Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Как от 12V да изкараме 9V ?
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
CsAnimal
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Ное 24, 2011 19:08    Заглавие: Как от 12V да изкараме 9V ? Отговорете с цитат

Здравейте! Нов съм в този форум и ако темата не е в правилния раздел моля модераторите или администраторите да е преместят в правелния и да не е трият.
Въпроса ми е следния.
Как от 12V зарядно да понижа напрежението на 9.
Смятам го по формулата [Vвх-Vиз] / I върху консуматора.
Смятам го че тока е 1 A а то деиствително ми харчи около 800mA това ще е проблем ли ако го смятам малко повече или трябва да е едно и също ?
Смятам го:
[Vвх-Vиз] / I върху консуматора.
12-9 = 3
3/1= 3ома.
Излиза че ми трябва резистор 3ома. Така ли е действителност?
До колкото не се лъжа нали при спад на напрежението тока се учеличаваше?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Ное 24, 2011 19:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Сметката (с приближението за 1A) е вярна но само в случй, че товара ти е с постоянна консумация, демек реотан.
Какъвто ще бъде и въпросния резистор който трябва да разсейва поне 3W ( а по-добре да е по-мощен - 5 и нагоре).
Ако товара (консуматора) ти е електронно устройство, т.е. нещо което ще има различна консумация зависеща от други фактори, то въпросния метод не е удачен.
Напиши по-подробно какво всъщност ще захранваш за да получиш адекватен отговор.
CsAnimal
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Ное 24, 2011 19:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Ще го използвам за количка с дистанционно.
Тъй като сега съм свързал 2 последователни батерии по 4.8V и другата 3.6 и ми дава 8.4V но с ток 700mA. Това е малко,защото съм сменил с по-мощно електромоторче отзад при което като меря тока само той като работи е около 300/400 mA а като пусна и предното за завиване и става над 700mA.
Затова питам как ще е най-удачно.
И каква ще е разликата ако го направя с съпротивление което е при сметките се смята с 1A или да го направя горе долу пощи колко хабят и двете ? Тоест приблизително до 700mA.
Не съм много в час и тези W където ги каза малко ме замъгляват.
Малък съм на 15 години 9 клас и от скоро се запалих по-малко по сериозни работи. Smile

Благодаря ти @RC. Да за едно и също нещо са.
Трябва ми да зареждам акумолатор който е на 1.3A/h [два по 6V на 1.3A/h последователно]
Имам зарядно което е с ток 1A и ми трябва да го намаля на 130mA,за да може да се зарежда както трябва. И питам как може да стане?
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Ное 24, 2011 20:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Бутона за отговор е
[url=http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=40110&topicshow=Правила%20на%20форума!]Прочети т.8[/url]

По темата.
Това, че си решил да се занимаваш с нещо смислено е чудесно, но тук повечето сме на възраст доста над твоята и малко трудно разбираме когато се пише по "тинейджърски".
Дай пак малко по подробно кое с кое си свързвал или мислиш да свързваш, че малко не схванах пълната идея.
Ако става дума само за еклектромотори, хич и не слагай резистори за да ограничаваш такива малки разлики, че то ще стане "цялата пара в свирката".
И все пак каква е идеята, че нещо не ми е съвсем ясно - 12V захранване, пишеш за някакви акумулатори 4.8V и 3.6V, след това се намесва някакви 9 волта Rolling Eyes
Давай малко по-систематизирано.

По втория въпрос от другата тема:
По принцип не е много добра идея да се зареждат акумулатори (с елементарни средства) последователно свързани особенно ако са различни.
Освен това 12 волтов източник е с ниско напрежение за зареждане на два последователно свързани 6 волтови акумулатора.
Както писах в другата тема, акумулатор се зарежда с ток.
За да протича ток в определена посока както би трябвало да знаеш от раздела електричество и електротехника (или както там се нарича сега) във физиката трябва да има потенциална разлика.
В идеалния случай при източник от 12 волта при свързани към него последователно два акумулатора от по 6 волта (което са пак 12, че може и повече в зависимост от типа им) каква ще ти е потенциалната разлика и дали ще тече ток и какъв?
Така че за да зареждаш два последователно свързани акумулатора от по 6 волта ти трябва източник на напрежение поне с няколко волта по-високо. Според разликата в напреженията ще си сметнеш последователния резистор (в елементарния случай) за да получиш зарядния ток (в началото на заряда) който след това ще намалява заради повивишаването на напрежението в/у акумулаторите в процеса на заряд.

По отношение на мощността "W".
При протичане на ток през даден елемент заради неговото съпротивление в/у самия елемент се образува пад на напрежение.
Пада на напрежение умножен на големината на протичащия ток през самия елемент ще ти даде мощността която той трябва да разсее в околното пространство без да прегрее и да му се променят характеристиките (или да се разруши).

Заради това резисторите (и не само те) освен номинално съпротивление имат и характеристика по мощност. Резистор с един и същ номинал на съпротивление го има в различни "корпуси" като мощност. Колкото е по-голяма мощността която може да разсее, толкова физическите му размери са по-големи.

Последната промяна е направена от RC на Чет Ное 24, 2011 21:36; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
eko67
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.Пещера

МнениеПуснато на: Чет Ное 24, 2011 20:07    Заглавие: Отговорете с цитат

По мощно електромоторче иска и по мощен Акумулатор.
За 12V батерия,зарядното трябва да има минимум 14V изходно напрежение.Тока от Зарядното може да се свали,най лесния начин за теб
е мощен резистор последователно,10-15 Ом за 130mA.Със Амперметър става най точно.Тъй като за големината на тока зависи и вътр.съпротивление на батериите.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
CsAnimal
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Ное 24, 2011 20:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи. Количката работи на 4.8V,но както съм казал съм сменил електромотора отзад и му трябва повече напрежение и ток.
Мисля,че ако и пусна 12V ще и изгори платката,затова не го пускам.
Както казах пускам е на 8.4V. Тоест 7x1.2 волта презереждаеми по 700mA.
Затова искам да е сменя с два акомулатора от който да намаля волтажа до 9 или 8 и нещо V.
Избрал съм два акомулатора по 6V ,защото са по-малки по размер от колко един 12V 1.4A/h.

Въпроса ми е:
Ако сваля от акомулаторите напрежението до 9 или 8 и нещо V ще намалили и тока или напротив ще се увеличи ? Как точно мога да го примеря колко ?
И другия въпрос е как да намаля волтажа от адаптер 12V на 1А до 12V 130mA ,че не разбрах какво каза. Както каза още съм малък и не мога хубаво да асимилирам. Ако може по-просто.

Разбирам,че да зареждам 12V или два последователно по 6V ми трябва поне няколко волта отгоре. Затова на празен вход адаптора дава 14/16V.
Върнете се в началото
eko67
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.Пещера

МнениеПуснато на: Чет Ное 24, 2011 20:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Купи си LM7809 за 9V,или негов аналог.
А за тока,съм го написал най просто.
Чети внимателно.
Върнете се в началото
CsAnimal
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Ное 24, 2011 20:49    Заглавие: Отговорете с цитат

С мощен резистор,но напрежението ще си остане ли пак 12V.
А този регулатор как да го вържа,че както казах още съм малък и не съм се занимавал толкова с тези работи,че нямаме все още практика.
Върнете се в началото
ko-pach
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Ное 25, 2011 3:34    Заглавие: Отговорете с цитат

CsAnimal написа:
... Както казах пускам е на 8.4V. Тоест 7x1.2 волта презереждаеми по 700mA. ...

При тази ситуация можеш ли да боцнеш амперметър и да приложиш резултата?

Ако отговориш на въпроса с въпрос, те съветвам да потърсиш вещо лице, пособно да ти оправи "проблема" Wink
Върнете се в началото
pilgrim
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: wild,wild world

МнениеПуснато на: Пет Ное 25, 2011 4:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Имам предложение към шефовете на форума- направете един раздел за суперначинаещи, кръстете го например "първокласник" и нега там се пускат подобни теми, които само задръстват този раздел.
И ако тук някоя тема започне със "Здравейте! Нов съм в този форум ....", "още съм малък и не мога хубаво да асимилирам....","....че както казах още съм малък и не съм се занимавал толкова с тези работи,че нямаме все още практика"напрово да се мести там! Evil or Very Mad
Аз навремето прочетох "Мьжа и жената -интимно" на Владимир Барт и се почуствах много зрял и започнах с практиката а тук...
човек му казва да прочете някоя книжка, а оно рупа ли рупа...резистор, та резистор!

Е НЕМА ДА СТАНЕ С РЕЗИСТОР- ТОЧКА! Idea
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети