| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 06, 2005 18:59 Заглавие: Въпрос по електротехника |
|
|
| В една ел. верига съм свързал последователно 3 резистора по 5,1 ома 2 вата. Тока във веригата е 0,43 ампера, а напрежението в краищата на всеки резистор е 2,24 волта. По мои сметки това прави около 1 ват върху всеки резистор. Обаче като реших да проверя колко загряват резисторите си изгорих пръста. Според вас нормално ли е този 1 ват да отделя толкова много топлина или нещо бъркам в сметките? Тока в тази верига е променлив-50 Hz (ако има значение). |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Boiko Опитен потребител

Регистриран на: 01 Апр 2004 Мнения: 547 Местожителство: София-Люлин 8 зад Билла 0888 491 426
|
Пуснато на: Пет Май 06, 2005 20:38 Заглавие: Re: Въпрос по електротехника |
|
|
| eler написа: | | В една ел. верига съм свързал последователно 3 резистора по 5,1 ома 2 вата. Тока във веригата е 0,43 ампера, а напрежението в краищата на всеки резистор е 2,24 волта. По мои сметки това прави около 1 ват върху всеки резистор. Обаче като реших да проверя колко загряват резисторите си изгорих пръста. Според вас нормално ли е този 1 ват да отделя толкова много топлина или нещо бъркам в сметките? Тока в тази верига е променлив-50 Hz (ако има значение). |
Ако резисторите са безиндуктивни, няма значение.Натовари резисторите със същия по стойност, но постоянен ток и обяснението може би ще се появи  _________________ НБС-СЕБТ http://www.nbs-set.com/
http://tvbonel.alle.bg |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 06, 2005 21:20 Заглавие: |
|
|
| Каква индуктивност за 50 херца бре хора.При два вата не само ще си изгориш пръстите ,но и ще потъмнеят резисторите-така че добре дошъл в отбора на знаещите с изгорени пръсти! |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Май 06, 2005 22:26 Заглавие: |
|
|
Хмм при мен едни петнадесет ватови парят та се нетрае при половин че и по-малко мощност. Важното е да не изгорят или да се саморазпоят, имал съм случаи прегрял транзистор да се разпои  |
|
|
 |
badganaka Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 07, 2005 10:07 Заглавие: |
|
|
| slav4o.com написа: | Хмм при мен едни петнадесет ватови парят та се нетрае при половин че и по-малко мощност. Важното е да не изгорят или да се саморазпоят, имал съм случаи прегрял транзистор да се разпои  |
На мен един път ми пламна една платка,дето си играх да я прая 3 дена.
Забравих я за 10-15мин. и кат се варнах беше само пепел......  |
|
|
 |
kd 503 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 07, 2005 11:27 Заглавие: |
|
|
| slav4o.com написа: | Хмм при мен едни петнадесет ватови парят та се нетрае при половин че и по-малко мощност. Важното е да не изгорят или да се саморазпоят, имал съм случаи прегрял транзистор да се разпои  |
дали не е било резистор защото аз също имам такъв случаи на усилвателя студио 2 отзад има 4 изхода като горните са през 4ома 5вт първо изпуши обилно и после се килна на една страна
пс. като се науча да поствам картинки ще го покажа документирано е _________________ Усилването на електрически сигнали е основен процес в радиоелектрониката!
i love massive ridiculous bass
Atlanta Georgia U.S.A. the real hip-hop ! |
|
|
 |
electronics Опитен потребител

Регистриран на: 15 Апр 2005 Мнения: 238 Местожителство: Бургас /Варна
|
Пуснато на: Съб Май 07, 2005 13:41 Заглавие: |
|
|
Имам голям опит в горенето на елемети
Най-ефектно прегарят електролитните кондензатори и намотките от тънка тел  _________________ Господ прощава, токът - не!
http://drmelectronics.hit.bg/ |
|
|
 |
Viper Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 07, 2005 22:10 Заглавие: |
|
|
Особенно ако на електролитите подадеш променливо с по голяма стойност отколкото трябва  |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 07, 2005 22:15 Заглавие: |
|
|
Понякога е просто достатъчно да ги свържеш обратно  |
|
|
 |
Svetoslav40 Опитен потребител

Регистриран на: 19 Апр 2005 Мнения: 143 Местожителство: Берлин/Германия
|
Пуснато на: Пон Май 09, 2005 11:41 Заглавие: |
|
|
ако ще си говориме за горене на елементи, то пробваите да боднете един светодиод в контакта, голяма красота е, отделно дето сам си праил бомбички от кондензатори(22000мф на 25в), боцкаш туи нещо пак в контакта и........ отделно дето тука в сервиза с колегата експериментирахме, какво ще се случи на GSM-процесор при подаване на напрежение от порядака на 35-40в. на произволен крак, ефектите са мноо красиви, миризливи и процесора замязва на швеицарско сирене  |
|
|
 |
|