| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
nassko Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 12, 2011 11:03 Заглавие: Регулиране на оборотите на трифазен двигател? |
|
|
Здравейте колеги!
Интересува ме с това
http://www.lesibg.com/index.php?main_page=product_info&cPath=5&products_id=15
ще мога ли да регулирам оборотите на трифазен двигател от 0 до номиналните.
Обадих във фирмата и ми казаха че май не става или аз не разбрах нещо както трябва.
Не мога да разбера каква разликата между фазовия регулатор и честотния инвертор. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
fikret Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 12, 2011 11:36 Заглавие: |
|
|
| С фазов регулатор се регулира ефективната стойност на напрежението с което се захранва консуматора в случая електродвигател. При асинхронните двигатели с регулиране на напрежението не може да се регулира честотата на въртене, а се прави с регулиране на честотата на захранващото му напрежение. А това може да стане само с честотен регулатор (инвертор) И това става в определени граници. От 0 до номиналните просто забрави. Друг тип двигател трябва да търсиш. |
|
|
 |
nassko Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 12, 2011 11:43 Заглавие: |
|
|
Сега вече ми стана ясно.Ще трябва на търся инвертор.
Благодаря за помоща! |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 12, 2011 12:52 Заглавие: |
|
|
| fikret, така е както казваш, но пък са написали специално, че става за регулиране на асинхринни двигатели. Струва ми се че е поредното тъпо представяне на продукт, като оня термометър няколко теми по надолу. Остава да се разбере къде е истината - в заглавието или в описанието. |
|
|
 |
fikret Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 12, 2011 13:19 Заглавие: |
|
|
Ама живота не е като в рекламите.
Между другото, в годините когато съм слушал лекции по ел. задвижвания и преобразувателна техника, термините бяха със строго определени значения. Но живота се променя, може аз да съм изостанал от прогреса. |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 12, 2011 17:12 Заглавие: |
|
|
Никъде в описанието не видях да е написано че регулира обороти а само мощност!
nassko Дори и с честотен регулатор не можеш пълноценно да управляваш обикновен 3фазен двигател. |
|
|
 |
bojitchko Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 12, 2011 19:36 Заглавие: |
|
|
Пише, пише!
"...Има възможност да се задава долна и горна граница на мощността или оборотите..." |
|
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Авг 12, 2011 20:35 Заглавие: |
|
|
| Този регулатор ми е познат, ползваме го в аспирационна уредба за подгряване на въздух, може да регулира и двигатели, но само на вентилатори. |
|
|
 |
lz1wvm Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 13, 2011 19:01 Заглавие: |
|
|
| Мисля,че фазовия регулатор е мощностен регулатор.Дали е по напрежение или ток зависи от самия консуматор.При малко и при по голямо натоварване на двигателя,могат да се получат различни обороти,без да се променя мощността от фазовия регулатор. |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 13, 2011 20:04 Заглавие: |
|
|
Интересна мисъл Какво става тогава с мощността на двигателя? За вентилатори номерът понякога минава минава, но за сериозни натоварвания не става.
Честотата на въртене на АСД зависи от броя полюси и честотата на захранващото напрежение. От там произтичат и начините за регулиране на оборотите: със съпротивления в ротора (ако е с вит ротор), с превключване на статорните намотки (ако е навит по съответния начин) или с промяна на честотата. Всичко друго е ала-бала.
Предполагам, че принципите на действие на двигателя не са се променили откакто съм ги учил (дано да съм ги разбрал правилно, де ). |
|
|
 |
|