Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Загряване на IR2110 ?! Нормално ли е???
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Авг 30, 2011 8:35    Заглавие: Загряване на IR2110 ?! Нормално ли е??? Отговорете с цитат

Става дума за драйвера IR2110, за който бях направил тема, но е заключена и не мога да пиша там.
http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=77955&topicshow=%CA%E0%EA%20%F1%E5%20%F1%E2%FA%F0%E7%E2%E0%20IR2110???
Направих си мостова схема с 4 транзистора и 2 драйвера. По мое мнение работи добре, но не съм доизгладил изходната синусоида. Проблемът е, че веднага след подаване на захранващо напрежение, драйверът започва да се загрява и ме е страх да държа схемата под напрежение дълго време, да не го изгоря и да отидат и транзисторите. Иначе не се поврежда, но не съм го държал включен повече от 1-2 минути.
Може ли някой, който е работил с този чип да каже дали това е нормално и ако не е на какво може да се дължи???
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Вто Авг 30, 2011 9:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Не би трябвало да загрява при нормална употреба - управление на стандартни MOSFET-и или IGBT , при нормални честоти - да речем до 100-на - 200 kHz . При по-високи честоти и "нетрадиционни" Smile товари в изхода примерно .... може и да е възможно да позагрява , но "позагрява" е много относително . До каква температура достига - имам предвид "пръстовия" метод Smile за мерене , не с точност една десета ?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Авг 30, 2011 9:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами по пръстовия метод- бая топличък става(достатъчно, за да ме притесни). Видях една схема, в която свързват допълнителен шотки диод паралелно на гейтовото съпротивление и се обясняваше нещо за предотвратяване на загряването. Аз не съм свързал такъв диод. Възможно ли е на това да се дължи???
Върнете се в началото
ivo07
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofiq

МнениеПуснато на: Вто Авг 30, 2011 10:30    Заглавие: Re: Загряване на IR2110 ?! Нормално ли е??? Отговорете с цитат

p_stoyanoff написа:
Става дума за драйвера IR2110,
Може ли някой, който е работил с този чип да каже дали това е нормално и ако не е на какво може да се дължи???

Чипа се използва в драиверите на плазмените панели и там няма никакво загряване,а няма и от какво да загрява освен ако твоя не е дефектен
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Авг 30, 2011 11:55    Заглавие: Отговорете с цитат

p_stoyanoff написа:
...Видях една схема, в която свързват допълнителен шотки диод паралелно на гейтовото съпротивление и се обясняваше нещо за предотвратяване на загряването. Аз не съм свързал такъв диод. Възможно ли е на това да се дължи???

Това ще намали на загряването на транзистора, но ще увеличи греенето на схемата. Защо? Надявам се да можеш да си отговориш, иначе каквото и да правиш, ако тръгне ще е на магия.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Авг 30, 2011 12:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Схемата работи!!!! Просто загряват интегралите. И двете! Не е до ниво да се пръснат(прегреят), но е обезпокоително. Предполагам при по-дълга експлоатация няма да издържи(така мисля!). Подавам 220V на моста. Възможно ли е това да е причината за това загряване?
Върнете се в началото
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Сеп 01, 2011 20:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Оправих го! Изглежда бързодействащият ми диод е бил бавен за нуждите на схемата. Има обаче още доста работа докато оправя изходната синусоида, но предполагам с кода ще се оправя по-лесно Smile
Благодаря на всички за отделеното време!
Върнете се в началото
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Сеп 09, 2011 9:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Имам нужда от съвет или поне идея. Мисля че схемата ми е направена правилно(спазих изискванията описани в Aplication note). Според моите изчисления boostrap кондензаторът трябва да бъде около 2,2uF.
За създаване на изходна синусоида при индуктивен товар използвам функцията sin(point*2*3.14/200)*100 . Разделил съм периода на 200 точки(съответно 100 е 100us), защото в документацията на драйвера пише да се използват множество кратки входни импулси. Чрез таймер следя за изминатото време и превключвам моста.Добавил съм 1 интервал от 100us между положителната и отрицателната полу-вълна за по голяма сигурност(да не се застъпят, докато реагира схемата) Микроконтролера е pic18F2550, а кварца е на 40MHz.
При липса на товар на изходите(между 2-те рамена на моста) имам вариращо напрежение(измерено с мултимер),което достига високи стойности(170++волта). Мисля че моста работи, но когато включа товар нищо не става. Използвам един стар вентилатор, който очаквам да се задвижи, но ...
Реших, че кондензаторите не са достатъчно големи, за да държат достатъчно дълго горните транзистори отворени, за това ги замених с 22uF/250V електролитни и 220nF/275V в паралел, както дават в документацията на драйвера. Ефект никакъв. Отново изходното напрежение се изменя в големи граници, но като вържа товара няма ефект.
Някакви идеи???
Върнете се в началото
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Сеп 09, 2011 16:50    Заглавие: Отговорете с цитат

1. 2,2uF вероятно ще е малко, но 22uF трябва да стигне. Защо 250V? Там трябва да имаш не повече от 15V, но да предположим че просто такъв си имал под ръка....
2. Сигурен ли си в импулсите от контролера? Гледал ли си ги на осцилоскоп?
3. Не можах да разбера как управляваш моста? - Два тр-ра на едно рамо цъкат високочестотно с функция от синус и другото рамо превключва на 50Hz ? Ако да - то за бавното рамо и 22uF няма да стигнат за bootstrap... даже може да се наложи там да смениш решението - да не си 2110, ами с дискретен драйвер, или поне да намериш за горното рамо самостоятелно захранване.
4. Можеш да тестваш рамо по рамо като си направиш полумостова схема.
5. Тая работа хич не е хубаво да се тества (преди да е тръгнала) на мрежово захранване. Хвани си някой източник на 50-60-70 волта с бързо токоограничение и по възможност регулируемо и пробвай с резисторен товар. Като видиш там хубава синусоида чак тогава тествай с двигатели и после и към ел. мрежата Exclamation
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Сеп 09, 2011 17:46    Заглавие: Отговорете с цитат

За импулсите съм сигурен, понеже напраших опит като намалих броя на точките и внесох закъснение, за да се виждат ясно. Моста го управляват така - първо рамо долен + второ рамо горен и обратно. Кондензатора го подбрах на голямо напрежение, понеже когато и двата транзистора са запушени то пада на напрежение в средната точка е половината на 220- 110 волта, за по сигурно. Така пише и в инструкциите - диода и кондензатора да са на по-високо от силовото напрежение.
Относно силовото захранване - нямам гърмежи и изгаряне на елементи, така че не мисля, че тестове на по-ниско напрежение са нужни.
Направих си средна точка на 220 волта изправено с 2 резистора по 6,2к, но явно процеса е много бърз и когато тествам изхода на някой полу-мост изменението по-трудно се хваща, а като е между двете рамена е ясно изразено.
Реално долния транзистор мисля, че няма да имам проблем да го контролирам и с някакъв малък транзистор. Проблемен е горния. Можеш ли да публикуваш някакво решение на проблема?
Нямам нищо против да пробвам и друг вариант.
Относно кондензатора за буутстрап кондензатора, направих някой изчисления и ако следвам тях би трябвало 22 да е достатъчно(то ако смятам 50Hz - 0.02s или 10ms на полу-период или може би към 7ms реално). Ако предположим, че не издържа, с колко да пробвам, за да съм сигурен, че всичко е ОК там - 220uF???
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 1 от 5

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети