| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
mirk Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 29, 2011 21:29 Заглавие: Терморегулатор за 260гр. |
|
|
| Здравейте, може ли да се направи електронен терморегулатор за поддържане на 260 градуса температура на поялник с точност +/- няколко градуса. Не е необходимо да има индикация или някакво усложняване с микроконтролери и т.н. Необходимо е да бъде с безтрансформаторно захранване и с минимални размери. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Jet Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 29, 2011 23:29 Заглавие: |
|
|
Възможно е и да може, но е необходимо да дадеш малко повече инфо по темата.
Мощност на поялника?
Захранващо напрежение на поялника?
Тип нагревател (със или без вградена термодвойка)?
И освен това има значение какво означават думите "няколко градуса" за теб, защото температурен прозорец от 5-10 градуса е малко трудно да се поддържа, ако говорим за поялник, при който топенето на припоя означава сериозно и неравномерно във времето отнемане на топлина. _________________ Да живее негово императорско величество Клинг Надменни!!! |
|
|
 |
mirk Активен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 30, 2011 5:41 Заглавие: |
|
|
Да грешката е моя че не дадох разяснения какъв е поялника. Става дума за заваръчен апарат за полипропиленови тръби http://www.raider.bg/index.php?p=5&cat=88&id=284
Параметри 220V AC, P=550W изчислени по съпротивлението на нагревателя. Необходимо е за качествена заварка да поддържа 260 +/-5°С В момента капилярния който е монтиран е много груб и дава отклонение -30°С За да докара 260° трябва да му изкарам ампулата малко навън от плочата но тогава и най лекия ветрец я охлажда и започва да играе много. |
|
|
 |
lenko71 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 30, 2011 7:40 Заглавие: |
|
|
Ползвам такъв поялник (не знам каква му е марката, но изглежда досущ като този от линка) от няколко години и съм свършил доста работа с него без нито една забележка. Съмнявам се, че температурата е толкова критична. Ако беше така нямаше да има врътка за регулиране.
Като го ползвам за по-голям цолаж малко увеличавам температурата, за по-малък - обратно. Ако не пипам температурата и мина например от 1/2 на 3/4 цола ще стапя малко по-бавно.
За съжаление нямам с какво да измеря колко му е диференса на регулатора за сравнение с твоя. |
|
|
 |
dodov Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 30, 2011 9:56 Заглавие: Re: Терморегулатор за 260гр. |
|
|
| За тези поялници, не ти е необходимо да следиш температурата с голяма точност. В процес на работа всичко се свежда до усет, да усетиш кога са нагрети и готови тръбите, преди да ги залепиш. С леко въртеливо движение най-добре се разбира. Когато работиш в по-студено време, ти трябва по-вече време да задържиш и тн. Като четеш инструкциите за тръбите, е указано точното време и температура. Но тръбите и детайлите ги правят различни фирми, и турски, и чешки и китайски и там има разлика. |
|
|
 |
Jet Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 30, 2011 10:03 Заглавие: |
|
|
Преди години ми трябваше термостат. Не помня какво исках да правя, но термостата така и не го употребих. Той най-вероятно няма да ти свърши работа, защото сондата му е много дълга (17-18 см), но това, което ми каза за него собственика на магазина беше, че въпросния термостат има прозорец от 6 градуса. Е... беше и няколко пъти по-скъп от останалите със същия температурен диапазон.
В същност спомням си. Исках да си направя поялник за полипропилен, ама с кръгъл нагревател. Тип чешките.
В момента не е при мен и не помня дали не го дадох на баща ми за фурната (до 320 градуса е), но ако не съм го дал ще погледна каква марка е и ще го напиша, редактирайки поста си, когато го намеря.
И още една "незначителна" подробност - този термостат е купуван преди големия бум на ментетата, който залива масово пазарите ни, и заради който вече нямам вяра, че не са ми продали менте, и на магазини, в които пазарувам от години. _________________ Да живее негово императорско величество Клинг Надменни!!! |
|
|
 |
mirk Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 31, 2011 6:13 Заглавие: |
|
|
За качествена заварка е необходима температура 260оС +/-5 % Проблема на този китаец е че в първоначалния си вид не можа да вдигне повече от 220оС. За да го докарам до 260о трябваше да извадя спиртната ампула наполовина от плочата. Резултатът е че вдига градусите но и играе от приблизително 240о до 280о което ми се вижда твърде много и ме дразни. Голямата разлика се усеща и с тръбите единия път е по мека и влиза лесно, следващия път е по твърда и иска повече натискане.
Може да пробвам и с такъв от фурна ако открия с по къса ампула, дължината на капилярата не е проблем има място къде да се навие в кутията. Ако не се получи стабилност в приемнливи граници ще му мисля пак нещо електронно. |
|
|
 |
dodov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 31, 2011 9:14 Заглавие: Re: Терморегулатор за 260гр. |
|
|
Тези термо регулатори за фурна, нямат такава голяма точност, да ти следи градуса, и толеранса им е голям. Но ако сложиш от тях, няма да ти играе температурата от 240 до 280* C, би трябвало да станат. Има и с по-къси осезатели.
http://www.gloria94-bg.com/termoregulator-furna.html |
|
|
 |
Jet Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 31, 2011 12:57 Заглавие: |
|
|
Дължината на тръбичката наистина не е от значение, но доколкото зная от значение е обема на осезателя, а този термостат за който говоря е с много тънък осезател и въпреки дължината му - с много малък обем. _________________ Да живее негово императорско величество Клинг Надменни!!! |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 31, 2011 22:25 Заглавие: |
|
|
Чешките са с платина100 мисля датчика, и един компаратор управлява симистора, има вариант и с пик. Без електроника трудно се стабилизирва температурния диапазон на тези поялници. Като вариант млад конструктор имат разработена схема за презизен терморегулатор.
http://www.constructor.bg/mk/Thermo.htm само си настройваш входната верига според датчика ти. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
|