|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
euzebio Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 11, 2011 20:08 Заглавие: Авторадио Philips 22RC200/35 - захранване? |
|
|
Здравейте!
Направих си модификация на фабричното авторадио, като премахнах касетния дек и си вградих МП3 модул с USB вход. Обаче при многото тестове и проби които правих докато всичко стане ОК с интегрирането на модула, забелязох следния поне според мен проблем:
- с включена букса за захранването, но без пъхнат ключ на контактора (стартера) меря на платката на радиото на входа на крайното стъпало +12V. И след около 5-6 мин. крайното стъпало вече е топло. При което се сещам да премеря какво идва на захранващия конектор: идват 2 постоянни (без ключ в стартера) плюса, като единия е за паметта, другия е захранващия.
От тук идва и учудването ми как така не мога да включа радиото (както си беше и преди модификацията) без да съм на "контакт" въпреки, че имам на конектора два постоянни плюса?
А другия ми въпрос е дали е нормално при НЕвключено радио да имам захранване на крайното стъпало? (по моему -НЕ)
п.с. Като казвам, че всичко е станало ОК с интегрирането на мп3 имам предвид, че интеграцията е успешна
Нямам много опит в кар-аудио системите (това са ми първите стъпки-опити) и затова тези въпроси са ми непонятни. Ще съм благодарен за всякакви мнения от личен и професионален опит! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
petromaniq66 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 11, 2011 21:16 Заглавие: |
|
|
| За да ти се изясни защо имаш захранване(постоянно) на крайното стъпало, погледни дейташита на използваната интегралната схема. |
|
|
 |
euzebio Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 12, 2011 23:03 Заглавие: |
|
|
Даа, разгледах pdf-ите на двата чипа TDA, които ми представляват крайното стъпало. Поддържат stand-by режим, който явно е реализиран, за да имам това постоянно захранване 12V.
Това, което мен ме притесняваше е да не вземе да ми падне бавно, но сигурно акумулатора, но виждам, че консумацията в този режим за крайното стъпало е под 1mA, max 3mA.
Благодаря за съвета petromaniq66
p.s. За загряването на крайното стъпало, което описах в първия пост трябваше да спомена,че се получава без радиатора. В случай с монтиран радиатор – няма (поне осезаемо) затопляне. |
|
|
 |
petromaniq66 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 13, 2011 1:54 Заглавие: |
|
|
| МОЛЯ са благодарността! Но, не знам защо спести префикса на "крайните" стъпала, както и си пренебрегнал правилата на форума? ....Като почудо се размина..!? Надали на някой му стана ясно какво си "интегрирал". В много от съвременните крайни (CAR AUDIO) стъпала са итегрирани - контролери(регулатори на напрежение), които имат повече от микроампери ток на покой. Така че.... описвай поне елементарния състав. Никой тук не е врачка, за да мечтае, какво интегрира някой - нито е длъжен да рови в схемотехниката на даден модел. |
|
|
 |
euzebio Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 13, 2011 17:04 Заглавие: |
|
|
Крайното стъпало е реализирано с 2 чипа: TDA7375, свързан по схема осигуряваща изходна мощност 2х25W; TDA7451 - 2x22W.
Забележките са уместни petromaniq66, но въобще не съм предполагал в началото (и затова не съм описал префиксите), че кр.стъпало е в stand-by режим.
А относно "интеграцията" на mp3 модула - най-общо казано: премахнах механиката за касетката, разучих как става имитацията(да излъжа процесора),чрез 1 н.о. контакт и 1 превключващ контакт че имам вкарана касетка, за да се "запушат" каналите на радиото и съответно "отпушат" тези за TAPE. При това положение вече мога да подам на аудио мултиплексора външен с-л, т.е. сигнала от изхода на мп3 модула. В началото мислех да си купя някакъв мп3 плеър, който да разглобя и вградя, но след ровене в нета попаднах направо на модул който ми беше удобен за вграждане.
п.с. Може да възникнат въпроси защо съм правил имитация на касетка, а не съм вкарал директно такава без ролки и лента... просто така реших и не исках механиката да е вътре - с голям кеф я изхвърлих  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|