| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
banchev Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 24, 2011 19:18 Заглавие: Проблем с импулсно захранване |
|
|
| Закупих си следното импулсно захранване ( http://www.meanwell-bg.com/files/Models/RS-25/rs-25-spec.pdf ) 5В 25Вт. Захранвам с него PIC 16F819. Когато включа луминисцентаната лампа над бюрото ми или загасвам аудио усилватела на изхода на захранването се генерира шум. Този шум кара М.К. да се побърква и най често да се рестартира. Как да се защита от този шум? Занулил съм корпуса на захранването, но не помага. Някакви предложения? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Нед Юли 24, 2011 20:06 Заглавие: Re: Проблем с импулсно захранване |
|
|
Паралелно на захранващите пинове на пик-а има ли 100нано / 63в + 100микро / 25в ? От практиката ми с пикове съм стигнал до извода, че е по удачно да се слагат за тях локални стабилизатори. Примерно едно 78L05 до него точно и да си е само за пик-а.  _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 24, 2011 21:50 Заглавие: |
|
|
| За да не се получават такива ефекти, кондензаторите трябва да се поставят ВЪЗМОЖНО НАЙ-БЛИЗО до пика. В никакъв случай да не се разчита на кондензаторите на захранването. Да се добави електролитен(напр 220uF/16V) и 100nF непосредствено до пика. Не е задължително да има локален стабилизатор до пика, но кондендензаторите са абсолютно необходими. |
|
|
 |
Yosif Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 24, 2011 22:14 Заглавие: |
|
|
Здравей, аз използвам LM7805 за захранването на дигитален терморегулатор с PIC 16F628.
Преди 7805 имам трансформатор, грец и 3300микро/35в.
За близо два месеца нямам никакви проблеми с терморегулатора, който е имплантиран на хладилник и работи денонощно! |
|
|
 |
gueswhoaz Опитен потребител

Регистриран на: 13 Юни 2009 Мнения: 603 Местожителство: По света и у нас
|
Пуснато на: Нед Юли 24, 2011 22:49 Заглавие: |
|
|
Да, ама при човека захранващото напрежение е 5V, след линеен стабилизатор няма пак да излезе 5V. Дори и 5.5V да се покачи захранващото напрежение, което е максимум по datasheet пак няма да стигнат за линеен стабилизатор.
Още един глас за електролит+неполярен. За по-ефективно някои запояват директно отдолу върху пиновете на интегралата/цокъла. |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Нед Юли 24, 2011 23:06 Заглавие: |
|
|
Да то няма да стане от този да се сложи 7805.. трябва му поне 3-4в от горе Но нека да пробва с кондезаторите. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 25, 2011 7:16 Заглавие: |
|
|
| Сложи му мрежови филтър - на входа му ,по мрежата в захранването влиза също "шум" ,има готови интегрирани в куплунг в магазините, в АТХ захранвания, ето и схема http://dosmen.hit.bg/comp/compshem/powfilter.htm |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 25, 2011 12:16 Заглавие: |
|
|
| Нека сложи кондензартори, както съм написал. Най-лесна проверка. И после да каже дали има проблем. |
|
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 25, 2011 12:24 Заглавие: |
|
|
| Може да се пробва опцията на PICа (задава се при прогармирането) с вътрешен таймер на ресета. На MCLR не се слага кондензатор, само малък резистор към +5V. |
|
|
 |
banchev Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 25, 2011 15:59 Заглавие: |
|
|
Забравих да добавя, че към пика има свързано едно LCD. По него познавам, че се прецаква пика, защото се генерират пройзволни символи на дисплея или се изчиства целия дисплей. Всъщност съм направил часовник за реално време . Днес ще пробвам това и с кондензаторите. Захраних го и през компенсационен стабилизатор 7805, но това не даде никакав ефект. Това което намали честотата на смущенията е че бях забравил да сложа MCLR към земя. Само ще добавя, че същия с конфигуриращата дума е зададен като I/O. Но по-документация на контролера той може да бъде само вход. Когато захранвам схемата през ПИККИТ2 (Оригинален на фирмата микрочип) схемата работи стабилно и не се смущава от нищо.
Пак не помага и през резистор 10к. И конфигуриран като MCLR. |
|
|
 |
|