Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Терморегулатор за поддържане на температура в течност

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
strive
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Окт 28, 2011 14:01    Заглавие: Терморегулатор за поддържане на температура в течност Отговорете с цитат

Здравейте,

за целите на един биотехнологичен експеримент ми е нужно да поддържам постоянна температура в затворен съд с течност. Тъй като необходимата температура е с няколко градуса по-висока от температурата навън в момента (съдът ще е на открито), съм осигурил електрически нагревател на съда. Въпросът е как той да бъде управляван.

След около ден търсене, четене и ограмотяване достигнах до извода, че най-вероятно ми е нужен капилярен терморегулатор. Бихте ли ме посъветвали за конкретен модел такъв уред, който да е достатъчно чувствителен, за да поддържам температура на течността в съда 18-22".

Би било добре, ако същият показва и текущо измерената температура, както например този: http://goo.gl/eFU8C. Информацията за този е много малко и не съм наясно какъв точно му е датчика.

Попаднах и на този http://goo.gl/63oQQ, който засега ми се струва най-добрия вариант, но тъй като нямам опит в автоматизацията, ще се радвам на коментари от ваша страна.

Благодаря.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Пет Окт 28, 2011 14:42    Заглавие: Отговорете с цитат

За биотехнологичен експеримент ?
Едва ли типа на регулатора е най-важен в случая .
Според мен най-важен ще е типа на нагревателя , той трябва да има максималновъзможната повърхност за добър топлообмен , особенно ако си говорим за относително голям обем . Освен това трябва да има бъркалка в съда , зависи от вискозитете на средата която загряваме . Мощността трябва да е минималновъзможната , за да няма прегряване в близост до нагревателя . По принцип се работи с вода и топлообменник във съда , който загряваме ........ и т.н. и т.н. . В твой интерес е да дадеш доп. информация , а ако е конфиденциална - просто чети книжки и не питай Cool !

Първият терморегулатор най-вероятно е с датчик Pt100 .
Втория е за забавление Laughing .

Но много зависи от съда , нагревателя и уменията ти по автоматика , може и с най-прецизния регулатор да изградиш неточно регулираща система .
Върнете се в началото
strive
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Окт 28, 2011 18:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за мнението, milmar.

Нарочно не уточнявам конкретната задача, за да не тръгне разговора в съвсем друга посока;)
Книжките които намерих ги изчетох, затова задавам съвсем конкретен въпрос вече;)

Нагревателят покрива цялата повърхност на съда. Разбъркването ще се осъществява посредством циркулационна помпа. Вискозитетът при поддържаната температура ще е около 1mPa.s. Дотук нещата са ми ясни, наистина се нуждая от малко помощ само за конкретната задача, свързана с измерването на температурата.

Последно реших да работя с PicoIP, понеже ще мога да следя повече величини и да управлявам повече вериги, а и ще мога дистанционно да следя температурата. Интересува ме дали се предлагат готови "потапни" температурни сензори/сонди - изолирани и пригодени за работа в течност? Ако не - ще се опитам да си приготвя сам такъв, използвайки сензор LM35.
Върнете се в началото
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Пет Окт 28, 2011 18:34    Заглавие: Отговорете с цитат

strive написа:
.....Интересува ме дали се предлагат готови "потапни" температурни сензори/сонди - изолирани и пригодени за работа в течност? Ако не - ще се опитам да си приготвя сам такъв, използвайки сензор LM35.

Естествено , че по принцип се предлагат , включително и за агресивни среди . За конкретния регулатор - попитай търговците или потърси информация в нета . Освен това можеш да тикнеш датчика в тръба , но не зная каква динамика на процеса гониш , а тръбата ще добави закъснение по пътя на обратната връзка . Ако говорим за голям обем и бавен процес - няма проблем .
Зависи каква точност гониш , но това с LMxx , a има i разни на Dallas Semi няма да получиш много Wink !
Върнете се в началото
kabel
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Павел бяня

МнениеПуснато на: Пет Окт 28, 2011 19:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Регулатора от линка работи с всички датчици на пазара и по точно с 27 модела.Също има вход по ток и по напрежение където също се настройва.Аз ползвам друг модел на тия китайци който има управление през 485.За течност в агресивна среда ползвам Пловдивски платина 100 като датчици.Ползвам ги от 5 години за професионално и за щяло и не щяло инкубатор, слънчеви колектори,против слана системи,казани за ракия и нямам повреден.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение AIM Адрес
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети