|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ko-pach Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 06, 2012 4:04 Заглавие: Фактор на мощност - разлика W срещу VA при CFL |
|
|
Малко съм лайк по темата, но искам да запитам по-знаещите:
Според вас, кой от двата консуматори ще даде в повече отчет (натрупани киловат-часове) на електромерът ми ?
Първи:
66 W консуматор, изпозващ 67 VA и фактор на мощността 0.98
Втори:
17 W консуматор, изпозващ 33 VA и фактор на мощността 0.52
Честотата и при двата консуматора е равна на 50-60 Hz
Като повече детайли бих допълнил, че първият консуматор е крушка с фолфрамова нажежаема жичка, а втория е от тъй наречените "енергоспестяваши крушки", като отделената светлинна мощност е еднаква (17W = 66W). Мисля, че в лумени се измерваше последното. _________________ Electronic circuits
Последната промяна е направена от ko-pach на Сря Май 23, 2012 5:10; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 06, 2012 11:30 Заглавие: |
|
|
| Естествено, че по-мощният консуматор ще навърта повече киловатчасове. При битовите потребители не се отчита реактивната енергия. |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 06, 2012 11:42 Заглавие: За електромера |
|
|
Махни малко пред "лаик"
Електромера отчита W, а не VA, в твоя случай с ПЪРВИ (66W) ще отброи почти 4 пъти повече отколкото с ВТОРИ (17W).
Друг пример за по ясно 100W/100VA, и 100W/200VA - електромера отчита едно и също
Честотата е 50Hz, за 60Hz ще трябва да идем в Щатите примерно. Но и там електромерите ще отчитат същото
Жичката на лампата е Волфрамова
66W и 17W е електрическата мощност, изконсумирана от мрежата. Тя се излъчва във вид на топлина и светлина, като светлината е малка част от тази мощност. Понеже КПД на крушките е различно (3-6% на нажежаема жичка срещу 15-20% на енергоспестяващата) количеството светлина е горе-долу едно и също в твоя случай, и то, количеството светлина, се мери в лумени. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Яну 06, 2012 11:47 Заглавие: |
|
|
отчита не отчита 33 е наполовина на 67  |
|
|
 |
todortv Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 06, 2012 16:35 Заглавие: Re: За електромера |
|
|
| gigant написа: |
Електромера отчита W, а не VA |
Електромера е интегрален уред и отчита сумата(интеграл) от произведенията на моментните стойности на тока и напрежението и мерната единица е Wh за активната и VArh .
| gigant написа: |
Друг пример за по ясно 100W/100VA, и 100W/200VA - електромера отчита едно и също |
Електронните електромери,които напоследък масово се монтират отчитат и реактивната енергия и дори първите хармоници.
Освен активна,реактивна и пълна мощност съществува и привидна,
но това е друга бира.
Относно въпроса по темата,мисля че всичко зависи от типа на електромера - индукционен или електронен.И в двата случая обаче
консуматора с по-голяма с по-голяма активна мощност ще отчете повече. |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 06, 2012 16:51 Заглавие: За електромера |
|
|
Обяснението е като за човека, дето не знае кое VA, W, лумен.
Със всичко съм съгласен, с изключение на едно - електромера за битови нужди натрупва само активната енергия, така е по закон и на практика. Правил съм електромер за завода в Силистра, за да се узакони модела и да стане метрологично средство се минават един куп изпитания. Едното е точно такова - товари с комплексен товар с нисък косинус фи (мисля че беше 0.7) и се мери дали брои само активната енергия. Повечето електромери ги правят с чиповете на Analog Devices, те наистина мерят всичко, но информацията излиза поотделно, ползваш която ти трябва. |
|
|
 |
ko-pach Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 10, 2012 3:29 Заглавие: |
|
|
ОК, дори и да съм голям лайк, никой нищо не каза по за заглавието на темата: Фактор на мощност
| Цитат: | Значимостта на фактора на мощността се обуславя от това, че по-ниският фактор на мощността води до увеличение на тока, с който се пренася активната енергия до консуматорите, а това увеличава загубите в електропреносните съоръжения. В зависимост от средната стойност на фактора на мощността за даден период, електроснабдителните фирми прилагат различни тарифи - по-високи за консуматори с по-нисък фактор на мощността и обратно, по-ниски за консуматори с по-висок фактор на мощността (т.н. тарифи с глоба и премия).
Факторът на мощността на консуматорите се подобрява (стремежът е към стойности около и над 0,9) по различни начини, в промишлеността най-широко разпространеният е с кондензаторни батерии, превключвани автоматично, тъй като най-често промишлените консуматори имат индуктивен характер. Осветителните тела с луминесцентни лампи обикновено имат вградени кондензатори за подобряване на фактора на мощността. |
Източник
Ако някои разбира английски да погледне това клипче породило въпроса ми -> КЛИК (10:00 мин.)
Извинявам се за правописните грешки в първи пост - волфрамова написано със ф, както и енергоспестяваща съм написал с ш. Много бира пия  _________________ Electronic circuits |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 10, 2012 8:00 Заглавие: За електромера |
|
|
На ми е ясно защо всички решават, че ако нешо го пише във вестника (по-преди, сега Интернет), значи то е безусловна истина. Това за активната, реактивната, привидната и всякаква друга мощност е ВЯРНО и го знае всеки, учил малко електричество или чел някоя книжка. В клипа пише, че плащаш за ПЪЛНАТА енергия, дето е интеграл на ПЪЛНАТА мощност и се мери във VA. Някъде по света може и да е така, ама тук НЕ Е ТАКА.
В България битовите консуматори плащат за АКТИВНАТА енергия, дето е интеграл на АКТИВНАТА мощност и се мери във W. Не случайно на електромера, дето ти е монтиран на таблото пише "Електромер за активна енергия". При промишлените консуматори с голяма консумирана мощност е по-друга системата. Там те плащат за активната енергия, измерена от подобен електромер за активна енергия. До него обаче седи един друг електромер за РЕАКТИВНА енергия, за която собственика плаща по съвсем друга тарифа, която е доста по-висока. Тая тарифа е наказателна, идеята е да принудят собственика да си оправи фактора на мощността.
Цялата работа е, че реактивната енергия не върши работа никому, но тока за нея тече по съоръженията на енергопроизводители и енергодоставчици. Т.е. енргото трябва да опъва по-дебели жици за тоя дето духа. Понеже битовите консуматори, които консумират реактивна енергия са малки, дяла на реактивната е много малък и никой не им обръща внимание, не си струва да им се слага електромер за реактивна енергия. |
|
|
 |
todortv Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 10, 2012 9:30 Заглавие: |
|
|
| ko-pach написа: | | ... никой нищо не каза по за заглавието на темата: Фактор на мощност |
Това,че е писано за активна и реактивна енергия е равносилно,че става въпрос за фактора на мощност,защото активнатаи реактивната енергия се определят от този фактор дали е =1 или различен от 1.
По закон битовите консуматори заплащат активната енергия.
Обаче чия собственост са електромерите,как става одобряване на типа им,чия собственост е лабораторията,която проверява електромерите при възражение от страна на абоната?Дали електронните електромери отчитат само активна енергия?
Иначе в промишлеността въпроса за фактора на мощност е изчистен от десетилетия. |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 10, 2012 9:52 Заглавие: |
|
|
| todortv написа: | | Дали електронните електромери отчитат само активна енергия? |
При желание можеш да си го изконтролираш и в домашни условия. Трансформаторен електрожен имаш ли ? Кондензатори за мрежово напрежение ? Амперметър, волтметър ?
... и малко електротехнически познания ... |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|