Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Извеждане на RS232 интерфейс при наличен дисплей

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
nistel
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Съб Сеп 24, 2011 8:40    Заглавие: Извеждане на RS232 интерфейс при наличен дисплей Отговорете с цитат

Здравейте имам една интересна задача. Имам ел.устройство, което извежда изходна информация на LCD дисплей (тип калкулатор). Задачата ми е изходните данни да излизат на RS232 порт където могат да се изведат на компютър а там да се прави база данни (това последното не е моя работа). Дисплея не е нужен - може да се отстрани напълно.

Та въпроса ми е откъде да започна? Дадоха ми съвет да се използва PIC контролер защото имало такива с директен изход за RS232. Предпочитам най-простото и ефективно работещо решение. Предполагам трябва да отговоря на определени въпроси за да може да ми помогнете

Снимал съм и от други страни, но форума не ми позволява да сложа линкове. Мога да пратя на мейл.

Благодаря предварително.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 24, 2011 9:53    Заглавие: Re: Извеждане на RS232 интерфейс при наличен дисплей Отговорете с цитат

nistel написа:
... Дадоха ми съвет да се използва PIC контролер защото имало такива с директен изход за RS232. .....

Това е най-малкия проблем.
По начина по който си поставил темата - тази задача изобщо не ти е по силите. А и тя не е хич проста с избрания подход.
Това
nistel написа:
извежда изходна информация на LCD дисплей (тип калкулатор)
в себе си носи изключително малко полезна информация за начина на комуникация м/у самия дисплей и "това" което в момента пише в/на него.
Ако е ясно каква всъщност е целта - сформулирай самия проблем/задача, а не предлагай решението "според теб".
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Сеп 24, 2011 12:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Има много неизвестни в задачата. От тази снимка не става много ясно какъв е дисплея и как се подава информация към него.
Реално всеки микроконтролер може да свърши работа, но за целта трябва да се знае дали информацията към дисплея се подава посредством паралелен или последователен интерфейс, таблицата за съответствие между изобразен знак и информационен код, както и ако има някакви особености при задаването на клетка(адрес на регистър), който евентуално могат да доведат до объркване.
Ако публикуваш модела на дисплея ще мога да ти дам по-подробна информация как да постъпиш
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
nistel
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 26, 2011 7:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за отзивите. Става въпрос за дипломна работа, която се колебая дали да взема. Задачата е следната - устройство което измерва моментния ток. Подобно на това:

http://dkolov.log.bg/article.php?article_id=50432

Но в случая е ТСМ изпълнение. Не е задължително да се използва това, но това имам подръка. Бих купил и друго ако е нужно. Моята работа е от готово такова изделие да направя връзка от него към компютър. Не е задължително да е RS232 просто смятах, че така ще е най-лесно. Изкарам ли изходни данни в някакъв вид на РС, които да могат да се ползват моята работа е свършила - има програмист, който прави оттам нататък бази данни, софтуер и тн. Моето желание е да е максимално опростено решение.

За дисплея няма никакви означения по него и за съжаление падна батерията на устройството. Днес ще му взема нови и ще го снимам работещ ако помогне.

Друго, което ме притеснява е, че интегралата също няма индикации.

http://img89.imageshack.us/img89/1742/imagenzj.jpg
Върнете се в началото
mishomvp
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Златоград

МнениеПуснато на: Пон Сеп 26, 2011 8:43    Заглавие: Отговорете с цитат

С това, което си купил забрави да стане...
По скоро погледни това тук. Има достатъчно писано за него ... Сорса на контролера го има ...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Пон Сеп 26, 2011 8:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Като идея виж какво са правили руснаците http://www.fcenter.ru/online.shtml?articles/hardware/tower/26716
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 26, 2011 9:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз ще ти предложа друг вариант. Ако целта на устройството е да измерва променлив ток, да изобразява данните на дисплей и да ги праща към компютър можеш лесно да си направиш такова, вместо да се мъчиш да преправяш готови изделие.
Прост метод за конструиране на измервателния блок е чрез токов трансформатор(струва 5-6 лв). Ще използващ АЦП-то на контролера за да отчиташ. Посредством обикновен двуредов дисплей за 12-13лв можеш да изобразяваш стойностите на тока.
Относно връзката с компютър RS е приемлив вариант, а в зависимост от контролера може даже и USB да ползваш.
Ако това отговаря на заданието ти и ти харесва идеята пиши, за да ти дам още подробности по реализацията.
Върнете се в началото
nistel
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 26, 2011 19:41    Заглавие: Отговорете с цитат

Филипов тази постановка много ми хареса, но ми трябва за променлив ток.

mishomvp това ми се вижда също релизируемо с моите познания, но в заданието се иска да е поне 5 канален уреда. На всеки гръг на таблото да има по едно такова устройство и по възможност да струва от порядъка на 50-60лв общо - университета спонсорира.

p_stoyanoff твоя вариант май ми е най-подходящ. В моя случай няма нужда дори от дисплей. Устройството ще е вградено и няма нужда да се оскъпява излишно схемата с дисплея защото няма да се ползва. Ще ти бъда задължен ако ми пратиш някакви материали и ми обясниш какво точно имаш в предвид.
Върнете се в началото
mishomvp
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Златоград

МнениеПуснато на: Пон Сеп 26, 2011 20:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Smile
Сетих се и за това.
Само, че при това нямаш измерване на напрежението, а само тока.
Иначе с един предавател може да измерваш 3 фази. И общо 10 х 3 Smile
Сравнително добре се държи Smile И директно изхода може да го слушаш с терминал Smile А има и сумати софтуери за изчитане Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 28, 2011 17:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Така! В момента съм малко зает и не можах да намеря чертежи, за да ти покажа. Само този как се свързва токовия трансформатор.(виж прикачения фаил).
Идеята е следната - посредством делител (R11 и R12) разделяш захранващото напрежение на половина и го подаваш към операционен усилвател. На изхода на ОУ се получава стабилно напрежение от 2,5 волта, което подаваш към токовия трансформатор. Използваш още един делител R10 и R9. В случая те са по 50 ома т.е. 1/2 от вътрешното съпротивление на трафа. Ако този, който си купиш е с друго, трябва да смениш резисторите. От там сигнала отива към друг ОУ и от там към аналоговия вход на контролера.
Това е най-завързаната част на твоята схема.
Колкото до комуникацията ако използваш RS232 ще трябва да добавиш една интегралка MAX(нещо си 232 483), която да повдигне напрежението от 5 волта до 12, на колкото работи порта на компютъра. Ако искаш USB най-добре е да си купиш контролер с такъв интерфейс. От там нататък схемата е елементарна. Има варианти, при който се използва SPI през интеграла, за да се направи USB, но не мисля че е добра идея. Може да се замотаеш.
Не знам на какво ниво са ти познанията.
Напиши дали разбираш за какво става въпрос до тук и какво да обясня по-подробно(ако трябва).
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети