Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Замяна на варикап 2,3-2,8pF в осцилатор 140-200MHz
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Wisi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Нед Сеп 04, 2011 20:28    Заглавие: Отговорете с цитат

http://www.datasheetarchive.com/KB205G-datasheet.html
KB205G на латиница всичко.
Добре, но пак не отговаря на измерения капацитет - 23pF ми дава, а не 17pF... Не отговарят и на тези в сайта на Пасат.
От друга страна с него генераторът работи задоволително, с тази разлика, че се налага промяна на индуктивността и да поставям делител на варикапното напрежение, за да не излиза извън търсения диапазон. Остава вероятността LC-метъра ми да не измерва правилно варикапи, което е много вероятно, въпреки че на кондензатори работи задоволително - при пикофарадните с грешка под 0,2pF при пикофарадни кондери. Пробвах да го меря последовантелно свързан с кондензатор и пак (след изчислявнане) стойностите са същите.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Сеп 05, 2011 8:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Е ,ти паразитния капацитет на монтажа и сондите мислиш ли че е под 5 пикофарада ? Айде изчакай до сряда ,да видя за 109 -ки ,иначе от тези KB205G със зелена маркировка имах цяло пликче . PIN диоди за аттенюатора имаш ли ? Щото на времето съм свалял на поразия от едни конвертори (LNB) ,двойни в SOT23 .
Върнете се в началото
Wisi
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 05, 2011 9:35    Заглавие: Отговорете с цитат

За атенюатора BA244 ще свършат ли работа? Иначе имам и КД409 от тунери. Сега ще ходя до един сервиз и мисля, че там ще намеря почти всичко, без 2Аххх диодите от тази и другите схеми и КВ109А. Другия електронен атенюатор го изпробвах с външен генератор и BA244 и работи задоволително. Ако се намерят близки до оригиналните диоди - ще е по-добре.
Благодаря за помощта. Very Happy Ще докладвам какво съм намерил.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 05, 2011 10:50    Заглавие: Отговорете с цитат

За смесителя мога да ти изровя готов BAT15-095R -4 шотки диода в един корпус ,свързани като за смесител ,работят до 12Ghz .
Върнете се в началото
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Пон Сеп 05, 2011 11:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Tesla:

KB109G: 26-32 pF (3V) 4,3-6pF (25V)

KB205A 17pF (1V) 11pF (3V) 2-2,5pF (25V)
KB205B 17pF (1V) 11pF (3V) 1,9-2,2pF (25V)
KB205G 17pF (1V) 11pF (3V) 1,8-2,8pF (25V)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
Wisi
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 05, 2011 13:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Намерих два броя СК-Д-24, в които има търсените диоди - КВ122 - червена точка, но тунерите са стари-работещи... За сега с BB505 и КВ205G - зелена лента (ако са те) работи задоволително. Ще довърша платката (монтаж ВЧ усилвател и смесител) и тогава ще проверя как стоят нещата. Ще помисля върху предложението на ELP, но си мисля, че доставката ще ми излезе във всеки случай по-скъпо от пратката... Ако до началото на следващата седмица(а може и по-късно) ELP намери пълен комплект диоди от цялата схема - за двата електронни атенюатора (няма да ги използвам на по-висока честота от 270MHz), за генератора на отметките и генераторите от 0,1 до 240MHz, ще помисля по сериозно върху предложението, тъй като все още не съм проверил навсякъде в Пловдив.
PS: Между другото, за разлика от други схеми по които съм сглобявал, повечето блокове от тази тръгнаха от раз, а което не тръгна, се дължеше на мои грешки. Laughing Тъй че не винаги най-големите схеми са най-трудни за изпълнение... (само да не се уручасам, че още не съм сглобил другите два ВЧ генератгора а там изпълнението ще трябва да е "до милиметър" Wink )
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 05, 2011 18:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Ще помисля върху предложението на ELP, но си мисля, че доставката ще ми излезе във всеки случай по-скъпо от пратката...

Че аз ще ти ги дам така ,ако някой идва към София -може да мине да ги вземе ,без куриери още по-добре ! Под пълен комплект разбираш варикапите 109 ,PIN диодите и смесителя ,нали ? Второто и третото ги имам със сигурност ,PIN диодите са също като руските в SOT23 ,използваха ги за комутиране каналите на четворни конвертори ,точния тип обаче трябва да се види по обозначението . Варикапите - сряда .
Върнете се в началото
Wisi
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Сеп 06, 2011 16:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Жертвах един предполагаемо-повреден СК-Д-24, като извадих оттам варикапите КВ122А - почти еднакъв с КВ109А - http://www.asc-development.ru/spravochnik-long-129.html ...и при измерване с LC метъра - яаа... 25pF Shocked Laughing . Аз ли не му разчитам правилно параметрите, честотата, при която уреда ги мери вкарва някаква грешка, или нещо друго?
При свързване в генератора, промяна на честотата почти нямаше (беше дори малко по-ниска от колкото с KB205G), но пък за сметка на това, характеристиката напрежение-капацитет е значителнто по полегата - наложи се да увелича максималното напежение след делителя, за да достигна 210MHz.
Довърших блока - два феритни ВЧ балуна и два пръстена с по-високо мю 16мм - диаметър навити според описанието, в смесителя - 4Х ВА244. Нататък транзисторите заместени с 2Х КТ608 и един КТ606. Работи задоволително до определена честота - 23MHz и оттам нататък "нещо му става" - амплитудата уж се увеличава, пък честотата намалява... Предполагам това се дължи на нарастване на амплитудата на генератора на променлива честота след 163MHz... или на това, че не съм свързал АРМ-то, или на неподходяши диоди - BA244.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Сеп 06, 2011 21:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Че кой ти е казал ,че BA244 са смесителни диоди . Ползват се шотки за по-малки спадове ,BAT15-095R са точно такива ,смесителни .
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 07, 2011 13:22    Заглавие: Отговорете с цитат

http://forum.qrz.ru/showthread.php?t=10881
Според това смесителните са 3АА111 , тези които ти предлагах BAT15-090R ги заменят и 4 те. PIN диодите които имам са HSMP-3894 ,напълно заместван КД409 като корпус и функция . Варикапите ,които намерих са КВ109Б ,които за мен са още по-добри от 109А ,имат по нисък капацитет и по-голям обхват на изменение и са подбрани по 4 в опаковка .
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети