Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Пожароопасен отоплителен уред - Кого да сезирам /София/?
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
daniabc
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Ное 17, 2011 13:25    Заглавие: Пожароопасен отоплителен уред - Кого да сезирам /София/? Отговорете с цитат

Здравейте,

Първо да уточня, че не съм "колега", за да не стават недоразумения, относно техническата ми култура и език.
Съпругът ми е ел. инженер, постоянно е в движение и не пише по форуми. По тази причина се регистрирах /преди доста време/, за да продам негов уред.

По темата:
На 06.11 т.г., стана пожар в детската стая. Луд късмет извадих/ме, че влязох овреме - 5-минутки закъснение /мисля/, щеше да е фатално за бебето в кошарката. Не мисля да се отклонявам в посока, какво би могло да стане, ако се беше случило през нощта и пр - важното е, че сме живи и здрави.
За щастие се отървахме само с изгорели завеси, един частично засегнат креват, завивки и дограма със счупени стъкла, както и на места, изпопадала замазка на тавана. Чернилката се чудя, дали да спомена изобщо, като щета...

Виновникът - Евтина конвекторна печка, досущ на външен вид като тази, но със сиви копчета: http://www.technomarket.bg/products/09080603/neo-ch-360f

Закупена преди около 3 години, от техно-верига /нямам спомен коя/, но без бранд по корпуса. Документи няма, понеже периодично изхвърлям документацията на изтеклите гаранционни уреди/части. - бумагите ми идват в повече.
Гарантирам, че няма намеса на човешки фактор - бебето беше в кошарката, а другите две деца - при баба им!

Длъжна съм да спомена, че все пак имаше интервенции по корпуса на уреда - премахване на крачета и пробиване на тенекиения корпус, високо в горната част, за да се закрепи с 2 дюбела за стената. Уреда беше монтиран от мъжът ми, под прозорците, като предварително сложи лайсни, които да дават добро отстояние от завесите.
През целият миналогодишен/отоплителен сезон, уреда работеше коректно. И приблизително месец, откакто застудя наскоро.
Дори и за лаик като мен е видно, че по някаква причина, огъня е тръгнал от печката - Пластмасовия панел с копчетата е стопен, а обгоряването е най-голямо, точно там.

Мъжът ми е извън страната /за месец/ и като му казах какво е станало /след като се успокои, че сме добре/, диагностицира дистанционно - "калпав китайски терморегурагор" - дошло му времето, не изключил, подпалил термоизолацията на кабелите, запалила се пластмасата на страничния панел и от там - подхванала завесите...
Вероятно е прав, но може и да не е - след като не е видял/пипнал уреда.

Реших да пиша на КЗП, но като видях формуляра с изисквания се отказах. Обадих им се, служителката беше много любезна и ме насочи към нещо от сорта на "Държавен контрол на метрологични измервания"...
Ако те ми откажели експертиза, тогава да се объна към тях.
Лошото е, че намирам координати подобна инстанция.

Въпросите ми:
Към кого конкретно да се обърна? Кой може да даде експертно становище, че терморегулатора/друго е потенциално пожароопасен? Виждам, че има доста модели на конвекторни отоплителни уреди, със сходен външен вид, но дали и от вътре са същите, мога само да гадая.
Възможно ли е, да се направи масова проверка, колко уреда от различни марки, използват въпросният терморегулатор?

ПП. Извинявам се, ако темата не е за раздела. В такъв случай, моля модераторите да не я изтриват, а преместят.
Благодаря!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Чет Ное 17, 2011 14:25    Заглавие: Отговорете с цитат

За мен въпросът не е метрологичен. Просто бюрократите ги мързи да работят. Точно КЗП има правомощия да спира опасни стоки от пазара - в техния сайт има доста примери такива. Да вземат да се самосезират. Но без данни за магазин, документи за покупко продажба не знам какво може да стане. Уредът си е изкарал гаранцията - доста невероятно за такава евтиния. Но все пак сте правили изменението на конструкцията - окачили сте го на стената вместо предвиденият от производителя свободен стоеж.

Можеш да попиташ и в "пожарната" - РСПАБ. Можеш да се обърнеш и към няколкото федерации за защита на потребителите, но те не са държавен орган и не могат да налагат санкции.

Всъщност какви са ти претенциите? И откъде си?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Ное 17, 2011 14:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Защо ли от сега знам отговорите на институциите: "Има недопустима намеса върху корпуса на издлието" "На какъв период е правена профилактика на изделието в оторизиран сервиз." и още един болюк от тоя сорт.
Един искрен съвет от мен -Съпугът ви щом е инжинер да закупи уред който не да е евтин ,а с висок клас на безопасност защото си мисля ,че в този случай е подценил леко този момент.
daniabc
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Ное 17, 2011 16:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за отговорите,

Единствената причина да спомена, че половинката е ел. инжинер е, че /предполагаемо!/, като е монтирал уреда на стената е бил наясно, какво и как точно го прави...

Много съм далече от вашата област - затова прилагам снимки на албум, към конвектора, със стопения панел към кабела:

http://www.bgphoto.net/Photos.aspx?UserId=3052&AlbumId=138396

Целта ми е ясна: - Да дам това "чудо на техниката" за независима/адекватна експертиза и ако се окаже, че в действителност има технически проблем - уреди, реализирани по същата технологична схема и елементи, то редно е да се изтеглят от пазара.

Един живот да се спаси - ще е от полза... Пари се печелят!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Ное 17, 2011 18:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Първо - пише се инженер ,второ никога не оставяйте печка без надзор ,особено монтирана под завеси ,това не е място за печка ! От това ,че вашата се е запалила - не следва ,че цялата партида е дефектна и опасна , даже учудващо дълго време е изкарала !
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
emoome
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Ное 17, 2011 18:54    Заглавие: Отговорете с цитат

ФАКТа, че сте ползвали уреда не във вида като на снимката обезсмисля всичките ви по-нататъшни разправии !
Почерпете се за здраве и толкоз
Върнете се в началото
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Чет Ное 17, 2011 19:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Всеки с елементарна техническа грамотност (не е необходимо висше техническо) знае че всички такива уреди страдат от хлабави връзки. Особено съвременните. Така че преди да почне експлоатацията на всеки уред с повече от няколко ампера ток се притягат всички връзки. С нагреватели, комутиращи елементи и т.н. След това просто няма какво да се развали. А преди да стане фал трябва доста да е смърдяло на топяща се изолация, но обикновено никой не обръща внимание.

Вървете палнете свещочка за здраве, а и курбан няма да е излишен.

Последната промяна е направена от Филипов на Чет Ное 17, 2011 20:40; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
Kacho
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Чет Ное 17, 2011 20:05    Заглавие: Отговорете с цитат

В инструкцията на уреда най-вероятно пише,че не трябва да се оставя да работи без наблюдение.А и това всеки трябва да го знае.Особено в стая с малко дете.С всяка една печка може да се случи това.Така че давай курбан.
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Пет Ное 18, 2011 0:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Един съвет малко в страни но мисля, че ще Ви е от полза тъй като все пак трябва да се топли с нещо стаята.

Kонвектори - Adax не съм виждал по качествена изработка. А тези 3 буквените и повечето който се водят "Български" са опасни за здравето.
В интернет има доста изписано за тях (не съм им дистрибутор за да им правя реклама) просто от известно време имам преки наблюдения на няколко места и не съм виждал по-добри отоплителни уреди на ток.
sacho
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.ПЛЕВЕН

МнениеПуснато на: Пет Ное 18, 2011 9:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Няма марка няма модел няма документ за произход. Sad Изменена е конструкцията монтирана на опасно място.Всички тези неща които ви изброих и колегите също би трябвало да ви наведат на мисълта че нямате шанс за никакви претенции Sad

По принцип всеки уред е направен по определени изисквания.В случая дори да ви е дефектирал терморегулатора има термична защита която при прегряване би прекъснала веригата на нагревателя.Друг е въпроса дали е запазена от съпруга ви при преработката Sad
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети