Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Защита на усилвател Амфитон 50У-202С
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
der_30
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Вто Юли 26, 2011 18:51    Заглавие: Защита на усилвател Амфитон 50У-202С Отговорете с цитат

Здравейте, колеги! Имам един въпрос за решаване и не мога да не попитам и вас. Някой може ли да ми каже защо се включва защитата на усилвателя( перегрузка) когато усиля на около 60 процента мощност? Потенциометъра в случая е галетен ключ и когато увелича на 60-70 процента от хода му се задейства защитата и колоните се изключват. Проблема идва от там, че колоните са със 70 вата мощност(номинална) и 100 вата максимална т.е. усилвателя е 50 вата, а още на 35 се включва защитата и колоните спират. Защо?Усилвателя ли е по-мощен от колкото си мисля или е нещо друго? Ще се радвам да споделите мнения и опит.
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Вто Юли 26, 2011 19:16    Заглавие: Отговорете с цитат

По нищо не личи че си "колега", както твърдиш.
Нещо да СИ ИЗМЕРИЛ? Сигурно не знаеш и дали товарния импеданс съответства на този на усилвателя. Или пък "средната точка" колко е средна,.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
der_30
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 26, 2011 19:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Товарния импеданс съотвествува на този на усилвателя (4 ома), но имам съмнение, че тонколоните не съответствуват на дадената им паспортна мощност или това, че пиковата мощност на усилвателя е 100 вата?Дали решението не е да използвам ОТ с импеданс 8 ома? Какво точно трябва да измеря и се извинявам за обръщението, останало навик от университета Smile Ако бях добър колкото вас едва ли щях да ви моля за помощ
lenko71
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Вто Юли 26, 2011 20:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Изходната мощност не зависи само от положението на потенциометъра, а и от нивото на входния сигнал. Ако сигнала на входа е "по-силен", нормално е мощността на изхода да достигне максимум, въпреки че потенциометъра не е в крайно дясно положение.
Относно защитата - тя се включва при поява на постоянно напрежение в изхода. В случая постоянното напрежение се появява когато изходния сигнал достигне захранващото напрежение.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
radev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofiq

МнениеПуснато на: Вто Юли 26, 2011 20:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Усилвателя е настроен така,че да гарантира данните които му дава производителя.Ако по някаква причина надвиши зададения параметър се включва защита.Във вашия случай се случва точно това,ако ви малее мощноста,то може да си вземете по чувствителни колонки но със съответния инпеданс,или да си смените усилвателя.Успех
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
der_30
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Юли 26, 2011 20:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Забравих да ви кажа, че входния сигнал идва от компютър през два еквалайзера, така че това май обяснява всичко, а? Усилвателя си е добър и не ми се иска да го сменям, но явно прекалявам със силата на изходния сигнал от звуковата карта. От вашите публикации става ясно , че защитата не е свързана с претоварването на ОТ, а на самия усилвател. Благодаря ви!
Zdravkicha
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Сря Юли 27, 2011 6:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Сам си даваш правилен отговор Wink
sacho
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.ПЛЕВЕН

МнениеПуснато на: Сря Юли 27, 2011 8:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Пролем в усилвателя няма Very Happy Имам подобен модел и искам да поясня че схемата на защитата е комбинирана.Тоест следи на изхода дали има постоянно напрежение в случай на авария но следи и нивото на входа на крайното стъпало след предусилвателите.Моят се държи по същия начин.Когато усилиш прекалено много регулатора започва да премигва индикатора ПЕРЕГРУЗКА и ако не го намалиш след определено време се достига прага на задействане и релето изключва колоните.Това го считам като недостатък но така е конструкцията и не съм мислил да я променям Very Happy
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
der_30
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 27, 2011 13:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Искам да благодаря на всички за изчерпателните мнения! Успокояващото е, че все пак на усилвателя му няма нищо и за тези 25 години съм го ремонтирал само веднъж! Все пак ми се струва , че звучи малко слабо за 50 вата или аз съм с големи очаквания и не мога да преценя колко са 50 вата Very Happy Не знам, но пак се убеждавам, че мога да разчитам на вас
Astor
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 28, 2011 5:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Много неща не са ти ясни приятел, седни и прочети малко - тема чуствителност на ОТ.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети