Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

От електрожен аргонов апарат

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
georg77
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Сеп 29, 2011 13:22    Заглавие: От електрожен аргонов апарат Отговорете с цитат

Здравейте,
наскоро видях аргонов апарат (самоделка) направен от електрожен "Кракра".Дори заварявах с него и впечатленията ми бяха добри(що годе).Реших и аз да пробвам с мойта "Кракра" ама дъгата не е постоянна а непрекъснато се намалява или усилва.Навих набързо един дросел и нещата се пооправиха , но резултата не ме задоволи.Та искам да ви попитам дали само с дросел може да се нормализира дъгата при заваряване и дали трафа на електрожена изобщо е подходящ за тая работа.Изсправителя ми е грец и дросел след него (кондензатори няма - така е и при този който видях)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
pandonow
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Сеп 30, 2011 14:13    Заглавие: Re: От електрожен аргонов апарат Отговорете с цитат

Как си направил дросела ... сърцевина междина? без кондензатор няма да има голям ефект ! желателно е филтъра да е ЛЦ! има много голямо значение ток спрямо диаметър електрод, има значение с каква полярност заваряваш, има електроди за АЦ и ДС твоят подходящ ли е ? симптомите са много странни. обикновенно като почнеш да заваряваш или работи задоволително или не. Не би трябвало дъгата да се "увеличава и намалява" по време на заварката. какво точно искаш да заваряваш ? и в крайна сметка не очаквай да постигнеш заводски заваръчен апарат
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
georg77
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Сеп 30, 2011 16:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Дросела го направих от П-образен магнитопровод със сечение 35х60мм.Навих 20 навивки от медна шина 8х2мм.Междината е 1мм като съм използвал изовал за изолацията.Правя опита за аргоново заваряване , а не за елекродъгово (за него знам , че не става за базичните електроди и Кракрата която имам) Иначе така направен до момента апарата топи стоманата и неръждавейката , но заварката става некачествена поради променливата дъга , а понякога или лепи волфрамовия електрод или не иска да запали дъгата.
Със сигурност творението няма да се конкурира със оригиналните апарати , но и не ми е това целта , а просто ми стана любопитно като видях такава антика като Кракрата да заварява на аргон и то не лошо. Very Happy .Имам си 2 перфектни професионални аргона Кастолин и Цебора за които нямам думи Very Happy .Всичко е за спорта и образованието.
Върнете се в началото
pandonow
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Сеп 30, 2011 17:04    Заглавие: Отговорете с цитат

трудното палене и лепенето на електрода ще се оправи с кондензатор ! електрода до колкото знам трябва да е червен а сечението се подбира спрямо тока които може да даде електрожена. ако ти е дебел електрода ще ти трябва много ток и като го няма ще ти падне напрежението и няма да ти поддържа дъгата. пробвай да намалиш сечението на електрода

Exclamation Arrow Не се отговаря с този бутон Exclamation
Върнете се в началото
georg77
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Сеп 30, 2011 17:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Не е това причината Very Happy
Дали е червен , жълт , син и др.(ториеви електроди с различно съдържание на торий според цвета) , сив(цериев) или зелен(чист волфрам) няма голямо значение за заваряването , а колкото до диаметъра ползвам 2,4мм с него се заварява в диапазона 60-140А
Какъв кондензатор(и) да сложа и дали дросела ,който съм направил е подходящ
Върнете се в началото
plamenp
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пет Сеп 30, 2011 17:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Как става запалването на дъгата?Има ли схема за високоволтово,или пали с почукване?Ако пали с почукване,може да се изтъпява върха на волфрамовия електрод.Той трябва да е остър,иначе дъгата се разпилява.
Върнете се в началото
georg77
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Сеп 30, 2011 18:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Естествено , че пали на "драскане" Все пак схемата е : Кракра----грец---дросел Very Happy
Стигнах до извода , че трафа е неподходящ за тая цел.
Върнете се в началото
pandonow
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Сеп 30, 2011 18:52    Заглавие: Отговорете с цитат

аз ползвам ш образен дросел с подобно сечение и 30тина навивки. гледал съм го от стар руски аргон. междината е 2мм. капацитета го бях гледал ,че се смята спрямо тока ,но не помня колко фарада е на ампер. Моят е 22 000.
Защо си стигнал до извода ,че кракрата не става ?
Върнете се в началото
plamenp
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пет Сеп 30, 2011 18:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Имам самоделен електрожен с параметри подобни на "Кракра".Направих изправител(грец и дросел).Понеже напрежението след греца пада,трудно палеше дъгата.Паленето се подбри много, след като сложих кондензатор преди дросела.Стойността му не трябва да е голяма(около 50мф),защото началния ток ще бъде много голям.Кондензаторът повишава напрежението на празен ход и трябва да се внимава при работа.
Върнете се в началото
pandonow
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Сеп 30, 2011 19:23    Заглавие: Отговорете с цитат

като се замисля моят е 22 000 не полярен ,но аз съм го правил за променливо напрежение заради АЛ.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети