| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Opera 3 Активен потребител

|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 30, 2011 16:49 Заглавие: |
|
|
Колко волта имаш на товара?Резисторите ще се сметнат в зависимост от напрежението и тока на управление на триака.Ако товарът е за променливо напраежение,ще се наложи да изправиш напрежението за резистивния делител...Дай повече подробности. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Дек 30, 2011 17:26 Заглавие: |
|
|
Забравил съм да спомена напрежението - 220В товарът ше е реотан 400 вата с консумация 2-3 ампера.Мога ли към триака да добавя един диод 1N4007 за да изправя тока.
Благодаря за бярзия отговор _________________ младши електричар
имейл [email protected] |
|
|
 |
AA Опитен потребител

Регистриран на: 28 Юни 2004 Мнения: 730 Местожителство: ВеликоТърново
|
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Дек 30, 2011 17:36 Заглавие: |
|
|
Искам просто да видя как да използвам този триак.Благодаря все пак за схемата с опртрона но искам да е със реле. _________________ младши електричар
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 30, 2011 18:50 Заглавие: За триака |
|
|
По принцип триака се ползва там, където не е подходящо да се ползва контакт - чести включвания, висока честота на превключване и т.н. - т.е. там, където контакта ще се износи бързо. Не случайно АА ти е показал как да го караш с оптрон, управлението с контакт на триак е безсмислено. Иначе става по която и да е от двете схеми, само слагаш контакта ма нястото на оптрона (по точно е да се каже оптотриак). RC веригата е важна, сложи я, кондензатора да е поне на 400V.
Ditronix, не си прав, триака може да се задейства и с положителен , и с отрицателен импулс, не е нужно изправяне. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Дек 31, 2011 10:22 Заглавие: |
|
|
Възможно е да бъркам,ще го проверя! Според мен при такова захранващо напрежение стойностите на резисторите са твърде ниски и ще е необходимо да се направи поне ограничение на управляващия ток-т.е. да се върже последователен резистор на гейта. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Дек 31, 2011 10:40 Заглавие: |
|
|
Благодаря много за отговорите ви.Аз първоначално това го бях замислил със оптрон мос3022 обаче след като направих една проба разбрах че без да подавам напрежение на диода на оптрона триака пак се задейства .
Ако можете да ми кажете защо се получава така и как да го оправя ще е супер.Схемата е за един инкубатор.
Благодаря ! _________________ младши електричар
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 31, 2011 18:37 Заглавие: |
|
|
| Защото най вероятно си разменил двата анода на триака ,от схемата ти не може да се определи ,трябва да се види монтажа . |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Яну 01, 2012 14:10 Заглавие: |
|
|
Честита Нова Година на всички! Сега нещата се проясняват. Ще ти дам идея,която много хора не приемат,но в продължение на поне 10 години за мен е доказана целесъобразността и.Вместо триак сложи тиристор.Така ще захраниш отоплителните крушки (предполагам,че и ти като болшинството колеги ще ползваш лампи за осветление като нагревател) с около 110-120V. Така почти 100% се изключва възможността крушката да "гръмне",което води след себе си само неприятности-издумкан триак и опечени яйца,понякога и запален инкубатор....При положение че се ползва триак е възможно лампите да се свържат по две последователно,което също върши работа.Но първият вариант според мен е по-функционален. От тук нататък само искам да вметна че проблемът няма да е управлението на триака (тиристора), а точността на регулиране на температурата и най-големия проблем-подходящ термосензор. Аз ползвам само терморезистори,като евтините руски просто ги изключвам от играта. Дано съм бил полезен по темата. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
|
|
 |
|