Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Как се свързва IR2110???
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Нед Авг 14, 2011 13:37    Заглавие: Отговорете с цитат

p_stoyanoff написа:
Транзисторите не се отпушват на 50%. ....

Виж сега , проблема си мисля , че е решим Smile , той основно е в теб , т.е. в твоите знания Very Happy . Не се сърди , не искам да те обиждам .

Прочети още за MOSFET-тите и IGBT-тата , както най-вече за основния начин за управлението им , а иманно широчинно-импулсно (ШИМ) или pulse with modulation ( PWM ) . Работата им в активен режим не е изключена , но се ползва много по-рядко , а в силови схеми като захранвания и мостове - никога .

Та колегата имаше предвид 50% запълване на ШИМ-а Idea .

ПП Входовете на 2110 в никакъв случай не са нискоомни , камоли да "свалят" захранващото напрежение от 12 на 8 волта ...

ПП2 Стопяем предпазител не "спасява" такова бързо нещо като MOSFET , ако той е "решил да си ходи" , т.е. ако управлението не е редовно . Послушай за ламБите , от когато са познати на тоя свят , те са предотвратили не малко разход на елементи и пари Very Happy .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Авг 14, 2011 14:34    Заглавие: Отговорете с цитат

На пръв поглед нещата са лесни Very Happy .
Обаче като започнеш работа с тези или други подобни драйвери, за управление на достатъчно големи токове, нещата стават достатъчно сложни, и аматьора няма никакъв шанс. Съвета ми е - откажи се достатъчно рано, преди да си набутал много пари. Може да ти се стори грубо, но ще оцениш съвета ми след месец-два Laughing . Ако ли не
Купи си 50-тина драйвера ( за първата седмица) и успех.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Авг 14, 2011 17:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Това че предпазителчето не помага го разбрах от опит(направо се отчупи парченце от 1-то IGBT). А в това, че си свързал коментара на slav4o с ШИМ изобщо няма никаква логика. Каква е връзкта между коефициента на запълване на входните импулси и състоянието на тразнистора???
В смисъл защо да е максимално 50%???
Драйвера сработва за наносекунди. Работната входна честота трябва да бъде в kНz. Това означава период в микросекунди. То така или иначе те се различават около 100 пъти.
Обясни ако обичаш по-подробно какви са тези 50% за ШИМ???
Върнете се в началото
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Нед Авг 14, 2011 21:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами какво да ти обясним , най-важното е да няма "засичания" , т.е. моменти в които са включени и двата транзистора . Славчо каза за полумостовия изправител - там имаме редуване на отпушването "горен"-"долен" , така по еднакво време и максимум 50% от времето единия и после 50% другия ........ съвсем условно защото трябва да имаш мъртво време "по средата" Smile , това е за импулсни DC-DC .
Ако ще модулираш някаква звукова честота примерно , или ще правиш синусоидален UPS примерно , тогава си ги управляваш така - една част от периода единия , а останалата част на периода другия транзистор . Пак с необходимото мъртво време .
Но този драйвер изисква едно минимално време за транзистор , не може да отпушваш единия на 1% , а другия на 99 % , защото няма да сработи буутстрапа Smile , т.е. захранването за HIGH страната на драйвера . Забележи как си изработва захранващо напрежение - от 12-те волта , но с помощта на "долния" транзистор .

Най-важното обаче - трябва да знаеш , че тук принципната схена е важна да речем 5% за да тръгне работата , останалите 95% са начин на проектиране на платката Idea . С една и съща схема може да работи , или пък не , в зависмост кой е правил платката и как .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Пон Авг 15, 2011 2:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Не можах да разбера на входа подаваш ли импулси или мериш всичко в статичен режим Twisted Evil Evil or Very Mad Асо мериш в статичен режим напълно нормално е само единия да е отпушен. Evil or Very Mad .По добре питай как работи драйвера.Пък да това което искаш да правиш в един момент едното рамо е отпушено а в следващия другото рамо .Пък и както отбеляза по-горе колегата не оставяй никога свободни изводи.Изводите при проби винаги ги свързвай на маса или на +.И запомни в тази техника винаги се работи с НИВА-ниско или високо Exclamation Но най добре НАУЧИ кое как работи е кой елемент за какво служи Idea и след това прави експерименти : Exclamation
Върнете се в началото
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Авг 15, 2011 8:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Относно изработката на платката си намерих информация какви са изискванията и кое как трябва да е свързано, за да се намалят шумовете.
Понеже не съм работил с този драйвер до сега, ми трябваше малко помощ. Не знаех, че трябва да го тествам с входни импулси и подавах статични сигнали. Много добре знам, че не може и двата транзистора да са отпушени едновременно(иначе свързвам на късо + и -).
Относно ШИМ. Проучих въпроса и milmar е до някъде прав. Кондензатора иска време, за да се зареди. Може би просто подхода да ми го обяснявате това с % не бе особено подходящ.

Благодаря за коментарите! Ще видя какво ще направя с реализирането на проекта. Дано да няма повече неизвестни. Ако има нещо се изрева.
Върнете се в началото
Петров
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Авг 15, 2011 23:36    Заглавие: Отговорете с цитат

p_stoyanoff написа:
Може би просто подхода да ми го обяснявате това с % не бе особено подходящ.

Жалко за труда на колегите да ти помагат! Нищо не си разбрал и явно няма да разбереш.
Ако някой още копнее да си чеше клавиатурата местете темата в общи.
Върнете се в началото
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Авг 16, 2011 15:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами аз го подкарах. Пък нека не съм разбрал Smile
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети