Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Препоръчайте модел микроконтролер
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Дек 27, 2011 12:16    Заглавие: Препоръчайте модел микроконтролер Отговорете с цитат

Здравейте,
от години не съм писал за embedded, основно затова се хващам. Искам да си избера микроконтролерна серия с малко хардуер около нея, нещо от рода на PIC 12F509 - бодваш му захранване и работи. Точно тая минималистична серия не ми харесва, защото стекът е само 2 нива.
Писал съм за Intel 80C51 - там поне може да си го организираш като част от RAM-а, и може да се разпростираш нашироко.
Гледам Atmel са пуснали минималистични серии, но ако има нещо по-известно, то съм го пропуснал.
Значи искам някакъв чип с минимално хардуерия около него, за да заработи. Да има примерен сорс в нета за него, т.е. да е известен. Да има свободен компилатор, както и достъпен програматор. Примерно за Atmel има SDCC компилатор на език C, работил съм с него.
Kрайната цел е като излезе нещо за разцъкване из къщи - отивам за чип, лепвам му транзисторче и реленце и да работи! Цената на самия чип не ми е проблем, няма да пускам серийно производство. Важно ми е да е известен и да има примерен сорс.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
svilen.ivanov
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 27, 2011 12:34    Заглавие: Отговорете с цитат

http://www.arduino.cc/ - базиран на Atmel, чудесни развойни средства, евтин, популярен, с голяма общност, достъпен в България, минимум схемотехника около готовата платка, подходяща и за начинаещи.

Какво повече Wink
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 27, 2011 13:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Щом имаш опит с 8051, не се захващаи с PIC.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 27, 2011 13:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Те PIC-овете ми изглеждат по-сложни за кодене. Но в случая приоритет ми е малката хардуерия и голямата популярност. За поддръжка на Proteus не посмях да споменавам, че ще ми станат много капризите.

Tия Arduino малко са се пооляли с цените.
http://www.robotev.com/index.php?cPath=1_21

п.с. Гледам са на базата на Atmega, може би ще си купя един Аtmel и ще видя какво са измислили с Аrduino. Има много приятен език.

п.с.2 Май почвам да се зарибявам...
Върнете се в началото
eko67
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.Пещера

МнениеПуснато на: Вто Дек 27, 2011 15:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Всеки Контролер на PIC и Atmel,може да има малко хардуер около него. Това зависи от Програмата и сложността на Устройството.
Броят на работещите Портове.
Върнете се в началото
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 27, 2011 15:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Мисълта ми беше, че PIC тръгва само като го захраниш. Atmel в старата си версия иска кварц, ресет верига, PullUp резистори, усилватели на портовете за нищо и никакъв светодиод ако има, и какво ли още не. PIC ако не беше тая простотия със стека - цена нямаше да имат! Че е и хардкоднато, не мож го заобиколи софтуерно!

Това Arduino като гледам май си заслужава и кварца и периферията. Не съм задълбавал, ама май нещо такова търся. Естествено, няма да им купувам китовете.
Върнете се в началото
Niakoi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Каръктаун

МнениеПуснато на: Вто Дек 27, 2011 16:58    Заглавие: Re: Препоръчайте модел микроконтролер Отговорете с цитат

Rabin написа:
...нещо от рода на PIC 12F509...
Виж pic12F1822 - мисля, че ще ти допадне като възможности и цена. А за програмирането му - не е по-сложно от 8051. Ако пък пишеш на С, разликата е (почти) само в инициализацията на различните железа.
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 27, 2011 18:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Разликата м/у 8051 (АТМЕЛ) и PIC e ... те са противоположности като архитектура и начин на работа. Сравни PIC508/9 и tiny13 ... общото е само че са с 8 крачета.

Цитат:
Atmel в старата си версия иска кварц, ресет верига, PullUp резистори, усилватели на портовете за нищо и никакъв светодиод ако има, и какво ли още не

Shocked Shocked Shocked
Цитат:
от години не съм писал за embedded

маи е десетилетие.

Цитат:
измислили с Аrduino
Губиш почти цялата си независимост и в софтвера и хардвера.
Върнете се в началото
AA
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВеликоТърново

МнениеПуснато на: Вто Дек 27, 2011 18:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Същественото в ARDUINO разбира се не е кита а loadera. Можеш да сложиш на универсална платка ATMEGA8 с кварц и reset, да си изведеш ICSP и Rx/Tx и на практика си готов за експерименти.
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2570/254400814204620575113250009210kjcaMuEaATHpvL28OUR.JPG

Това си е предимно за хоби приложения но има голям брой проекти, които да имат полезни приложения.Простотата на езика при всяко положение е свързана с опнимизирането на програмата но има много приложения при които това не е толкова съществено. На линка по-долу е описано ARDUINO за самостоятелна изработка и има много примери за приложение

http://robocraft.ru/blog/arduino/19.html

А това за независимостта на софтуера и хардуера, от горния пост си е съвсем вярно.Просто трябва да се преценява - този ли е влака за там, където искам да отида.
Върнете се в началото
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 27, 2011 18:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Имам много устроиства със PIC , ATMEL, с 8051 на PHILIPS , ARM даже и Motorola. Няма никакъв смисъл да се спори за най, най и няма най, най . Всички са до толкова добри доколкото можеш да ги изучиш и в последствие, добре напишеш нещо. Very Happy ... космоса и ракетата ...
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 1 от 5

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети