| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
martins Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 29, 2011 9:02 Заглавие: Комуникация OBD - Pic контролер - проблем с инициализацията |
|
|
Здравейте започнах да се занимавам с един проект - комуникация между pic контролер и автомобилно ECU през OBD конектора /използва K-line/, като за интерфейс ползвам чип Si9241. За жалост имам проблем с инициализацията на ECU, като автомобилът на който пробвам е Хонда Акорд 2001 г., до колкото намерих информация за нея разбрах че използва протокол ISO9141. Правя 5 baud инициализация но не се получава. Започвам с пауза в началото 300 ms, старт бит, изпращам 0x33 към ECU /съотвтно посредством високо и ниско ниво на K-line/, краен бит, пауза 60 ms, чакам ECU да върне 0х55 но за жалост не връща нищо. Забелязах че се получава следното нещо, което незнам дали е нормално. Като захраня схемата с напрежение /12V и маса взимам от OBD конектора/ на пин Rx на чипа Si9241 излизя някакво напрежение /съответно отива на Rx на пик контролера/, въпреки че няма никаква комуникация, получава се дори когато не е свързан K-line входа към ECU. Не би ли трябвало на Rx да има напрежение едва тогава когато ECU изпраща информация към чипа Si9241 а той към пик контролера? Да не би това да бърка нещо работата? Прикачам и схемата по-долу. Ще съм благодарен ако някой помогне. Благодаря!
http://www.peugeotclub.info/forum/download/file.php?id=49199
Последната промяна е направена от martins на Вто Окт 04, 2011 14:45; мнението е било променяно общо 3 пъти |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
emoome Опитен потребител

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Окт 10, 2011 13:15 Заглавие: |
|
|
| Значи проблема е при инициализацията. Явно въпреки че Хонда използва протокол ISO9141, инициализирането е различно. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Окт 13, 2011 11:11 Заглавие: |
|
|
| Мисля че открих проблема. Написах програма, която да праща директно битове към ECU и забелязах че като изпратя бит към ECU, същият бит се връща към Rx пина на микроконтролера. Незнам дали това е нормално, но за жалост няма от къде да проверя. Това се получава и без да има връзка с K-line на OBD конектора. Може би в това е проблема, за да не мога да осъществя връзка с ECU. Вероятно имам грешка в схемата, при свързването на SI9241 чипа. |
|
|
 |
AA Опитен потребител

Регистриран на: 28 Юни 2004 Мнения: 730 Местожителство: ВеликоТърново
|
Пуснато на: Пет Окт 14, 2011 6:08 Заглавие: |
|
|
| Si9241 работи точно по тоя начин - на изхода RX излиза и това ,което се подаде на Tx и това ,което отговори ECU-то. Ако ECU-то не е включено на изхода Rx излиза това ,което е на Тх - нещо като ехо. Самата К-линия за комуникация е така организирана. Това се вижда и от картинката във втория пост. Проблема вероятно е на софтуерен или протоколен. Не го търси в хардуера. Да не би за комуникацията да трябва да е включена и L-линията? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Окт 14, 2011 10:57 Заглавие: |
|
|
| Благодаря ти колега, това ми беше много от полза. Проблема май е че не ползвам правилният пин от OBD конектора. Тъй като намерих 2 различни описания на самия конектор, едното е оригинално от Хонда а другото от един български сайт. В единия K-line е един пин а при другото описание на друг. Вероятно различните модели ползват различни пинове. При мен в момента се получава точно това "ехо" дори и когато не съм свързал SI9241 към OBD, което ме навежда на мисълта че бъркам при пиновете. За L-line мисля че при протокол ISO9141 не се ползва. По софтуера ще трябва по някакъв начин да пренебрегна това ехо. Поздрави. |
|
|
 |
AA Опитен потребител

Регистриран на: 28 Юни 2004 Мнения: 730 Местожителство: ВеликоТърново
|
|
|
 |
|