Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

мосфет у тл494
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Май 01, 2005 10:24    Заглавие: Отговорете с цитат

TIReX, нямам никакво намерение да се заяжда и да споря с теб. Напротив опитвам се да спазвам добрия тон на общуване въпреки писанията ти, които в определени постове са меко казано далеч от истината.
След това изказване
Цитат:
Ако си мислите че принципа на производство на NPN i PNP транзистори е един и същ много се лъжете, а НПН са по приложими защото производствените им толеранси са по големи и технологията им за производство е различна от тази на НПН. Земи отвори някой учебник по полупроводникова техника или по материали и градивни елементи и тогава се изказвай, защото май те хванаха неподготвен
нямам нищо против да ти предложа да си поговорим и на технологично ниво, ако се считаш достатъчно подготвен, но имай впредвид следното:
-изходния материал (Si-пластини ) могат да бъдат както n така също и p тип, така че да се говори за различни принципи при производството на различни типове проводимост на дискретни биполярни транзистори не е много удачно.
-в книгите които ми препоръчаш да прочета, вероятно не си обърнал внимание, че подобни коментари могат да бъдат направени когато става дума за производството на биполярни интегрални схеми в чийто състав има както npn така и pnp транзистори. В този случай наличието на два типа усложнява технологичния процес и по принцип доколкото е възможно се редуцира техния брой. Но всичко това са доста поостарели факти по отношение на съвременните технологии и технологични възможности.

Svetoslav40 прави разлика между структурата на един биполярен и MOS транзистор, това което написа тодо-р е едно от съществените различия. Имай впредвид и че самите MOS транзистори освен n и p канални могат да бъдат с така наречения индуциран или вграден канал, което също има определени особенности. Заради различната им топологична структура те имат малко по различен начин на графично обозначение спрямо биполярните.
Ако държиш непременно да използваш MOS транзистори в това което си решил да правиш, то има други ШИМ (PWM) контролери чийто изход е предназначен за работа с такива транзистори.
И ако целта е да се учиш то направи на първо време една схема така както е дадена от производителя, а след това се опитвай да я модифицираш. Могат още много подводни камъни да излязат.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Svetoslav40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Берлин/Германия

МнениеПуснато на: Нед Май 01, 2005 14:14    Заглавие: Отговорете с цитат

мммдааааа....
сагласен съм с идеята да се започне от готова схема за която е почети сигурно че работи. аз просто се подведох от схемата на МК както и това че явно има разлика в графичното изображение на транзисторите, това определено ще има влияние над следващите експерименти. но все пак, аз щте пробвам да вържа транзисторите както търяя и тогава ако не тръгне, ще сложа пранзистори каквито са дадени по схема (инат бе).... Нещо друго, ако някои е правил вече схемата от МК, би ли ми казал каква стоиност има R11? Значи някои хора не се научиха да правят разни неща и да ги описват както тряя, неможе ( но явно може) да си слагат там елементи а да не спомента за какво са там и каква стоиност имат....
вторник като отида на бач, ще стане ясно дали ще запали захранването или ще се запалят пак кабелите (яки диоди са сложили вътре).... Confused
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Май 01, 2005 21:33    Заглавие: Отговорете с цитат

За транзисторите сам склонен да се саглася защото това което учиме в даскало и това което е всъщност не за ч път откривам коренни разлики, но в единия си пост беше написал че савета ми е странен за свързването на крачетата на интеграла а аз сам го пробвал и ане си измислям!

Дай ми на привате някой пост в който сам излъгал ????

Цитат:
които в определени постове са меко казано далеч от истината.

Дай да си вида каде и кога е бил този пост, защото немога да си спомня ако са ти се сторили че неса ми по силите това е друго но никога несам си писал свободни съчинения!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Svetoslav40
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 04, 2005 9:00    Заглавие: Отговорете с цитат

момчета, това не6то тъгна, проблема е бил както каза някои в това че съм вързал иц-то и транзисторите наопаки.... и имах щастието да опукам 4бр. БУЗ11 Laughing просто забравих да сложа предпазител или лампа на захранването и започнах да си играя с честотата на генератора и като спря за момент да генерира, останаха транзисторите отпушени и познаите..... просто не устискаха на 17А-вия акомулатор...

Благодаря на вси4ки за помощта.
Върнете се в началото
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 04, 2005 10:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Разгледай темите за импулсните които сме дискутирали за да видиш какво да направиш за да не стават фалшове
Върнете се в началото
Svetoslav40
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 04, 2005 11:52    Заглавие: Отговорете с цитат

ще ги разгледам, обаче при мене е малко по-друго, искам да кажа че първо пробвам, после питам Very Happy а за гръмналите транзистори мога само да сажелявам, 8лв отидоха на вятара....
Върнете се в началото
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 04, 2005 17:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз имам солидна колекция от ИРФЗ44 и я увеличавам всяка седмица минимум с по 2
Върнете се в началото
Svetoslav40
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 05, 2005 9:36    Заглавие: Отговорете с цитат

добре ве.....и аз маи съм тръгнал на там, мисля да се абонирам в Комет за транзистори, да ми пращат там по 5-6 тр. на седмица...
Върнете се в началото
elektronchika
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет Май 05, 2005 13:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Laughing Laughing Laughing
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Svetoslav40
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 05, 2005 16:10    Заглавие: Отговорете с цитат

оказа се че 5-6 тр. на седмица няя ми стигат ако почна сериозните експерименти.... Laughing
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 3 от 5

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети