| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
mitcd Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 19, 2011 9:39 Заглавие: Захранване на LED прожектор |
|
|
Искам да попитам някой знае ли, дали LED захранванията имат нещо специфично?
Мога ли например на на LED диод 30W(12V, 2,5А) спокойно да го захраня с право изгладено напрежение от компютърно захранване или дирекно от акумулатор 12V ?
Проблема ми е че имам ситуация с 4 прожектора по 30W на които захранванията им дават багажа едно след друго. Искам да им сложа по едно захранване за камера или едно от компютър и да си реша проблема.
Абсолютно съм сигурен че оригиналните са боклуци. И как тоя светодиод ще свети икономично 15 години след като се налага да му сменям захранването през 2 месеца. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ivan1983 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 19, 2011 9:42 Заглавие: |
|
|
| Ами да ти кажа и за камерите адаптерите които ги продават до 3А са също доста калпави,защото за една диодна лента от 10м, смених 3 пъти адаптора.Проблема го реших с едно компютърно захранване и от тогава си светят денонощно без проблем. |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 19, 2011 9:48 Заглавие: |
|
|
Важното е да му ограничиш тока на препоръчания - 2,5А.
12V е напрежение, което не отговаря съвсем на 3 последователни диода. Може и да има резистор вътре, който да ограничавана 2.5 при точно 12V. Акумулатор 12V ако се държи на подзаряд е 13.8. Ако в прожектора токоограничението е с резистор, то при 13.8 ще дава точно 2.5 пъти повече ток (или около 6А) и няма да изкарат повече от няколко секунди и резисторите и светодиодите.
А може и въобще да няма резистор и да се разчита на токоограничение на източника. Тогава тези "12V" са дадени ориентировчно. Даже това е по-вероятно. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
mitcd Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 19, 2011 10:26 Заглавие: |
|
|
Значи нема никакво съпротивление. Диода е една плочка като матрица с вградени диоди.
Явно цялата работа е в ограничаването на тока .
Пък и не ми се правят експерименти ,че и диодите са скъпи.
Остава да намеря качествени захранвания или драйвери ли кво са ? |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 19, 2011 10:37 Заглавие: |
|
|
Ако прожекторите са фабрични били трябвало да имат вграден драйвер.Това лесно може да се провери-захрани ги с 12V и провери консумацията им дали отговаря на специфицираната.Ако е така-няма проблеми със захранванията,можеш дори и само траф да ползваш-светят си на променливо напрежение без проблеми! 10 А са си доста ток,така че потърси свестни захранвания. Може да видиш при някой,който се занимава с видеонаблюдение-те имат подобни блокове. Другия вариант са зарядни за лаптопи-има такива на 12V. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
mitcd Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 19, 2011 10:43 Заглавие: |
|
|
Ами то аз се занимавам със системи за видеонаблюдение.
Имам блокове по 3А и по големи.
Значи то на оригиналното захранване си пише драйвер за LED и тъкмо това ме притеснявам да му шляпна - право импулсно захранване 12V. |
|
|
 |
nobodyshadow Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 19, 2011 12:18 Заглавие: |
|
|
| tropper написа: | | ......... |
+1
Трябва да се следи тока през диодите.Даже при загряване си променят пада на напрежение и се покачва токът,ако не се следи. _________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно! |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 19, 2011 13:30 Заглавие: |
|
|
LED драйвер и импулсно захранване са 2 съвсем различни неща.
С импулсното лесно ще си изгориш диодите.
Търси си LED driver. |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 20, 2011 8:58 Заглавие: |
|
|
Тя и франзелата не е баш като "заводски" хляб, ама пак си е хляб... според мен.... _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
powerled Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 20, 2011 9:35 Заглавие: |
|
|
За да не се рискуват скъпите диоди най-добре направи стабилизатор на ток с MOSFET транзистор и тогава продължи с "ядрените опити".
Ако стабилизатора те затруднява дай е-mail и ще ти изпратя схема. _________________ [email protected] |
|
|
 |
|