| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
dpancheva Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 09, 2011 8:54 Заглавие: Захранване за PC с кондензатор 1F |
|
|
| Здравейте. Имам следния проблем, и ще се радвам ако ми помогнете. Ползвам автомобилен усилвател в домашни условия (Blaupunkt GTA 250), като го захранвам със захранване за PC което подава 16А на 12V, или поне толкова пише на него. Проблема е че захранването е слабо и на усилвателя не му достига ток в пиковите моменти, поради което си купих кондензатор 1F, но като включа кондензатора и захранването не иска да стартира (на изключено захранване включвам кондензатора). За момента ползвам кондензатор 0,1F (10x10000uF) които малко подпомагат работата на усилвателя но ще е хубаво да заработи с големия кондензатор и не разбирам защо не се получава. Помислих че самото захранване е капризно и затова пробвах с друг модел но и то не стартира. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
dodov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 09, 2011 9:17 Заглавие: |
|
|
По принцип захранванията от РС не са подходящи за захранване на авто усилватели - импулсни са. Когато се опитваш да включиш този кондендензатор от 1F, поради големият капацитет, импулсното захранване го приема като окъсяване на изх. Зареждането на големите кондензатори от 1F и по-вече става на степени. Използва се стъпково превключване на напрежението до крайното му работно. Напр. 5V, 9V и накрая 12V. Захравнането си го направи трансформаторно, с грец, филтър, няма да имаш проблеми при понасянето на пикови моменти от басите, и няма да кляка. Направи го с запас над 20A. Виж данните му:
2 x 50W - 4 ohms
2 x 80W - 2 ohms
1 x 160W - 4 ohms bridged
Fuse: 20A |
|
|
 |
dpancheva Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 09, 2011 9:34 Заглавие: |
|
|
| Харесал съм си тороидален трансформатор точно за тази цел, но за момента нямам възможност да си го закупя, мисля че струваше към 90лв, затова ми се искаше временно да закърпя положението с този кондензатор. |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 09, 2011 9:51 Заглавие: |
|
|
| Направи си "мек старт" за захранването - при първоначалното включване кондензатора се зарежда през мощно съпротивление, което ограничава тока до допустими граници -5-10 А. След заряда мощно реле дава накъсо съпротивлението и кондензатора е свързан пълноценно към захранването. Схеми на реле за време, което се ползва за мек старт има много. Трябва ти опитно да измериш какво време на закъснение ти е необходимо, като си мисля, че е нещо от порядъка на 10-20 сек. |
|
|
 |
dpancheva Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 09, 2011 10:06 Заглавие: |
|
|
| Ако го направя с мек старт дали е възможно при разреждане на кондензатора (по време на бас) пак да се изключи захранването? |
|
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 09, 2011 10:15 Заглавие: |
|
|
| Понякога не мога да схвана логиката на "имам копче, трябва ми балтон" - за тези пари (цената на трансформатора) може да се купи втора употреба приличен стационарен усилвател, който ще превъзхожда автомобилния в пъти по качество на звука. По принцип на 12V НЕ може да се направи качествен усилвател (това, което рекламират за автолюбителите, няма нищо общо с високото качество). Постигането на мощност до макс. 40 - 50W става с усилватели клас D, което само по себе си определя посредствено качество. По-нататък следват DC/DC конвертори и мощности 75 - ....W. Тук условието за високо захранващо на прежение на крайните стъпала уж е изпълнено, но природата на конверторите е същата като на PC захранванията - импулсна, т.е. не понасят добре импулсни натоварвания. Затова, като чуя думкането на некой Гоуф от три пресечки, по-никакъв начин няма да класирам собственика в категорията любител на музиката - това са си любители на "думкането" и нищо повече. Извинявам се за спама. |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 09, 2011 10:21 Заглавие: |
|
|
| dpancheva написа: | | Ако го направя с мек старт.... |
Най-вероятно пак ще изключва , кондензатор 1F няма да свърши кой знае каква работа , в смисъл на твоята идея . Този кондензатор е полезен по-скоро за импулсното на усилвателя и може да "покрие" пиковете създадени от него и малко по-дълги по време (примерно милисекунди) . Но при бас говорим за пикови натоварвания от милисекунди до няколко сенкунди , би ти свършил работа наистина поне 1000 пъти по-голям кондензатор , такива няма . Би могъл да пробваш с някакъв оловен акумулатор ...
Така или иначе с кондензатор няма да е по-зле отколкото без !
Не видях и една дума с която бих се съгласил , поне аз !
CarAudio стъпалата които си виждал ти , може би са били с ниско качество .
Усилватели на 50W били клас Д - абсурд !
Импулсните захранвания нямали динамична усточивост - правя такива до киловати и не съм съгласен
...... и т. нат .

Последната промяна е направена от milmar на Нед Окт 09, 2011 10:27; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
dpancheva Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 09, 2011 10:24 Заглавие: |
|
|
| ikarlo - Виж само колко много изписа без да помогнеш с нищо, аз не питам дали да си купя друг усилвател, а как да си включа кондензатора! Благодаря за идеята с пускането през резистор, и аз си мислех нещо подобно но си ме е малко страх с кондензатор 1F за да не повредя захранването или усилвателя, затова исках да се допитам до специалисти. |
|
|
 |
gueswhoaz Опитен потребител

Регистриран на: 13 Юни 2009 Мнения: 603 Местожителство: По света и у нас
|
Пуснато на: Нед Окт 09, 2011 10:30 Заглавие: |
|
|
Нито класа на усилвателя нито захранването му предопределят качествата му. Импулсно захранване с носеща честота 300KHz и нагоре няма начин да повлияе на звука, а импулсния траф реагира точно като стандартния при пренатоварване - загрява. Ако са зле оразмерени ключовете и защитата отказва да даде ток - някой си е спестил пари за по-яки компоненти. Class D наистина не е много лесно да запее качествено, но не е невъзможно. По-скоро става въпрос за спестяване на пари в тези усилватели, самите им типове устройства могат повече.
PC захранванията не са предвидени да има такива големи преходни процеси като зареждане на кондензатори. А тези по 1 фарад са практически късо съединение за значително време докато не се заредят.
http://www.ljclub.net/
В този сайт има домашни усилватели, има и секция трансформатори (тороидалните гледай) - все решения на проблема ти.
Последната промяна е направена от gueswhoaz на Нед Окт 09, 2011 10:39; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 09, 2011 10:38 Заглавие: |
|
|
Никой усилвател не е по-голям от захранването си!
Не се мъчи с кондензатора, няма да стане с компютърното захранване, а и не си струва. |
|
|
 |
|