|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
plamtp Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 24, 2011 22:59 Заглавие: компютърно захранване CHIEFTEC SI-A300P3 и SI-A250P2 |
|
|
| Колеги, опитвам се да поправя две компютърни захранвания CHIEFTEC. И на двете е гръмнал мощния MOSFET и ШИМ контролера UC3843, SMD корпус. Има и други изгорели елементи, но с тях ще се оправя. Ако имах схема щях със сигурност да се справя. Проблемът е че има няколко изгорели SMD резистора около ШИМ контролера, на които не се чете кодът. Захранванията са модели SI-A300P3 и SI-A250P2. Платките са почти напълно еднакви. Въпросните резистори са R9, R507 и R509 и са във веригата за токовата защита. Мисля, че стойностите им не са еднакви за двете захранвания. Не съм сигурен дали ШИМ контролерът на модела SI-A250P2 е UC3843 или с друга последна цифра, защото се е пръснал. Моля ако някой има схема или има възможност да погледне в такива захранвания да помогне поне със стойностите на тези резистори и ШИМ контролера. Нужно е само да се свали капакът. Пощата ми е [email protected]. Благодаря предварително. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 24, 2011 23:12 Заглавие: Re: Въпрос за компютърно захранване CHIEFTEC |
|
|
| plamtp написа: | | ...Не съм сигурен дали ШИМ контролерът на модела SI-A250P2 е UC3843 или с друга последна цифра, защото се е пръснал..... |
Ако съмнението е само за последната цифра, то слагай 3843 - с нея ще тръгне със сигурност. След като го подкараш измери напрежението на 7-ми крак спрямо масата - 5-ти. Това го измери при товар. Ако стабилно седи над 11V, значи схемата може да е 3842 или 3844.
В коя част на захранването е тая схема - за основния трансформатор или за 5V stand-by? Схемата Forward ли е или Flyback? Ако е Forward, то ИС трябва да е или 3844 или 3845, ако е Flyback - 3842 или 3843. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
plamtp Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 24, 2011 23:46 Заглавие: |
|
|
| Схемата за +5Vsb работи. ШИМ контролерът UC3843 е на основното захранване. Засега се боря с SI-A300P3, за което съм сигурен че е с UC3843. Напрежението на 7-ми крак е малко над 11 волта и на изхода има импулси. Засега още не съм сложил мощния MOSFET, защото е рисковано да го опукам, докато не се убедя че ШИМ контролерът работи нормално и всичко с обратната връзка е наред. Според мен схемата е Forward, понеже има диод към маса и дросел. Поправял съм доста такива захранвания (и компютърни, и други), но тук проблемът е в неизвестните резистори. Не бива да си правя импровизации и експерименти и да има гърмежи и пожари ( не че не се е случвало), пък и мощният MOSFET не е евтин - 4,60 лв. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|