| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 17, 2011 16:54 Заглавие: |
|
|
Мисля че няма проблеми, схемата де... Ако си я мислил ти ... ПОЗДРАВИ . Но това не пречи главата да ти е дървена Дано не се обиждаш лесно
Да добавя, защо не ползваш сериите IRL примерно IRL1004.
След това мисля че е по добре да повториш сигнала с едно драйверно стъпалце. Ще грее и ще гориш транзистор единствено от калпаво отпушване и запушване. Управлявал съм такъв транзистор до 5-6А без да го слагам на радиатор.
Значи позволявам си да ти отговарям само защото и аз съм се връзвал на тая идея имал съм поръчка за такова устройство.
Сега не бих се вързал ама на. Бях стигнал до там че мерех напрежението до 100-ни от волта (10-битово ADC -1024), имаше едни алгоритми на следене на напрежението, имаше софтуер който правеше графики .... но пак ти казвам не става . ето една от работните схеми
Ако някой иска да си губи времето, може да му дам и софтуера. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
D.Kolev Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 20, 2011 15:25 Заглавие: |
|
|
моя е схемата, а ако главата ми не беше дървена, до сега да съм си купил готова
ще разгледам транзисторите, но на мен ми трябва П-канален.
ще пробвам схемата и ако има дискотеки, мисля да филтрирам някак. винаги остава и вариант да се вземе сигнал от лампата на алтернатора. |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 21, 2011 8:43 Заглавие: |
|
|
D.Kolev ,прав си.При запален двигател напрежението в бордната мрежа на колата се вдига до 14-14,5V и това изобщо не е трудно да се разпознае от напрежението при загасен двигател,което нормално е около 12,5-12,8V.IRF 4905 ще върши работа с малък радиатор-аз ползвам алуминиева пластика около 3х2 см. и няма проблеми.IRL 1004,който предлага RC е доста по-малко съпротивление на прехода ,но нямам идея дали може да се намери. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Окт 21, 2011 9:48 Заглавие: |
|
|
тоя IRL е голямо животно и да речем че може да се намери, обаче точно той е Н-канален. а IRF ги взех от пасат, така че има и съмнения колко са истински.
за следенето за запален двигател, освен напрежението, може да се вземе сигнал от лампата на алтернатора, от някое главно реле-примерно на бензиновата помпа и дори от самото запалване.
намерих и вашата схема в рено форума. до колкото разбрах , мерите напрежението да се качи и задържи и след това май не го следите. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Окт 21, 2011 12:44 Заглавие: |
|
|
Taka е.Ако всичко е нормално,модулът пали фаровете и ги държи до загасяне на колата или включване на основното осветление. Хубавото с измерването на напрежението според мен е и това,че така може да се открие евентуален проблем с тоците по колата-ако модулът не сработи,явно има проблем.Мериш напрежението и вариантите са два-или повреден модул (такъв случай все още няма или поне аз не съм чувал) или проблем с батерия/зареждане. Колкото до транзисторите,ПАСАТ май че вече правят тестове на чаркалаците,които продават.Защото аз от там съм купувал триаци за 12А ток,които се опекоха за нула време с включена през тях 15W !!!! крушка! Ако има проблеми,мога да помогна с няколко транзистора,които гарантирано са истински! _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
|
|
 |
stefan_gb Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 21, 2011 20:56 Заглавие: |
|
|
| D.Kolev Не е ли по добре управлението да се задеиства по честота, примерно може да използват сигналите от хол или от датчик на колянов . Вероятно с един pic може да се постигне това. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Окт 21, 2011 21:05 Заглавие: |
|
|
Moже според мен.Може да се ползва и датчик от ABS системата,ама дали си струва? Или защо да ни е лесно,като може и да ни е трудно Ако се следи напрежението на бордната мрежа на колата свързването на модула се опростява максимално!Дайте да видим кое е лошото на тоя вариант? _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Окт 24, 2011 9:37 Заглавие: |
|
|
схемата вече е леко коригирана. добавен е тример Р10 за регулиране на шим-а въпреки че май трябва да стане 200килоома щото ефекта от него на практика е слаб.
най-накрая я тествах и хубавото е че работи. мосфета само леко се стопля с неголям радиатор. лошото е че за другото се оказахте прави. няма дискотеки, но при включване на мощен консуматор- отоплението на задния прозорец , компаратора започва да осцилира и фаровете намалят леко интензитета си. не е нищо фрапантно, но не е и ок.
дайте идея как да добавя хистерезис или да взимам сигнал от лампата на алтернатора. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Окт 24, 2011 11:49 Заглавие: |
|
|
Тия ефекти се получават при недобра маса някъде по шасито.Опитай да свържеш модула възможно най-близо до ключа за светлините и провери връзките към маса.Във форума на РЕНО е писано по тия проблеми и доколкото помня възстановяването на връзките към маса решават проблемите. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
|
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 24, 2011 14:14 Заглавие: |
|
|
| От компаратор -> До компаратор с хистерезис = 1 резистор. |
|