| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 30, 2011 9:17 Заглавие: Осцилоскоп Н3015 |
|
|
Проблема е че "носещата "линия по хоризонталата се изкривява в крайния десен ъгъл се изкривява.Къде да търся повредата в усилвателя за хоризонтално или вертикално отклонение.Също така и не може да се стабилизира картинката та екрана-трябва ми да измервам продължителност на импулси и този дефект ми пречи.
Такива ли са възможностите на този чишит осцилоскопи защото той си е такъв от малък а тази година му изкарах лична карта
Иска ми се да го отремонтирам защото има не повече от 50-60работни часа _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Petrov34 Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 31, 2011 2:10 Заглавие: Осцилоскоп Н3015 |
|
|
Zdravei kolega! Problema ti e vav Vertikalnij kanal.Hubavo e da mi ispratish i snimka ot ekrana na Osciloscopa,da ne si govorim naizust!Kato za na4alo smeni vsi4ki elektrolitni kondenzatori v vertikala! Osciloscopite na bratjta sa na nivo,no el.kondenzatori sa bokluk! Za sega tovae !  |
|
|
 |
Tsvetkov Опитен потребител

Регистриран на: 13 Окт 2003 Мнения: 392 Местожителство: Хитрино, Шуменско
|
Пуснато на: Пон Окт 31, 2011 12:10 Заглавие: |
|
|
| Като за начало провери захранващите напрежения от трансформатора за пулсации (ще ти трябва друг осцилоскоп). След това провери всички постояннотокови режими по схема, предполагам, че я имаш. Много от тях са симетрични, което е от значение при постояннотоковите усилватели. За стабилна (синхронизирана) картинка трябва да имаш хубав тригерен импулс от Y - усилвателя към развивката. |
|
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 03, 2011 4:51 Заглавие: |
|
|
АААААА този скоп направо е връхта на "гениалната" мисъл :twisted:Не стига че е направен с един вагон транзистори ами и за генератори използват нестандартни елементи.Във вертикалната развивка за генератор на синусоида са използвали ефекта на шумовете на ценер ,а в хоризонталната част-тунелен диод .Не са използвали никакви сериозни формирователи на правоъгълни импулси.Във времезадаващите вериги кондензаторите свързани на емитера а резисторите в колектора.Имам чувството че всичко работи на магия и е направено с цел "за заблуда на врага" .Имам чувството че не мога да се доверя за точност при измерване на времена..Но както и да е.
Колега, Tsvetkov постояннотоковите режими на транзисторите в какво положение на превключвателите и потенциометрите се измерват?В случая при мене са дадени напрежения и осцилограми , като всички напрежения освен захранващите се влияят от положението на потенциометрите, а някои от тях се различават в пъти от посочените.И още нещо но за обща култура:и другите руски осцилоскопи ли са на същия принцип -поне в задаващите генератори
В момента използвам едно С1-94 като еталонен /струва ме се че работи достатъчно стабилно/ и мога ли да му се доверя за измерване честотата на тунелния и ценеровия диоди в Н3015-то
Уфф дано скоро не ми се наложи да правя ремонт на осцилоскоп
 _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
|
 |
Tsvetkov Опитен потребител

Регистриран на: 13 Окт 2003 Мнения: 392 Местожителство: Хитрино, Шуменско
|
Пуснато на: Чет Ное 03, 2011 7:51 Заглавие: |
|
|
Абе и двата модела, които посочваш, спадат към т.н. ширпотреба на руснаците преди 30 години. По-скоро могат да се използват като тестери за онагледяване, отколкото за точни измервания.
Колкото до т.н. таблица на напреженията, тя се дефинира при определени положения на превключвателите, които също се указват в документацията. Когато липсва такава, обикновено ползвам от друг уред по аналогия. Голяма играчка пада. |
|
|
 |
Toraibata Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 03, 2011 8:57 Заглавие: Осцилоскоп Н3015 |
|
|
| Аз съм разглеждал този осцилоскоп . Той си е любителски и разбира се на него не може да се разчита много. Но по време на развития социализъм в България беше трудно да си намериш измервателен уред а камо ли осцилоскоп. За разлика от нас в родината на социализма се продаваха . Е сега вече може и Тетроникс да си намериш. Доколкото за схемите на руските апаратури нямам думи. Ако не е измислено нещо по сложно то руснака вече го е измислил. Иначе няма да бъде руско .Аз имам един двулъчев 20мгхц С-118А Имам му документацията разглеждал съм я много е простичък и мисля че са го копирали от някъде. Работи много добре. |
|
|
 |
kapabapa Нов потребител

|
|
|
 |
|