|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
alex93 Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 17, 2011 12:21 Заглавие: Преработване на диоден оборотомер |
|
|
Здравейте.
Значи трябваше ми волтметър за кола с син екран и от всички варианти намерих един който най-ми допадаше. Все 1 по поръчка са ми го правили
Уредчето е комбинация волтметър със диоден оборотомер...
ето:
http://racing-mania.com/browse/product/id/600/9955+Oborotom%D0%B5r+i+Voltm%D0%B5tar+52mm+
На дисплейчето показва волтажа - примерно 13.8 V
а диодите отмерват оборотите
пуснах запитване и получих този отговор:
Racing-mania: vseki diod e po 500 oborota ureda ima ob6to 20 dioda
ot 500-3500 oborota e zelena svetlina tova sa 7 dioda
ot 4000-6000 oborota e jylta svetlina tova sa 5 dioda
ot 6500-10000 oborota e 4ervena svetlin tova sa 8 dioda
мотора на колата е 1.8 16в прекъсвача е на 6500 оборота
та идеята ми е сега аз тея диоди които светят над 6500 никога няма да ги ползвам ..
има ли някакъв начин с който мога да си направя или да лъжа самия оборотомер там диодите, когато колата е на 6500 оборота - демек на прекъсвач - да светят всички диоди до край
тоест скалата на диодния оборотмер да е до 6500
някакси може ли да се излъже...
говедата не са се сетили да сложат към схемата нещо като потенциометър който уж да усилва и намаля сигнала ...
а сега ако се сложи, предполагам ще има ефект при по-високи обороти на колата примерно 6000 то да отчита че е на 3000 и ще светят само зелените примерно ..
а на мен ми трябва обратното ..?
другия вариант, за който се сетих е просто да разменя някои от диодите с червените, които попринцип няма да светят ..
но пък ми казаха че уреда е капсолован и неможе да се отваря...
казаха ми че уреда взима сигнал от някаква бобина .. незнам къде се намира това, ще разучим.. но много ми се искаше при 6000 оборота да светят всички диоди, защото така един вид ще действа и като шифт лампа, щото това като е монтирано на гредата то е дет се вика пред очите и да не го гледаш с периферното зрение се вижда когато почват да светят червените диоди и така превключването ще стане доста по-лесно, защото като се кара бързо, неможе да се гледа километраж и оригиналния оборотомер .. освен ако неиска някой да се пребие..
а няма начин да свикнеш на колата, както повечето хора ми казват, щото тя от 5000 до 6500 звучи еднакво и често я изпускам до прекъсвач и съответно се получава едно забавяне
та ако може първата червена лампичка да светеше на 6000, та като светне докато превключа то да е на около 6300 - 400 оборота и така превключването ще е перфектно ..
пп. колата е със късите скорости и достатъчно мощна че един път вкараш ли я над 4000 оборота да се побърква и да качва обороти до прекъсвач за някакви секунди ..
просто с тея къси скорости много бързо цеди предавките |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Plamskia Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 17, 2011 20:06 Заглавие: Re: Преработване на диоден оборотомер |
|
|
Ами те говедата са обозначили светодиодите до къде светят и изгасят.Различните говедари като теб с всякакви вкусове трябва да си отварят зъркелите какво купуват и слагат по количките си.Има си и говедари с много по мощни сопи в ръцете си и на тях им трябва да светят и другите светулки над 6500 об.По пеканите говедари цедят здраво млякото и се ориентират по звука и вибрациите.  |
|
|
 |
alex93 Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 17, 2011 22:25 Заглавие: Re: Преработване на диоден оборотомер |
|
|
| Plamskia написа: | Ами те говедата са обозначили светодиодите до къде светят и изгасят.Различните говедари като теб с всякакви вкусове трябва да си отварят зъркелите какво купуват и слагат по количките си.Има си и говедари с много по мощни сопи в ръцете си и на тях им трябва да светят и другите светулки над 6500 об.По пеканите говедари цедят здраво млякото и се ориентират по звука и вибрациите.  |
е те хубаво са обозначили светодиодите до къде светят, ма кво са докато карам искаш да броя колко диода са, за да знам на колко оборота ли е .. егати тъпизма
неслучайно на се сетили да го направят в 3 разцветки
а именно зелено .. нормални обороти за икономия..
жълто за ръчка.. изпреварване
червеното трябва да си е за приготвяне за смяна на скорост
не ти ли звучи логично..
кой ще ти брои колко диода светят докато караш със 150 ...
е повечето коли са до 6 000 оборота, поне там да беше първия червен диод .. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|