| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
morpheous87 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 01, 2011 19:40 Заглавие: Въпрос за захранващ блок |
|
|
Направих регулируем захранващ блок. Състои се от два отделни блока с един общ трансформатор с две отделни вторични намотки. Сега искам да сложа и индикация на LCD-та с помощта на Ардуино. Въпроса ми е, тъй като ще използвам обща маса на Адруиното и съответния захранващ блок за него, в ситуация когато пусна блока в двуполярен режим (свържа плюса на едното към масата на другото) няма ли да се получи нещо от сорта на късо Двете платки Ардуино ще се се захранват от отделен трансформатор. Скалъпих набързо тази рисунка:
http://img109.imageshack.us/img109/3563/unledinn.jpg |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Чет Сеп 01, 2011 19:49 Заглавие: Re: Въпрос за захранващ блок |
|
|
Ако на тези изходи които си показал преди тях има за всеки отделен грец, филтрация и са на ОТДЕЛНИ намотки т.е. няма галванична връзка няма проблем. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com
Последната промяна е направена от DJ69VN на Чет Сеп 01, 2011 21:34; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Сеп 01, 2011 19:54 Заглавие: |
|
|
Захранващият блок се състои от: трансформатор с две отделни вторични намотки, всяка платка за блока си има отделен грец и филтриращи кондензатори.
А ако ползвам едно ардуино за мерене на двата блока, тогава дали ще стане беля? |
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Чет Сеп 01, 2011 21:25 Заглавие: |
|
|
Може би ще стане проблемс директно мерене. Под индикация какво трябва да се разбира. Мерене на напрежение и ток или само напрежение. С едно ардуино със сигурност може да стане. Ако има проблеми най просто може да сложиш един ключ от рода на 4066 и чрез превключване на масата на АЦП то може да си мериш каквото поискаш. Може и друго да се измисли с комутиране на масата. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Сеп 01, 2011 21:48 Заглавие: |
|
|
| Ами искам да меря през шунт за всеки блок от двете му страни, за пада на напрежение и по него да определя тока и изходното напрежение. |
|
|
 |
AA Опитен потребител

Регистриран на: 28 Юни 2004 Мнения: 730 Местожителство: ВеликоТърново
|
Пуснато на: Пет Сеп 02, 2011 5:48 Заглавие: |
|
|
| В първия пост пишеш , че ще използуваш две платки ARDUINO , захранени от отделен трансформатор - нищо не ти пречи да са захранени от две отделни вторични намотки. При това положение на практика имаш два съвсем независими захранващи блока - дали ще ги включиш с общ минус , за да ползуваш две различни напрежения , или плюса на едното ще включиш към минуса на другото за да имаш средна точка няма никакво значение за измервателните им части. Да търсиш начин за ползуване на една измервателна платка при такава цялостна концепция не мисля , че е удачно. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Сеп 02, 2011 18:17 Заглавие: |
|
|
| Ами аз мисля да ползвам две платки Ардуино. И те ще са на отделен трансформатор, който е с една вторична намотка обаче. Та си мисля, тези две Ардуино ще имат обща маса, всяко от тях ще е свързано с масата на всеки от блоковете. Тук ми се струва, че се получава конфликта. Трябва Ардуино да са или на два отделни трафа или на траф с две отделни вторични. |
|
|
 |
|