| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
georg77 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 29, 2011 13:22 Заглавие: От електрожен аргонов апарат |
|
|
Здравейте,
наскоро видях аргонов апарат (самоделка) направен от електрожен "Кракра".Дори заварявах с него и впечатленията ми бяха добри(що годе).Реших и аз да пробвам с мойта "Кракра" ама дъгата не е постоянна а непрекъснато се намалява или усилва.Навих набързо един дросел и нещата се пооправиха , но резултата не ме задоволи.Та искам да ви попитам дали само с дросел може да се нормализира дъгата при заваряване и дали трафа на електрожена изобщо е подходящ за тая работа.Изсправителя ми е грец и дросел след него (кондензатори няма - така е и при този който видях) |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
pandonow Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 30, 2011 14:13 Заглавие: Re: От електрожен аргонов апарат |
|
|
| Как си направил дросела ... сърцевина междина? без кондензатор няма да има голям ефект ! желателно е филтъра да е ЛЦ! има много голямо значение ток спрямо диаметър електрод, има значение с каква полярност заваряваш, има електроди за АЦ и ДС твоят подходящ ли е ? симптомите са много странни. обикновенно като почнеш да заваряваш или работи задоволително или не. Не би трябвало дъгата да се "увеличава и намалява" по време на заварката. какво точно искаш да заваряваш ? и в крайна сметка не очаквай да постигнеш заводски заваръчен апарат |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Сеп 30, 2011 16:48 Заглавие: |
|
|
Дросела го направих от П-образен магнитопровод със сечение 35х60мм.Навих 20 навивки от медна шина 8х2мм.Междината е 1мм като съм използвал изовал за изолацията.Правя опита за аргоново заваряване , а не за елекродъгово (за него знам , че не става за базичните електроди и Кракрата която имам) Иначе така направен до момента апарата топи стоманата и неръждавейката , но заварката става некачествена поради променливата дъга , а понякога или лепи волфрамовия електрод или не иска да запали дъгата.
Със сигурност творението няма да се конкурира със оригиналните апарати , но и не ми е това целта , а просто ми стана любопитно като видях такава антика като Кракрата да заварява на аргон и то не лошо. .Имам си 2 перфектни професионални аргона Кастолин и Цебора за които нямам думи .Всичко е за спорта и образованието. |
|
|
 |
pandonow Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 30, 2011 17:04 Заглавие: |
|
|
трудното палене и лепенето на електрода ще се оправи с кондензатор ! електрода до колкото знам трябва да е червен а сечението се подбира спрямо тока които може да даде електрожена. ако ти е дебел електрода ще ти трябва много ток и като го няма ще ти падне напрежението и няма да ти поддържа дъгата. пробвай да намалиш сечението на електрода
Не се отговаря с този бутон  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Сеп 30, 2011 17:18 Заглавие: |
|
|
Не е това причината
Дали е червен , жълт , син и др.(ториеви електроди с различно съдържание на торий според цвета) , сив(цериев) или зелен(чист волфрам) няма голямо значение за заваряването , а колкото до диаметъра ползвам 2,4мм с него се заварява в диапазона 60-140А
Какъв кондензатор(и) да сложа и дали дросела ,който съм направил е подходящ |
|
|
 |
plamenp Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 30, 2011 17:30 Заглавие: |
|
|
| Как става запалването на дъгата?Има ли схема за високоволтово,или пали с почукване?Ако пали с почукване,може да се изтъпява върха на волфрамовия електрод.Той трябва да е остър,иначе дъгата се разпилява. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Сеп 30, 2011 18:14 Заглавие: |
|
|
Естествено , че пали на "драскане" Все пак схемата е : Кракра----грец---дросел
Стигнах до извода , че трафа е неподходящ за тая цел. |
|
|
 |
pandonow Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 30, 2011 18:52 Заглавие: |
|
|
аз ползвам ш образен дросел с подобно сечение и 30тина навивки. гледал съм го от стар руски аргон. междината е 2мм. капацитета го бях гледал ,че се смята спрямо тока ,но не помня колко фарада е на ампер. Моят е 22 000.
Защо си стигнал до извода ,че кракрата не става ? |
|
|
 |
plamenp Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 30, 2011 18:57 Заглавие: |
|
|
| Имам самоделен електрожен с параметри подобни на "Кракра".Направих изправител(грец и дросел).Понеже напрежението след греца пада,трудно палеше дъгата.Паленето се подбри много, след като сложих кондензатор преди дросела.Стойността му не трябва да е голяма(около 50мф),защото началния ток ще бъде много голям.Кондензаторът повишава напрежението на празен ход и трябва да се внимава при работа. |
|
|
 |
pandonow Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 30, 2011 19:23 Заглавие: |
|
|
| като се замисля моят е 22 000 не полярен ,но аз съм го правил за променливо напрежение заради АЛ. |
|
|
 |
|