата или да хващам поялника.http://xpuctokz.snimka.bg/radio-amateur/555.604807
Схемата я събрах и работи.При оразмеряването използвах програмата 555 Timer Pro , за която не успях да намеря сериен номер но и така ми помогна.Единствено не можах да докарам нивата Lo и Hi да са с еднаква продължителност Duty cycle=50%( разминаваха се с 0,3с) , но в случая това ме удовлетворява.Може би разминаването се получава заради толеранса на съпротивленията.Считам темата за закрита. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|