Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Помощ за ШИМ с 555
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ivpav
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Хасково

МнениеПуснато на: Чет Ное 03, 2011 16:43    Заглавие: Отговорете с цитат

ivanovbg 1,1 ти е приблизително натурален логаритъм от три Laughing Виж, че това три е получено като се вземат в предвид потенциалите на зареждане и разреждане на кондензатора . Това е друга бира . Не разчитай да получиш пълноценен шим (от 100 до 0 %) с модулация през 5 крак ако таймера ти е включен в автогенериращ режим ... Тука ти е даден пример при външно запускане и чакаш мултивибратор . В този случай трябва да внимаваш за доста работи преди да подкараш схемата. По-добре използвай някой чип който си е PWM контролер . Примерно TL494 или SG3524 SG3525
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Ное 03, 2011 20:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Първо ,наистина не си указал по схемата на чакащ моновибратор ли ще работиш или автогенериращ . Второ коефициента 1.1 зависи и от това ,както и от типа на 555 ,например за 7555 е друг . Напреженията на 5 крак също зависят и от захранващото на чипа ,той може да работи и на 15V ,тогава на 5 ще има 10V ,може да се увеличи обхвата на изменение. И последно ,ако ще работиш с този таймер ,защо не направиш схема с 50% Кз ,тогава ще имаш по-широк обхват на регулиране ,не като дадената там с 10% Кз . Например виж в атача
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ivanovbg
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Ное 03, 2011 21:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Може да не съм се изразил ясно.

В автогенераторен режим не знам да може да се използва 555 за ШИМ. По скоро за честотен модулатор, което не ми върши работа.

Целта е да направя максимално прост универсален ШИМ с добра температурна зависимост и некритичност към захранването за ползване в автомобила да управлява различни клапани.

Та идеята е такава:генератора си е отделен ще се настройва за различни честоти в зависимост от работната честота на клапана.Втория NE555 ще е в чакащ режим като времеконстантата ще се настройва с тример за различните приложения. По входа на 5-о краче с промяна на напрежението ще реализирам модулацията, а с ресет входовете на 4-то краче ще си го спирам и пускам когато се налага.

С TL494,SG3524,SG3525 не съм работил досега.
ivpav
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Хасково

МнениеПуснато на: Пет Ное 04, 2011 11:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Горещо ти препоръчвам SG3524, може да я потърсиш и като LM3524 . Преди години си играх доста с нея и съм много доволен от експериментите. Регулирането на шим-а става елементарно с един потенциометър . Разгледай подробно даташита . Още в първите страници дават тестова схема . Там с единия потенциометър от втори крак си регулираш шим-а . Понеже схемата е с отворен колектор . Направо съедини двата канала (12 и 13 крак ) за да получиш запълване над 50 % . Виж си стойностите за честотата на генератора и си готов.
ivanovbg
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Ное 04, 2011 22:06    Заглавие: Отговорете с цитат

То целта е друго да го регулира Wink

Де факто се получава ШИМ-драйвер ако мога така да го нарека. С 555 по ми допада щото имам два независими входа за спиране на генерацията и с 2 потенциометъра независимо ще му променям честотата и средния коефициент на запълване.

То честотата която ми трябва е от 30 до 130 херца и запълване от 10 до 90%.

Иначе я разгледах схемата.
AA
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВеликоТърново

МнениеПуснато на: Съб Ное 05, 2011 10:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Точно за такава цел съм ползувал схемата от линка с промени на елементите за задаване на честотата ,като бях сложил и потенциометър за регулирането и в необходимите граници.
http://www.solorb.com/elect/pwm/pwm1/index.html
Върнете се в началото
Techmaniac
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Ное 05, 2011 15:25    Заглавие: Отговорете с цитат

ivanovbg написа:

То честотата която ми трябва е от 30 до 130 херца и запълване от 10 до 90%.

Виж атачмънта .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivanovbg
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 09, 2011 0:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря колеги. Направих го и работи както аз искам.

Сега да питам друго. Някой работил ли е с MC3479 http://engraving.majosoft.com/MC3479.pdf
Искам такъв двигател да управлявам с него http://siemens.snimka.bg/automobiles/st-pkov-motor.37405
Нещо не ми е всичко ясно с него. До колкото разбирам на вход CLK се подават стробиращите импълси с нужната честота на стъпките а от вход CW/CCW се определя посоката. От вход Full/Half Step се определя половин или цяла стъпка на такт(тоест 2 скорости), ама как се спира? Само с липсата на импулси на CLK или има и друг начин?

Ето тази схема мисля да пробвам: линк

Благодаря предварително.

Или някой да има даташет за това http://www.saturnwiki.net/index.php/16034993_IAC_Driver
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети