Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Загряване на IR2110 ?! Нормално ли е???
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 10, 2011 19:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Петров, по-горе съм написал, че съм разделил периода на 200 точки - съответно 100us за всяка при 50 херца. Това значи че МАКСИМАЛНОТО време е 100us. Като се изчисли коефициента на запълване се получава за някой импулси доста малки стойности и ето ти проблем с тия бавни оптрони. Индуктивния товар едва ли може да компенсира това. За това, както написах ще намаля точките (ще увелича макс време), за да намаля този проблем.
Милмар ти от кое мое изказване си състави мнение, че нямам познания в аналоговата техника???
Колкото до работата на устройството - то си работи, но не прави каквото искам Very Happy Very Happy Very Happy
Като коригирам схемата предполагам ефекта ще е видим понеже индуктивните товари не са толкова капризни и дори с немного добра ШИМ би трябвало да стане работа. Ако пак не иска ще го мислим.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Петров
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Съб Сеп 10, 2011 19:55    Заглавие: Отговорете с цитат

И колко ти е най тесния импулс нали трябва да зареждаш и помпата? Под 10us наистина ще е проблемно но предполагам си го предвидил.
Малко мътно си го обяснил в поста си за това се подведох.
И от чисто любопитство, какво подаваш на греца за да получиш 220 на филтъра?
Върнете се в началото
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 10, 2011 21:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Е 220 мрежово и не знам защо излиза толкова малко. По принцип винаги се повдига, а и имам и кондензатор на 240uF.
Върнете се в началото
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Нед Сеп 11, 2011 1:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Петров написа:
.....

Драйверите не са оптични , това е факт .
Относно оптроните - в документацията (pdf-те) към тях , в 99% от случаите се дават времена - било то закъснение , фронт нарастване или спад само при схема ОЕ на транзистора Idea , а при схема ОК , както е в схемата на автора на настоящата тема , въобще не е така . Можеш да умножиш поне по 2 или 3 тези времена , патил съм си доста и го зная от собствен опит - оптрон винаги с общ емитер на изхода , т.е. емитер на маса Idea .
Да не говорим , че смисъла от тях в тази схема е нулев Wink , това и други неща имах предвид като споменах за осцилоскопа и аналоговата техника , не съм искал да се засегне автора на темата .

Освен това мисля бях писал някъде в темата , тези драйвери работят добре само ако се внимава запълването никога да не пада под 5-10 % и да не надвишава 90-95 % , иначе не работи буутстрапа и се получават доста неочаквани явления Very Happy .

Петров написа:
....
Ако DC е 310V се налага отделни захранвания на горните драйвери за минимизиране на загубите ....

Това не го разбрах Question
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Петров
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Сеп 11, 2011 6:41    Заглавие: Отговорете с цитат

p_stoyanoff написа:
Е 220 мрежово и не знам защо излиза толкова малко. По принцип винаги се повдига, а и имам и кондензатор на 240uF.

Стига бе, това само на симулация ли го караш!!!!????
Така не се бъзикай с хората които ти помагат не е добре.
В симулацията задай синусоида за вход и тогава ще видиш какво става Laughing Laughing Laughing

milmar Идейката е да не губиш време за пълнене на (помпата бутстрапа или чарджа) което е едно и също а да се занимаваш само със синусоидата. естествено е нужен и запас от напрежение.за да се осигури необходимата мощност.
Момчето все пак не е казало дали ще чини универсален инвертор или мотор контролер та продължаваме да си чешем клавиатурите в поредната залъгалка.

Така за да разнообразя темата давам следната задачка закачка: ако някой е навит да реализира AC 220SYN - Грец - кондер и на кондера изкара DC 220 с товар до 33 процента печели каса БИРА непрекъснато и рок група за мезе във Един от най добрите варненски клубове!!!
Може соло, бас, ритъм да му свиркат на уше ама да не иска това и от барабаните Laughing
Не се шегувам офертата е валидна и до тук по клавиатурка познайте кой печели Laughing
В случай че некой не знае какво аджаба е 33 процента уточнявам 500uF = 1А та товара е 333милиампера!
Ама моля ви, не ме застрелвайте за останалите тройки Laughing Laughing Laughing

PP. Всички правописни грешки са умишлени а останалите? Embarassed
Върнете се в началото
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Сеп 11, 2011 7:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Петров написа:
...Така за да разнообразя темата давам следната задачка закачка: ако някой е навит да реализира AC 220SYN - Грец - кондер и на кондера изкара DC 220 с товар до 33 процента печели каса БИРА непрекъснато и рок група за мезе във Един от най добрите варненски клубове!!!...

Ако говорим за симулация, доколкото си спомням в OrCAD/PSpice на източника се изписва не ефективното напрежение, ами амплитудата.... и тъй че ако на VSIN източник му напишем Vm = 220, естествено че на кондензатора ще имаме 220 VDC (без волт-два).... Вероятно и в други сим. софтуери е така.

Друг е въпроса, че аз чак сега разбирам че говорим за симулации, а не за реални тестове Exclamation

П.С. Ако продължаваме в същия дух, някой модератор ще каже че на "Совалката" напрежението е 220V ефективно с 220 амплитудна стойност и така ще приключи спора. Laughing
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Петров
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Сеп 11, 2011 7:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Навсякъде при симулации се задава пик-пик та от там иде залъгалката а и приборче не е близвало кондера. Осцилоскопче съм вече сигурен че нема! Та ще работим на фантазия което едва ли ще е за първи път на някои от нас.
Но касата чака ентусиастите, дано науча нещо Very Happy

Пешо, не се сърди а давай подробно инфо с описание на методите на измерване и ако няма такова не ни гъбаркай със симулацийки а си го кажи направо ще си спестиш мноооого време и усилия.

tropper написа:
П.С. Ако продължаваме в същия дух, някой модератор ще каже че на "Совалката" напрежението е 220V ефективно с 220 амплитудна стойност и така ще приключи спора. Laughing

Ама то си е такова Трапец но обратен и си е кеф да го товариш и както каза мечо пух (колкото повече - толкова повече) Rolling Eyes
И едно последно почесване, големия кеф на обратния трапец е че колкото повече окъсяваш толкова по малко е късото Laughing Laughing
Върнете се в началото
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Сеп 11, 2011 8:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Каква симулация бе хора?!
Направил съм реална схема. То ако беше симулация там е лесно да се докара каквото и да било.
Ползвам един стар мой изправител, който не знам за какво бях правил, но ми беше под ръка.
Ще проверя да не би да има някоя проблемна спойка или нещо такова..
Върнете се в началото
Петров
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Сеп 11, 2011 8:26    Заглавие: Отговорете с цитат

p_stoyanoff написа:
Каква симулация бе хора?!

Извинявай за шегичките, ама съм на кеф и да те питам да не си с ефтино китайче на AC че и те правят такива простотии!
там под товар требе да е 290 310 а без 400+ бавно нарастващо
Осцилоскоп имаш ли?
Абе я вземи една лампа с две жици и я тикни за товар след греца трябва ужасно ярко да светне.
Разкарай тези оптрони че ми лазят по нервите, а ако ти трябва галванично разделяне на силовата от оперативната част си има други животинчета.
Върнете се в началото
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Сеп 11, 2011 9:41    Заглавие: Отговорете с цитат

Не е китайче. 4 диода 10А10. Поогледах спойките. Бутнах тук и там. Сега дава пикове към 300-400, но се задържа на 200 и малко. Увеличих времето на всики интервал до 1ms, ама нещо не ми е в ред програмата и изходното напрежение не е постоянно. Качва до 160, но в повечето случаи стои 0. В момента имам само 50 ома за гейтовото R ще пробвам с тях и SF38. Докато не отворят утре магазините нищо друго не мога да направя там...
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 3 от 5

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети