| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
georg77 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 29, 2011 19:15 Заглавие: Реверсивно захранвана как |
|
|
Здравейте,
Налага ми се да ползвам реверсивно захранване , но не знам как да го направя.Идеята е да може да се сменя поляритета на изхода на токоизправителя по зададено време т.е да превключва през няколко секунди.
Хрумна ми една идея с тиристори , но не знам дали е удачна.
Тиристорите (2х2) да се отпушват и запушват така , че на единия (съответно и на другия) изход да се сменя + и - за определен интервал от време примерно 5сек. за - и 20сек. за + .
Сигурно ще трябва някакъв таймер.Ако има някаква принципна схема бих се пробвал да я реализирам , а ако е нещо сложно за мен бих приел всякакви оферти за направата му срещу заплащане разбира се .
Ще се консумират 1-2 волта и около 10-15 ампера |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 29, 2011 20:06 Заглавие: |
|
|
Преди време бях изработил такова управление,за нанасяне/отнемане до няколко десетки ампера.Бях го реализирал с оптотиристори,получи се много добре.Но и с тиристори става. _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Чет Дек 29, 2011 20:09 Заглавие: |
|
|
Няма ли да се наложи да се изчакват при превключването ? _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 29, 2011 20:13 Заглавие: |
|
|
Да така е трябва да има мъртва зона,но това се реализира когато се пристъпи към конкретната разработка и се постига лесно. _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
zapad Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 29, 2011 20:18 Заглавие: |
|
|
А,реле с два НО и два НЗ контакта? _________________ който не знае закону на ому да си оди у дому |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Чет Дек 29, 2011 20:21 Заглавие: |
|
|
Е то с реле ще стане най-лесно ама все пак се мисли за по "интегрирани" решения вече.Целта е да се намалят максимално размерите и механичните елементи. Освен това релето при големи токове си има ядове в последствия ако не се вземат мерки. _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
Plamskia Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 29, 2011 20:33 Заглавие: |
|
|
| Не разбрах каква е целта на това превключване за полеритета на захранването.Какво се опитваш да постигнеш. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Дек 29, 2011 21:48 Заглавие: |
|
|
Релето не е удачно.Преди време си бях направил такова устройство с реле време , но не издържа много защото устройството работи нон стоп .
Не е лошо да има и пауза между превключването(секунда или две не е от значение) за по-сигурно.
Това захранване ще се използва в галванопластиката за напластяване на сплав(2 или повече метали) и процеса изисква както напластяване (по-голямото време)така и отнемане(по-малкото време) на метала за да се постигне определена структура на сплавта.
Не е задължително да е точно по дадената схема (просто това ми хрумна).Тиристора като ключ ми се стори удачен. |
|
|
 |
plamenp Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 29, 2011 22:09 Заглавие: |
|
|
| А мостова схема с четири MOC транзистора ( например BUZ24)?Ще се управляват много по-лесно от тиристори. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Дек 29, 2011 22:37 Заглавие: |
|
|
| Покажи някаква схема.А времената как ще се избират? |
|