| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Kacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 14, 2011 21:13 Заглавие: Някой да има под ръка схемичка за терморегулатор? |
|
|
Идеята е да се подгрява съвсем малък съд с размери на водна чаша,и да се поддържа постоянна температура около 60гр.Оригинално е било с фазово управление на нагревателя с термистор и симистор като основни елементи.И потенциометър за регулиране на температурата+-10гр.Платката е тотално изгоряла и не подлежи на възстановяване.Някой ако има някоя проста схемичка,ще съм благодарен. _________________ [email protected] |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Carl_Cox Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 15, 2011 13:21 Заглавие: |
|
|
на първо четене се сещам за тази схема :
http://www.constructor.bg/mk/Thermo.htm _________________ Не може нации които се напиват с бира да дават акъл на нации които изтрезняват с бира |
|
|
 |
Opera 3 Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 18, 2011 16:36 Заглавие: |
|
|
Наи просто става и с голяма точнос със ОУ741 и мост съпротивления по около 10ком.На едното краче + или - на ОУ слагаш 2 съпротивления 1вото към +12в и +ОУ второто +ОУ 0в.По същият начин връзваш и Потен. и термодатчика само че към -ОУ .Схемата е много проста и ефективна .Правил съм инкубатор с нея.
Поздрави
Георги _________________ младши електричар
имейл [email protected] |
|
|
 |
georg77 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 18, 2011 20:45 Заглавие: |
|
|
| Що се отнася до малкото количество вода , дали + или - (в градусите)- може да е непосилна задача , ако нагревателя е инертен източник на енергия( т.е нагревател) и точността е мноооого съмнителна.При 60 градуса температура топлообмена е най-нисък(специално за водата) .....толеранска(в градуси) на водата е 17 градуса докато реалните градуси и парите се оеднякват.Така ,че за 1 чаша вода няма измислен прецизен терморегулатор.Успех |
|
|
 |
kyxo Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 18, 2011 21:06 Заглавие: |
|
|
| georg77 написа: | | Що се отнася до малкото количество вода , дали + или - (в градусите)- може да е непосилна задача , ако нагревателя е инертен източник на енергия( т.е нагревател) и точността е мноооого съмнителна.... |
Не съм много съгласен с това. Опита ми с вода показва, че е много по-трудно да се термостатира доста по-голям обем сравнен с повърхнината на нагревателя. Т.е. какъвто и да е нагревателя в чашата ще е достатъчно прецизно.
За схемата - да, предложения компаратор ще върши добра работа ако управлява триак. Хистерезиса мож да се регулира и с промяна на разстоянието м/у нагревателя и термистора.
Още по-прецизно решение е една моя измишльотина. Може и да съм открил топлата вода, но я открих сам .
Ето го първия вариант на схемата:
http://free.hit.bg/supergirl/Copy%20of%20circuit.jpg
Има 2 ръчно настройващи се прага, допустимите граници на температурата. Достигне ли горния се изключва нагреватела и когато достигне долния се включва пак. Идеята беше да се управлява реле, което не трепери на границата. Схемата работи вече 2 години без грешка (зарежда акумулатори на СОТ на един обект).
И за оооще по-голяма прецизност, ако повториш схемката ми, можеш да ползваш с инверсния изход на т-тригера пелтие елемент като нагревател, и като охладител вместо да чакаш топлообмена с въздуха. Също така, при този вариант системата ще е доста по-слабо зависима от температурата на околната среда |
|
|
 |
georg77 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Окт 18, 2011 21:20 Заглавие: |
|
|
Без да споря........ВОДАТА е лош проводник на температурата  |
|