| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 19, 2011 14:09 Заглавие: |
|
|
| sympathetic написа: |
След разкачане на R828, резистора спира да пуши. На маса и R828 меря 10 волта. |
Аиде почни отначало
Остави само +B с филтровите кондензатори, закачи лампа 100W там и мери колко е ?

Последната промяна е направена от emoome на Вто Юли 19, 2011 14:48; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
sympathetic Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 19, 2011 14:18 Заглавие: |
|
|
Ако EY23 от ТХО е B+ пробвал съм да разкача колектора на транзистора и пусна тхо-то без да контактува EY23 Напрежението пак е 70 волта, като го натоваря с крушка става 0.
Какво регулира VR801 ? |
|
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 19, 2011 17:50 Заглавие: |
|
|
| sympathetic написа: | | ....Какво регулира VR801 ? |
Обратната връзка която следи напрежението в намотката захранваща SDH респективно изходните напрежения - колко да бъде "отворен" ШИМ а . Ключовия транзистор проверили го BU508 /2SC4236/ . Виж на осцилоскоп / внимавай с масата на осцилоскопа !!!! / импулсите в базата му отварят ли се при натоварване ? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Юли 20, 2011 16:08 Заглавие: |
|
|
Развитие по темата. След смяна на SDH нещата се оправиха. Абсолютно всички напрежения са в норма, лампата 70 вата я пали, напрежението си остава 125, ноо това е при разкачен транзистор Q402. Kaто го закача високото пак си остава 125 волта но R814 пак пуши. Ако приемем, че е здрав транзистора тхо ли остава проблема?
Кажете с какъв друг да пробвам намираем из магазините. |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 20, 2011 16:35 Заглавие: |
|
|
Кво па общо има тхото с това че пуши резистор в топлата страна!?Ай стига си набеждавал части наслуки ами вземи го занес на сервиз вече. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Юли 20, 2011 16:59 Заглавие: |
|
|
| Като натоваря с крушка не пуши, всички напрежения са в норма гледах с осцилоскоп и как пак ще е проблема в студената част? Моля ако има някой идея поради какво може да става така да се изкаже. Ако сметне модератора, че темата не е за тук да я измести в коша. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Юли 20, 2011 17:09 Заглавие: |
|
|
| sympathetic написа: | приемем, че е здрав транзистора тхо ли остава проблема?
|
Мултицета приема ли го за здрав ? В сервизното ръководство има и блок схеми и осцилограми в контролни точки ... лесно може да се намери проблема .
| Bojilov написа: | | Кво па общо има тхото с това че пуши резистор в топлата . |
Ако ТХО то претоварва вторичната намотка това ще предизвика отваряне на ШИМ а прехвърляне на повече енергия от първичната намотка във вторичните - по голям ток в контура в който участвува и R814 . |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Юли 20, 2011 17:15 Заглавие: |
|
|
| Techmaniac написа: | | Ако ТХО то претоварва вторичната намотка това ще предизвика отваряне на ШИМ а прехвърляне на повече енергия от първичната намотка във вторичните - по голям ток в контура в който участвува и R814 . |
Случайно да си обърнал внимание че в телевизорите от времената на Е380 и ВТ84 има едно нещо дето се вика "защита на имп.захранване",което сработва при повишена консумация във някоя от вторичните вериги вместо да изскачат огън и жупел и да горят панцери!? _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Юли 20, 2011 17:30 Заглавие: |
|
|
| Bojilov написа: |
... на Е380 и ВТ84 има едно нещо дето се вика "защита на имп.захранване",което сработва при повишена консумация във някоя от вторичните вериги вместо да |
Е380 и ВТър.84 съм ги пропуснал , но в конкретния случай не се следи тока в нито в кл. транзистор /първичната/ нито в която и да е от вторичните, видно от схемата , а не от сънища . Следи се напрежението единствено в намотката захранваща SDH чрез резистора 814 /който пуши/ и ценера в тази намотка се реализира "защита на имп.захранване" ,когато има претоварване обратното напрежение при запушен кл. транзистор "пробива" ценера разрежда С852 и сваля захранването на чипа ресетира го и така до следващата итерация. Това не е простотия .
TDA4601 си нямат резисторче в емитера но имат "пин 4 Collector current simulation ". Схемите са по полезни отколкото съвети на човек който знае сънищата ви 
Последната промяна е направена от Techmaniac на Сря Юли 20, 2011 21:26; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Юли 20, 2011 17:42 Заглавие: |
|
|
Що?Щото няма нискоомно резисторче в емитера и давай да викаме че не следи...Ами че те далеч по-банални чипове като TDA4601 и те си нямат резисторче в емитера..Ай стига си плямпал простотии-няма телевизор на който като му гръмне BUто в редовата и захранването да се пали....Въпросния телевизор може и да е дрът,но определено тоя който го е конструирал не е идиот.
За последен път мисля да те предупредя-видно е че какво има под капака на един телевизор си гледал само на сън.Но това очевидно не ти пречи да сипеш мъдри и премъдри акъли с голямата лопата.Само че това не мисля да продължи дълго.
Също така е очевидно че проблема определено не е в мощния транзистор на захранването.
А това-
| Цитат: | | проблем ли е ако съм сложил 3,7 ома че нямам точно 3,3 |
ме навежда на едни съвсееем други мисли.Че питащия май не познава добре нито цветния код,нито Е-редовете и кой знае колко автоголове има навкарани.
Желанието да се научим на някаква професия е хубаво нещо,но това нещо по форумите няма как да стане.Иска си четене.И като за начало книжките на Солон-Пресс са много добър вариант-има ги свободно в мрежата,имам ги и аз сканирани,ако нещо не може да намери ще му пратя.И какво въобще значи "не разбирам руски"!?И аз не разбирам руския до степен да пиша и говоря граматически правилно,но си мисля че всеки българин без да е учил и един час руски в школото,може на 90% да разбере смисъла на даден руски текст и ако пита нещо руснаци да го разберът,както и той тях.
P.S.Някои хора явно нямат спирачки.Techmaniac,няма да е лошо да се замислиш -
-що за идиот ще измисли защита при която с дефектирането на транзистора на ХО захранването на телевизора се подпалва.
-какво би станало при дефектиране на мощния транзистор в импулсното.
-как дефектират 99,9% от BUтата(и защо).
-виждал ли си някога такова захранване наживо и какво става като окъсиш +B примерно.Щото аз съм виждал и определено не е това,което описваш(с пушека имам впредвид,а не описаната постановка-всичко което си подредил като принцип на работа наистина се случва,но не води до палене на резистора).
И въобще-желанието да се помогне е хубаво нещо.Но нека да става от хора които си имат поне бъкел практическо понятие.За празни приказки,разсъждения по картинка(схема),трупане на постове и т.н. си има други раздели. _________________ Мегатрон-2007 ООД
|
|
 |
|