|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
TiratroN Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 18, 2011 17:02 Заглавие: |
|
|
И това ми хрумна. Както и доста други неща- грецове, електронни релета (за бързодействие).
Контактът няма да изключи достатъчно бързо кондензатора и той ще "изглади" променливото напрежение (едно на ръка че след известо време на експлоатация той ще изгори). Пробвах нещо подобно и не работи. Двигателчето вибрира и понякога поема и в обратната на желаната посока.
Понякога това им свойство е от полза - може да се направи механизъм който се движи в две посоки като се сменя в края . БЕЗ НИКАКВИ ДРУГИ ДАТЧИЦИ.
В моя случай , спиране на двигателчето е почти невъзможно да стане, защото има редуктор. След него , усилието което трябва да се приложи за да спре двигателя е много голямо. Все пак няма да вдигам врати на гаражи
Добра идея , и мен ми хрумна.
Ами примерно на единият край на намотката. Ако на единият край подадем плюс като първи импулс, роторът тръгва в едната посока. Ако на същият край , първи импулс е минус, роторът тръгва в другата посока.
Просто ми трябва схема с която да определям каква да е полярността на първият импулс. Ако искам плюс на единият край на намотката , натискам бутона и схемата филтрира първият минус който се появи на същият край. След това всички импулси биват пропускани - все пак с променлив ток работи двигателчето.
Последно мисля за управление през реле, но електронно реле (оптроните са примерно такъв вид) може би с транзистор.
Два диода, два бутона (реално те ще са контакти на релета), Единият бутон задейства тока през диод ,така че от диода да излиза минус. Другият бутон е с обърнат диод - излиза плюс.
Правото напрежение задейства транзисторен ключ, който задейства електронно реле, което подава променлив ток към двигателчето (може и да стане с шунтиране на диода).
Всичко засега са само идеи , а ми трябва конкретна схема.
Надявам се да не откривам топлата вода и предпочитам да ползвам готово решение. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Radko Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 18, 2011 17:37 Заглавие: |
|
|
| lz1wvm написа: | | ....подаваме положителен полупериод на кое... |
Идеята ми е - симисторът да се отпуши в момент, когато е положителен полупериод, като през диод и огр. резистор се подава управляващ ток към управляващия електрод. След това, за да не се запуши през отрицателния полупериод, вече му се подава управляващ ток през оптрон, който пък се захранва през грец и ограничаващ резистор от вече пропуснатото напрежение през симистора - един вид самоподдържане отпушен. Тук може да трябва и някакъв кондензатор, за да не пропадне управляващия ток при преминаването през нулата. По този начин към моторчето при стартиране винаги ще постъпва напрежение, на което първия полупериод ще е положителен.
А с релета мисля, че не може да стане, заради доста дългото им време на превключване, сравнено с продължителността на полупериода на мрежовото напрежение.
Не съм сигурен дали идеята е осъществима, но може да се поекспериментира. _________________ skype: radko56 |
|
|
 |
lz1wvm Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 18, 2011 18:54 Заглавие: |
|
|
| Такава електроника сигурно може да се направи.Исках да кажа дали има смисъл.Ако ротора е застанал в неутрално положение...между два полюса,на къде ще тръгне. |
|
|
 |
Radko Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 18, 2011 22:41 Заглавие: |
|
|
Значи, моята идея е - винаги първия положителен полупериод да идва към единия извод. Но дали това ще гарантира тръгване в едната посока - не съм сигуен, и ако не - тогава всичкото това се обезсмисля и май остава механичното решение - с храпов механизъм. _________________ skype: radko56 |
|
|
 |
TiratroN Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 20, 2011 0:11 Заглавие: |
|
|
Все пак се учудвам че няма готово решение. Обърнах интернет да диря начини за управление на асинхронни машини, но навсякъде говорят за големи двигатели и за управление с пускова намотка. В един руски сайт беше отделена цяла статия за двигателчетата с малка мощност - моят модел.
Интересно обаче, че всички са снабдени с редуктор. Ами ако искам да го ползвам без редуктор? И говорят за реверсивни . Били снабдени с допълнителна намотка ... сякаш не могат да сменят посоката на обикновен...
Интересно обаче , защо няма признат метод за смяна на посоката или поне всеобщо използвана схема. Много учуден съм.Е поне като го направя ще съм първия дето ще го е направил хахаха  |
|
|
 |
plamil Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2007 Мнения: 384 Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна
|
Пуснато на: Чет Юли 21, 2011 10:23 Заглавие: |
|
|
Принудителното тръгване в една и съща посока на тези моторчета се постига или чрез храпов механизъм, или чрез изместване на единия гребен спрямо другия, така че отстоянията между зъбите да не са еднакви.
Можеш да опиташ да го управляваш с помощта на втора постояннотокова намотка насочена по оста на ротора - при смяната на поляритета ще се изменя и посоката на въртене.
Или ако искаш да използваш съществуващата намотка - трябва да пропуснеш през нея както работния променлив ток, така и постоянен управляващ ток. |
|
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 22, 2011 21:48 Заглавие: |
|
|
| След като видях снимката, разбрах, че моторчето не е с разцепени полюси (най-вероятно е от грил). Горе долу с подобни размери има руски моторчета с редуктор с две намотки, които лесно се управляват. Става дума за моторчетата от старите "самописци" - едни доста сложни устройства, потенциометри, дето "писалката" е като стрелка на уред и записва върху хартия. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|