| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Slax Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 30, 2011 0:44 Заглавие: Схема за покачване на 3.6V към 5V. |
|
|
Здравейте!
Някой знае ли читава схемичка за увеличаване на 3.6V от Li-Io батерия на 5V ?
Имам идея да си направя "аварийно захранване" за телефона, който се зарежда от USB. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 30, 2011 1:04 Заглавие: За батерията |
|
|
А не ли по лесно да смениш батерията с резервната? Със сигурност е по-лесно, по-ефективно и като резултат - по-евтино!
По принцип тая тема е добра - в БАН феодалните старчета я наричат "дисертабилна" - сиреч дисертация ще излезе от нея... Ама за конкретния случай - не си струва. Има чипове на MAXIM, TI, NSC дето я вършат тая работа, ако те интересува питай чичко Гугъл за 1 cell DC-DC converter |
|
|
 |
Slax Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 30, 2011 2:20 Заглавие: |
|
|
DJ69VN Точно за това ставаше въпрос , изпълнение с интегрална схема с малко елементи, мерси много. А какво трябва да пипна по обратната връзка (ако не съм тварде нахален), че не съм толкова навътре с нещата, да променям схеми.
gigant По принцип да, така би трябвало да стане, но идеята ми е друга. Има няколко подробности при смяна с резервна батерия, трябва да изключиш телефона, за да я смениш и най-важното трябва да имаш втора батерия, а аз нямам . А с това което замислям просто пъхаш кабела и телефона си се зарежда.
Понеже често пътувам с влак, мисля да ползвам устройството като помощна външна батерия, колкото да издържи главната за един филм.
Ако проработи всичко, по нататъка замислям зареждане на Li-Io батерия със слънчева клетка и така бих могъл да ползвам телефона по дълго извън цивилизацията без електричество, като GPS при дълги екскурзии например и т.н. |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Пет Дек 30, 2011 2:50 Заглавие: |
|
|
Ами за точна стойност по това време на денонощието .. не се ангажирам да кажа но R4 който е 10К може да пробваш да го заместиш с 9,1К (стандартна стойност) и така докато си докараш 5 те ...  _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
С. Стефанов Активен потребител

Регистриран на: 29 Яну 2011 Мнения: 55 Местожителство: София,Ст.Загора
|
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 30, 2011 10:16 Заглавие: За схемата |
|
|
Резистора на схемата с МС34063 трябва да 6.8кома за напрежение около 5V. Тая схема става, само внимавай да не преразредиш клетката-донор под 3V - скапва се. Другия недостатък на тоя чип е, че няма ON/OFF пин и КПД-то му не е високо - от 3.6 на 5V, не разчитай на повече от 75%
Друдата схема с МСР1640 е доста по-добра за мен, само дето е малко слабичка - 300ма може и да не му стигнат на телефона |
|
|
 |
Slax Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 30, 2011 11:11 Заглавие: |
|
|
За МС34063 намерих един калкулатор в интернет, мисля че е доста полезен, но не съм сигурен, какво трябва да задам за Vripple и Fmin. Първо ще пробвам със схемата на DJ69VN и смяна стойността на R4=6.8ком, както предлагаш ти gigant или с един потециометър евентуално да наглася напрежението.
МСР1640 Също ми допадна много и бих я пробвал, но не знам дали ще я намеря в някой магазин . МС34063 я намерих за 0.55лв.
Последната промяна е направена от Slax на Пет Дек 30, 2011 12:34; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
|
|
 |
Slax Нов потребител

|