Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Зарядно за акумулатор
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
tokbatak
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Дек 16, 2011 18:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря на всички взели отношение по въпроса досега.
От казаното до тук мисля че ще е най добре да си купя грец или диоди, след като си харесам някоя работеща схема на зарядно. Остава въпроса дали мога да ползвам изхода с 13,7 волта/на празен ход/ или трябва да мина на този с 24 волта който на празен ход изкарва 28 волта.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
georg77
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Дек 16, 2011 19:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Схеми бол в интернет
Има с различни входни напрежения

http://www.electronics-lab.com/projects/power/015/Schematic.gif

http://users.otenet.gr/~athsam%20/Circuits/Car_baterry_charger.gif

http://www.afiata.com/wp-content/uploads/2011/01/Protector-Battery-Charger-Circuits-Diagram-using-LM317T-BC548-1N4004-1N4148.jpg

Напиши в гугъла car battery charger circuit или зарядно за акумулатори и си избери каквато ти душа иска Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
kyxo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Дек 17, 2011 18:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Колко е Rg на трафа?

Добре де, сложи греца на 13,7V, закачи зареден акумулатор и премери зарядния ток, ако има такъв... Ако няма или е прекалено малък - напрежението ти "кляка" недопустимо и ще "трябва да мина на този с 24 волта който на празен ход изкарва 28 волта." И ще имаш доста нагреватели докато намалиш тока до 4-5-6 А. Обяснено ти е и по-горе. Обаче можеш да ползваш и реактивно съпротивление след греца (последователен кондензатор примерно). Как си със сметките в комплексната равнина?
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Дек 17, 2011 20:07    Заглавие: Отговорете с цитат

E това вече изби рибата
Цитат:
Обаче можеш да ползваш и реактивно съпротивление след греца (последователен кондензатор примерно).

Я кажи как ще ползва реактивно съпротивление във постояннотокова верига ? Пък и дори да се върже преди греца - ти наясно ли си какъв кондензатор ще трябва за 4-6А ток ? Хайде сметни го ,като си наясно с комплексните съпротивления !
А на питащия - предлагам да си направи схемата с еднопреходен транзистор и тиристор - хем ще може да си регулира тока , хем ще изключва при напълно зареден акумулатор ,хем няма да грее от излишното напрежение . Нека порови из форума ,някъде съм я давал тази схема . Ето един пример :

Последната промяна е направена от ELP на Съб Дек 17, 2011 20:41; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
kyxo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Дек 17, 2011 20:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Не съм "наясно с комплексните съпротивления". Дори не знам какво е комплексно съпротивление... Rolling Eyes
По останалите въпроси, особено за съживяването на рибата, прочетете си в учебника или в интернет какво се случва след греца. И каква е оптималната форма на зарядния ток на оловно-киселинен акумулатор. Позволих си да предположа, че става въпрос за такъв тип, тъй като никъде не е опоменато. Но ако съм сбъркал - моля за вашето съжаление...

Или пък трябва да пробвам да пиша тук след още 5 години с надеждата да попадна на потребители, изразяващи мнение, което обобщава поне някакъв опит по темата.

ПС
Относно долното мнение:
Предлагам проверката със зареден защото ако се прави някоя по-усъвършенствана схема вероятно ще има "разни неща" м/у трафа и акумулатора и допълнителна консумация в зависимост от конкретната схема. Ако ги няма тези неща и дозареждането е малко - няма смисъл да се губи време.

Последната промяна е направена от kyxo на Съб Дек 17, 2011 20:35; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
penkeler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Съб Дек 17, 2011 20:28    Заглавие: Отговорете с цитат

kyxo написа:
...сложи греца на 13,7V, закачи зареден акумулатор и премери зарядния ток...
С такъв тип зарядно, ако акумулатора е читав и добре зареден, може да измери ток от порядъка на милиампери, но ако не е зареден тока ще достигне няколко ампера. Акумулаторите, също като кондензаторите, се зареждат до по високи стойности от измереното променливо на трафа заради това, че мерим ефективните стойности на променливото, а пиковете са значително по високи и се наслагват. Ако целта е просто да си има зарядно под ръка за акумулатора на колата си, този траф с един грец и едно съпротивление (реотан 0.8-1 мм.) 1-2 ома, ще свърши чудесна работа, но ако целта е друга тогава - според нуждите и зарядното.
Върнете се в началото
georg77
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Дек 17, 2011 20:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Не знам как е навит трафа , ама ако извода за 24В се явява средна точка то можеш да ползваш само 2 диода за изправителя и така ще повишиш тока (ако е малък).
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Дек 17, 2011 20:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Кухо написа :
Цитат:
По останалите въпроси, особено за съживяването на рибата, прочетете си в учебника или в интернет какво се случва след греца. И каква е оптималната форма на зарядния ток на оловно-киселинен акумулатор. Позволих си да предположа, че става въпрос за такъв тип, тъй като никъде не е опоменато. Но ако съм сбъркал - моля за вашето съжаление...

Добре бе Кухо ,какво реактивно съпротивление предлагаш ти след греца ,па било той и литиево йонен акумулатор ? Ако вържеш един кондензатор последователно след изправянето ще получиш зареден кондензатор и нулев ток през акумулатора ,елементарно понятие от електротехника си нямаш ,пък си седнал да ме препращаш към учебници . Конкретно по темата каквото съм имал съм го казал , а дали имам опит - ами с такова зарядно си работя от 4 години и нямам грижа - нито се бои от даване кабелите накъсо ,без включен акумулатор не потегля и само си спира заряда при достигане настроеното напрежение . Ако вместо времезадаващ резистор Re на еднопреходния транзистор се тури потенциометър - може да се регулира и тока , е ,има малко пулсации около една средна стойност ,но не е болка за умиране .
Върнете се в началото
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Нед Дек 18, 2011 1:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Бе най-лесно ще е : ползвай си трафа и селена.Предимството на селена в такива случаи е че имат сравнително по високо вътрешно съпротивление от другите изправители.Да ползваш нормален грец и след него да слагаш токоограничаващо съпротивление след това при наличие на селен е напълно излишно и безсмисленно.От трафа използвай 28-те волта но непременно провери тока на заряд и следи дали няма за загрява трафа.Ако всичко е добре тогава де замисляй за допълнителни модификации-които според мен са излишни.
Върнете се в началото
Plamskia
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Дек 18, 2011 10:14    Заглавие: Отговорете с цитат

ELP я кажи малко подробности за трансформатора който се ползва в схемата.Като има такъв елемент който се прави или навива и се отказват хората да я правят.По схемата 30 навивки с жица 0.22 и 45 навивки с тел 0.22.Това ferroxcube 203 f 181-3c3 нищо не мога да разбера.Как го направи твоя.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети