Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Търся схема на цифров мултимер UNITEST BEHA 93415
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Търсене на схеми, програми и документация - Service manual search

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
plamtp
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 19, 2011 23:55    Заглавие: Търся схема на цифров мултимер UNITEST BEHA 93415 Отговорете с цитат

Здравейте колеги. Подариха ми един гръмнал цифров мултимер UNITEST BEHA 93415. Като го включа, пищи непрекъснато и показва случайни стойности, независимо от положението на превключвателя. Доколкото разбрах, подали са му 220 волта на обхват за съпротивления. Ако имам схема, бих се потрудил поне да опитам да го поправя, но без схема ще е много трудно. За съжаление търсенето ми в мрежата беше неуспешно. Ако някой има схема и я сподели с мен, ще му бъда много благодарен. Предварително благодаря.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
mishomvp
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Златоград

МнениеПуснато на: Вто Дек 20, 2011 1:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Вземи първо го разглоби и виж дали процесора е "плюнка" или има възможност да се смени. Може и да опишеш какво има под капака Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
plamtp
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 20, 2011 11:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Процесорът е INE9201, DIP40. Странно, но в нета не открих абсолютно нищо за него, все едно че не съществува такъв чип. Той управлява и индикацията. Проверих захранването и някои други изводи и мисля че е аналог на ICL7106, но не съм сигурен дали е пълен аналог. Има два чипа LM358, два чипа 062D (мисля че това са двойни операционни усилватели) и един чип HCF4011. Има и поне две изгорели писти около буксите. Засега това е от пръв поглед.
Върнете се в началото
emoome
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 20, 2011 12:49    Заглавие: Отговорете с цитат

http://media.digikey.com/pdf/Data%20Sheets/NJR%20PDFs/NJU9201B,2B.pdf
Върнете се в началото
plamtp
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 20, 2011 20:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за PDF. Очевидно са пълни аналози. Лошото е че има един липсващ резистор, може би се е пръснал и са го изхвърлили и не зная и неговата стойност. Ако имах такъв уред да погледна това -онова, може би щях да се справя, но така работата става почти невъзможна без схема.
Върнете се в началото
mishomvp
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Златоград

МнениеПуснато на: Вто Дек 20, 2011 23:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако свалиш схемата околко този резистор може и да се ориентираш за неговата стоиност.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
plamtp
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Дек 22, 2011 0:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Липсващият резистор е обозначен на платката с R23, т.е. като обикновен резистор. Изтеглих доста схеми на други подобни уреди. На почти всичките от тях на същото място в схемата има терморезистор PTC, но не е посочена стойността му. Това е във веригата за проверка на P-N преходи и веригопроверител с пищялка. На платката на повредения мултицет има и терморезистор WMZ1175A стойност 560 ома, който е на друго място в схемата и е обозначен с PTC. Отворих друг мой мултицет и на мястото на липсващият резистор има терморезистор MZ2 със стойност 680 oма. От друга страна гледам, че терморезисторите MZ2 ги дават със стойност от 4,7 ома до 180 oма и вече съвсем се обърках.
Върнете се в началото
Tsvetkov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Хитрино, Шуменско

МнениеПуснато на: Чет Дек 22, 2011 13:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Разгледай тука http://www.datasheetarchive.com/PTC%20MZ2-datasheet.html
Въпросният елемент има силно нелинейна характеристика и има защитна функция.
А за да пищи непрекъснато, е сработил компаратора на зумера, т.е. този компаратор има на входа си късо (нула) и запуска генератора на пискуна.
Върнете се в началото
plamtp
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Дек 29, 2011 21:54    Заглавие: Отговорете с цитат

След 3 дни упорит труд и усилия мога да се похваля че мултицетът се оправи и вече работи. Смених големия чип с ICL7106 (4,90 лв.), един пробил диод 1N4007, пробил транзистор 2N9013 и 3-4 изгорели писти. На мястото на липсващия резистор сложих 680 ома/0,25 вата, понеже по магазините не са и чували за въпросното PTC и единствения шанс да намеря такъв е ако ми попадне бракуван мултицет в който има такъв елемент (това едва ли ще стане). Аз мисля че и с обикновения резистор показва нормално p-n преходи и засега остава така. Имаше един гаден номер: не зная по какъв начин едната пластинка от превключвателя за допълнителните символи на индикацията беше изместена с една позиция и показваше на някои позиции по две точки и не показваше допълнителните символи, но и това се оправи. Може някой да каже че не си е струвало труда и усилията и може би ще е прав, но пък нали така човек се учи. Мисля че за 5 лева и малко труд си струваше да се сдобия с един приличен мултицет. Благодаря за съдействието.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Дек 30, 2011 18:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
2N9013

Сигурен ли си ? Защото първо не съм убеден ,че серията 2N има такъв и второ точно жълтъците да турят американски транзистор.... ?! По вероятно е от серията SS9013 ,SS9012 и за сведение емитера и колектора са им разменени спрямо BC546 например .
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Търсене на схеми, програми и документация - Service manual search Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети