| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ARTU Активен потребител

Регистриран на: 10 Юни 2006 Мнения: 88 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Нед Сеп 11, 2011 9:35 Заглавие: Проблем с хладилник и предпазител |
|
|
Здравейте! От снощи имам някакъв страхотен проблем, а е почивен ден и няма към кой да се обърна. Привечер започна да ми изключва автоматичния предпазител 50А на стълбищното табло. Реших, че е дефектен и извиках EVN да го сменят. Сложиха 63А. След 30 мин изключи и той. У дома нямам консумация, нито нещо нова. Хладилник с фризер, компютър, телевизор, две енергоспестяващи лампи. Всичко друго бях изключил.
По метода на елиминирането стигнах до хладилника. Това е саморазмразяващ се хладилник с фризер Whirlpool. Когато го включа, компресора започва да работи и така в продължение на 20-30-40 мин. без да изключва. По някое време автоматичния предпазител пада. Реших да спра с експериментите и сега го включвам ръчно по 10 мин на всеки час, защото е пълен.
Дайте ми някаква идея дали не съм сгрешил нещо в локализацията на проблема и какъв може да е дефекта? За да се подготвя душевно за разходите... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 11, 2011 10:17 Заглавие: Re: Проблем с хладилник и предпазител |
|
|
| ARTU написа: | | ...Дайте ми някаква идея дали не съм сгрешил нещо в локализацията на проблема и какъв може да е дефекта? За да се подготвя душевно за разходите... |
Идеята на първо време е да намериш къде да разтовариш хладилника след като е пълен, защото това: | Цитат: | | Когато го включа, компресора започва да работи и така в продължение на 20-30-40 мин. без да изключва. | не говори хич добре за компресор и/или "пусково реле" или каквото е там по управление на компресора в конкретния модел.
Компресора за тези 20-30-40 мин. вероятно доста загрява? _________________ RemoteControls |
|
|
 |
Danail Georgiev Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 11, 2011 11:28 Заглавие: Re: Проблем с хладилник и предпазител |
|
|
Колега проблема не е в хладилника замисли се 63А на 220V е много голяма консумация.
И моя фризер работи по няколко часа в жегите ама това се дължи защото е стар и няма добро охлаждане.
Въпроса ми е ако изключиш фризера престава ли да ти пада предпазителя?
И ако е така търси причината в контакта, където е товара. |
|
|
 |
ARTU Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 11, 2011 11:34 Заглавие: |
|
|
Проверих контактите в кухнята - надявам се там да е локализиран проблема. Този, в който е включена готварската печка беше с поразхлабена и почти излязла нула. Притегнах всичко.
Действително боксът ми е южен и вътре е доста горещо. До момента не съм обърнал внимание по колко време работи компресора и как изключва. Все пак и сега не съм на 100% сигурен, че проблема е във хладилник-фризера. Направи ми впечатление днес, че наистина е доста загрял, но не до степен нетърпимост. Имаше и някакво улейче - бяло мазно вещество по пода. Доколкото виждам се е стичало от едната тръбичка, влизаща в компресора. ОТ друга страна вътре си заскрежава равномерно (във фризерната част имам предвид), а за хладилната няма как да разбера, тъй като изпарителя не се вижда.
За да ми е спокойно утре ще потърся хладилен техник да го погледне и да отвори релето. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Сеп 11, 2011 11:38 Заглавие: |
|
|
| Ако искаш да си сигурен вземи разклонител и го включи в друг контакт ако е възможно на друг токов кръг и изчакай да видиш дали предпазителя ще се изключи. |
|
|
 |
ARTU Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 11, 2011 11:39 Заглавие: |
|
|
Това направих. Сега чакам
Компресора работи около час и половина, като през това време нямаше нищо особено - мърка си нормално, чува се циркулация, едната тръбичка към него е гореща, а другата ледено студена и с конденз - най-вероятно от нея е текло на пода.
Тъй като терморегулатора беше на МАХ (той е с позиция 0 за изключване и оттам е разграфено MIN - MID - MAX), врътнах го на MED. Релето щракна и компресора изключи. За мен това е нормална реакция.
Вече съм пълен шах. Явно през деня предпазителя не пада, а само вечер??? |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 11, 2011 13:15 Заглавие: |
|
|
Ами явно това което си написал в първия пост е подвеждащо и невярно. _________________ RemoteControls |
|
|
 |
ARTU Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 11, 2011 13:45 Заглавие: |
|
|
Това което съм описал е вярно като фактология, изводите изглежда са неверни. Към момента у дома е включено всичко, което работеше снощи, без осветлението. Няма прекъсвания Пълен шах. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Сеп 11, 2011 13:59 Заглавие: |
|
|
Ако хладилника е на друг токов кръг и не се случва нищо значи проблема е захранващата мрежа на контакта, или друг се е включил да краде ток  |
|
|
 |
ARTU Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 11, 2011 14:02 Заглавие: |
|
|
Втората идея става май все по-вероятна. Не е нормално през деня да нямам проблеми, а само вечер.
PS Резултат от експеримента до момента. Всичко работи нормално, компресора включва през 30 мин за около 40 минути. Постепенно времето за работа намалява, най-вероятно си влиза в режим. Очевидно набеденият виновник е невинен. Причината за снощните проблеми продължава да не е ясна 
Последната промяна е направена от ARTU на Нед Сеп 11, 2011 18:17; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
|