|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
pilgrim Опитен потребител

Регистриран на: 24 Яну 2007 Мнения: 347 Местожителство: wild,wild world
|
Пуснато на: Вто Дек 13, 2011 11:53 Заглавие: |
|
|
| shri написа: | | Газов или полупроводников е? |
shri,
При изходните параметри на захранването и така поставения въпрос, мисля че за теб няма значение какъв е лазера  _________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
Израелски форум. Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
Български форум. Задаваш въпрос, после дълго ти разказват колко си тъп. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 13, 2011 12:32 Заглавие: |
|
|
Аз мисля , че смисъла на темата съвсем се загуби . Нито имаше някакви конкретни въпроси от автора на темата , които да се обсъждат и да сме му от помощ (той си беше решил проблема предврително) , нито пък се коментират наши въпроси от автора и съавтора на темата .
Хайде със здраве ! |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 13, 2011 16:14 Заглавие: |
|
|
Аз също се интересувам от мощни лазери и съм попрочел доста по въпроса. Намерих един лазерен диод 1Кват и с него направен лазер за рязане на различни неща. Ако се захранва с това високо напрежение най-вероятно е газов. То охлаждането на лазера дърпа повече ток от самия лазер. Интересно ми е монтирането на такъв на плотер и приложението за рисуване и чертане върху различни повърхности, мрамор, дебело желязо и т.н. Иначе 5Квата лазер това е много мощно и опасно нещо, обикновено се ползва за разбиване на скали и рязане на кораби и други подобни. За нас като технически грамотни хора ще е по интересно какво се храни с този блок, ако въобще е лазер и за какво ще се ползва. А що се отнася до саморекламата, "че мога да изработя такова нещо", и направи малко театър за три дена ок. Аз обичам новациите и да гледам реализирани решения. Но все пак остава открития въпрос на темата, за какво аджеба служи този блок, че да го правим. На пазара се предлагат достатъчно фабрични захранващи блокове за лазери. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Дек 13, 2011 17:54 Заглавие: |
|
|
Ок.
Не става въпрос за самореклама.Човека постъпл на работа и получил въпросната задача.Аз с подобни неща съм се занимавал и на скайпа му кихнах някои неща и той ми дойде в лабораторията и не излезе оттам.Колегата Петров го предизвика и той му нащрака фотосите.
Съжалявам, че някои са се засегнали и въобще съжалявам, че темата беше продължена.
Относно вносните захранвания- китайско захранване с блок за управление/който не е никак сложен-задават се само времената на рязане/ и мощен ключ струва около 5000 долара.
| shri написа: | | Иначе 5Квата лазер това е много мощно и опасно нещо, обикновено се ползва за разбиване на скали и рязане на кораби и други подобни. За нас като технически грамотни хора ще е по интересно какво се храни с този блок, ако въобще е лазер и за какво ще се ползва. . |
Задача- проучи какво е кпд на газовия лазер за рязане на метали с дебелина до 6 мм! По- точно отношение на оптическа мощност към електрическа.
Хайде да те не измъчвам- максимално 3%
Повече не мисля да се обяснявам. _________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 13, 2011 21:39 Заглавие: За лазера |
|
|
| pilgrim, това за под 3% КПД е само частично вярно - много зависи от начина на помпане на лазера и от неговия вид. Вероятно се подвеждаш за YAG лазери с помпане от лампа - тогава КПД е много ниско - 1-2%. Ако обаче помпаш същия YAG кристал с лазерни диоди КПД стига и над 50% (в мойта работа ползвам такъв с оптична мощност 60-70W, консумира под 200W електрическа, при това заедно с охлаждането, сиреч 30% и повече). CO2 лазерите също са в пъти по-ефективни, от това което казваш - типично 15-25%, че и повече. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Дек 13, 2011 22:00 Заглавие: Re: За лазера |
|
|
| gigant написа: | | Ако обаче помпаш същия YAG кристал с лазерни диоди КПД стига и над 50% (в мойта работа ползвам такъв с оптична мощност 60-70W, консумира под 200W електрическа, при това заедно с охлаждането, сиреч 30% и повече). . |
Знам, имам и такива лазери- само една фирма ги произвежда, с руско участие е-използват някакви космически технологии- ноу-хау.
Там основното е във вълновода- стъгления сноп е с особено вътрешно покритие и дебелината е 50 микрона.
Цената е 25000 евро обаче. _________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 14, 2011 0:21 Заглавие: Пак за лазера |
|
|
И това не е вярно, във фабриката, дето работя има няколко модела лазери. Този, за който ти говорих наистина е "ВОЛОКОННЬIЙ" YAG, руска измишльотина е, но лазера и захранването всъщност са немско производство (наизуст не мога да кажа марката). Да, влакното е е малко особено - от YAG с неодим е. И има плавно променяща се оптична плъност от центъра към периферията, но няма нищо космическо в това.
И другото не е вярно - над 3% КПД имат и други видове лазери. Швейцарската фирма TRUMFF използва конвенционален кристал с диодно помпане. Тук за КПД на самия лазер не съм сигурен, но цялата гравираща система, включваща компресорен охладител (лазера и галвооптиката се темперират на 25+/-1 градуса), циркулационна помпа, лазер със захранване, много сериозно PC за управлението му заедно с 19'' монитор, сканираща система, PLC-та, вентилатори т.н. - всичко се храни от 1 щепсел и консумира по малко от 1kVA при оптична мощност над 60W . Както и да го смятам, поне 300-400W са за съпътстващото оборудване, за захранване на лазера отиват не повече от 500-600W, или доста над 3%, даже и да го няма доп. оборудване - пак е над 3%
Сигурен съм, че ако се разровиш ще намериш доста информация по въпроса за лазерите в нета.
Това всичкото го пиша само за пълнота на занятието, с чисто образователна цел. Не одобрявам тона на дискусията от самото начало, опитах се да задам 3-4 въпроса, отговор на повечето така и не получих, може би не всички ги разбраха. Вместо да обсъждате технически решения почнахте да си мерите на кой му е по-голяма оная работа. Повечето въпроси, не само моите, останаха без отговор. Не съм забелязал някой от въпросите да е фирмена тайна или някакво особено ценно ноу-хау та да не ну отговаряте. Вместо това отговори от типа "Ах, колко си прост, как може да питаш това?". Петров не случайно се усъмни ( съвсем основателно) в чистота на помислите ви, а вие го обвинихте, че лошо възпитан. shri ви зададе прост въпрос - КАКЪВ Е ЛАЗЕРА, а вие с подигравателен тон му обяснявате какво му трябва да знае, какво му не трябва и на всичко отгоре назидателно му поставяте "проучвателна" задача. Мисля, че човека повече няма да погледне в тая тема. И аз.
Понеже се смятам за малко по-добре възпитан, няма да напиша нищо повече. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Дек 14, 2011 1:39 Заглавие: Re: Пак за лазера |
|
|
| gigant написа: | И това не е вярно, във фабриката, дето работя има няколко модела лазери. Този, за който ти говорих наистина е "ВОЛОКОННЬIЙ" YAG, руска измишльотина е, но лазера и захранването всъщност са немско производство (наизуст не мога да кажа марката). Да, влакното е е малко особено - от YAG с неодим е. И има плавно променяща се оптична плъност от центъра към периферията, но няма нищо космическо в това.
. |
Абе готин, ти си написал цяла статия. Изморих се да я чета!
Да фирмата е немска, ама е напълно руска- иначе руснаците няма как да продават от техните институти- заинтересувай се ако имаш възможност.И наистина влакното е разработено преди повече от 20 години в техните секретни военни поделения.Тяхното кпд е голямо, но цената им е велика!
По- горе съм написал
"Задача- проучи какво е кпд на газовия лазер за рязане на метали с дебелина до 6 мм"- от птичи поглед се вижда, че лазера е ГАЗОВ.
Не си спомням и затова ми посочи мястото където съм обиждал на възпитание Петров!Преди известно време имахме спор с него и установихме,че сме връстници- демек на по 50 и кусур години!Така, че към него питая приятелски чувства!
Ти хубаво работиш в цех за лазерно рязане- поинтересувай се и не ми хвърляй купешки лафове- аман от ...павета!
Писнало ми е от дървени философи! _________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 14, 2011 12:11 Заглавие: От дървен философ |
|
|
Лазер с 30% КПД заедно с охлаждането
тук |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Дек 14, 2011 12:51 Заглавие: Re: От дървен философ |
|
|
| gigant написа: | Лазер с 30% КПД заедно с охлаждането
|
комай очите са ти над другите бузи!
навсякъде става въпрос за ГАЗОВ лазер, а ти ми пробутваш ПОЛУПРОВОДНИКОВ!
Ако искаш да се правиш на компетенция върви на...в друга тема!  _________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|