Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Схема за покачване на 3.6V към 5V.
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Slax
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Дек 30, 2011 0:44    Заглавие: Схема за покачване на 3.6V към 5V. Отговорете с цитат

Здравейте!
Някой знае ли читава схемичка за увеличаване на 3.6V от Li-Io батерия на 5V ?
Имам идея да си направя "аварийно захранване" за телефона, който се зарежда от USB.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Пет Дек 30, 2011 0:54    Заглавие: Re: Схема за покачване на 3.6V към 5V. Отговорете с цитат

http://www.dzjs.net/html/dianlutu/dianyuan/2655.html
Малко ще си бутнеш обратната връзка и си готов.
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Дек 30, 2011 1:04    Заглавие: За батерията Отговорете с цитат

А не ли по лесно да смениш батерията с резервната? Със сигурност е по-лесно, по-ефективно и като резултат - по-евтино!

По принцип тая тема е добра - в БАН феодалните старчета я наричат "дисертабилна" - сиреч дисертация ще излезе от нея... Ама за конкретния случай - не си струва. Има чипове на MAXIM, TI, NSC дето я вършат тая работа, ако те интересува питай чичко Гугъл за 1 cell DC-DC converter
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Slax
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Дек 30, 2011 2:20    Заглавие: Отговорете с цитат

DJ69VN Точно за това ставаше въпрос Smile, изпълнение с интегрална схема с малко елементи, мерси много. А какво трябва да пипна по обратната връзка (ако не съм тварде нахален), че не съм толкова навътре с нещата, да променям схеми.

gigant По принцип да, така би трябвало да стане, но идеята ми е друга. Има няколко подробности при смяна с резервна батерия, трябва да изключиш телефона, за да я смениш и най-важното трябва да имаш втора батерия, а аз нямам Smile . А с това което замислям просто пъхаш кабела и телефона си се зарежда.

Понеже често пътувам с влак, мисля да ползвам устройството като помощна външна батерия, колкото да издържи главната за един филм.
Ако проработи всичко, по нататъка замислям зареждане на Li-Io батерия със слънчева клетка и така бих могъл да ползвам телефона по дълго извън цивилизацията без електричество, като GPS при дълги екскурзии например и т.н.
Върнете се в началото
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Пет Дек 30, 2011 2:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами за точна стойност по това време на денонощието .. не се ангажирам да кажа но R4 който е 10К може да пробваш да го заместиш с 9,1К (стандартна стойност) и така докато си докараш 5 те ... Wink
С. Стефанов
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: София,Ст.Загора

МнениеПуснато на: Пет Дек 30, 2011 9:35    Заглавие: Схема за покачване на 3.6V към 5V. Отговорете с цитат

Можете да видите на стр.2 на следния .pdf -
http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/22234B.pdf
http://www.stesys.eu
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Дек 30, 2011 10:16    Заглавие: За схемата Отговорете с цитат

Резистора на схемата с МС34063 трябва да 6.8кома за напрежение около 5V. Тая схема става, само внимавай да не преразредиш клетката-донор под 3V - скапва се. Другия недостатък на тоя чип е, че няма ON/OFF пин и КПД-то му не е високо - от 3.6 на 5V, не разчитай на повече от 75%

Друдата схема с МСР1640 е доста по-добра за мен, само дето е малко слабичка - 300ма може и да не му стигнат на телефона
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Slax
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Дек 30, 2011 11:11    Заглавие: Отговорете с цитат

За МС34063 намерих един калкулатор в интернет, мисля че е доста полезен, но не съм сигурен, какво трябва да задам за Vripple и Fmin. Първо ще пробвам със схемата на DJ69VN и смяна стойността на R4=6.8ком, както предлагаш ти gigant или с един потециометър евентуално да наглася напрежението.

МСР1640 Също ми допадна много и бих я пробвал, но не знам дали ще я намеря в някой магазин . МС34063 я намерих за 0.55лв.

Последната промяна е направена от Slax на Пет Дек 30, 2011 12:34; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Дек 30, 2011 12:19    Заглавие: Отговорете с цитат

500mV и 30KHz
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Slax
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Дек 30, 2011 12:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Мерси Smile , но може ли да кажеш защо точно такива стойности трябва да са?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети