| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Wisi Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 22, 2011 19:29 Заглавие: CD4046 като синусоидален генератор до 1MHz? |
|
|
Възможно ли е да се използва ИС CD4046 като синусоидален синтезатор от 100kHz до 1MHz или да се насоча към два LC осцилатора и смесител (за да може да се покрие целия обхват без смяна на бобини и само чрез изменяне капацитета на варикапи)? Ако това е възможно (и разумно) - търся подходяща схема. Ако не - бих се зарадвал и на информация относно как се изчисляват вч смесители (най-добре накоя книга).  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
eko67 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 22, 2011 21:49 Заглавие: |
|
|
Има доста схеми из нета на синтезатор с 4046 и 4059
Само трябва да ги потърсиш , най добре е със 74HC4046 която е до 19MHz |
|
|
 |
Wisi Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 23, 2011 7:57 Заглавие: |
|
|
Уф ама аз вместо синтезатор търсих осцилатор и оттам излиза само едно нискочестотно приложение... Вече като търся "синтезатор" излизат доста. Въпроса ми беше по-скоро - разумно ли е да се използва 4046, някъде където може да намери приложение и обикновен LC генератор. Въпросния генератор ми трябва за вобел генератор и се питам дали вобулацията на честотата, въпреки че е нискочестотна, няма да бърка PLL-а. Пък и няма ли много да се усложни конструкцията...? Единствената причина да помисля за 4046 беше че имам 2 бройки CD4046 и две 74HC4046 и се "чудех какво да ги правя".
http://www.electronics-tutorials.com/devices/74hc4046.htm
http://www.nxp.com/documents/data_sheet/74HC_HCT4046A_CNV.pdf
И втори въпрос - надеждно ли е да се използва само VCO-то на 4046 и преобразувател в синусоида, или честотата ще варира прекалено много? |
|
|
 |
eko67 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 23, 2011 19:49 Заглавие: |
|
|
Ако искаш стабилна честота със стъпка,това е решението.
Защо вобулацията ще ти бърка синтеза,ако на изхода има ВЧ опер. усилвател,или Транзистор като емитерен повторител няма да има проблеми.Трудно е да се намери 4059,а за усложнението-Целта оправдава средствата. |
|
|
 |
Wisi Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 23, 2011 21:12 Заглавие: |
|
|
Във Викиват има 14бр. 74HCT4059 а в Пасат - един брой от руския й аналог. На следващото ходене до магазина ще се запася с един-два броя... Със смесител на нейно място няма ли да стане? Само дето прецизността ще зависи от тази на ваншния генератор и... ще е безсмислено ако той не е достатъчно стабилен. Като гледам ще се откажа от 4046, ще използвам два генератора и смесител, а 4046 и 4059 ще ги пазя за по-отговорни конструкции.
PLL
Благодаря за помощта и напътствията.
PS: Понякога по-лесният е по-добрия вариант в конкретен случай.  |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 23, 2011 21:56 Заглавие: |
|
|
| Виж този проект в атача. Намерил съм го някъде в нета, но не съм го правил. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 24, 2011 7:34 Заглавие: |
|
|
| Външния генератор в PLL схемите обикновено е кварцов ,но зависи какава стъпка на настройка искаш . В този случай ,който си дал стъпката е равна на Fmax/Kmax тоест 1000000Hz/15999 ,горе долу 62Khz , а и опорния генератор ще трябва да е с тази честота (кварцов на 62К).Ако искаш по-малка стъпка - трябва да увеличиш Kmax - например да вържеш 2 делителя последователно и да ги управляваш с микроконтролер със съответния софтуер. По ниската опорна честота също ще получиш от кварцов генератор и след него подходящ делител . Така можеш да получиш и 1Hz стъпка . |
|
|
 |
|