Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Терморегулатор инкубатор
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
nikolai_nikolov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.Русе

МнениеПуснато на: Съб Яну 07, 2012 14:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Задължително многооборотен-иначе няма да постигнеш точна настройка.Аз лично съм използвал многооборотни тример потенциометри по-евтини са спрямо потенциометрите,заемат по-малко място на платката.В крайна сметка няма да правиш настройки всеки ден.Личните ми впечатления за 723 са по добри отколкото за741(предполагам тук ще има различни мнения по въпроса).По-добре със тиристор или симистор отколкото с реле.Обикновенно след време залепва и то в най-неподходящия момент(тъкмо вече очакваш резултатите).По птинцип аз съм използвал термистор за датчик(подобна схема) и си работеше добре.Бях чел някъде,че колкото е по-голям по габарити диода(групата диоди)-чуствителноста на схемата е по-добра.Това последното не го гарантирам-аз лично не съм го изпробвал.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
lusi blazev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Свищов

МнениеПуснато на: Съб Яну 07, 2012 15:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето този съм ползвал и то без проблеми. Датчика е само един диод.
http://hobby.neomontana-bg.com/

Само внимавай, че е галванично свързан с мрежата. Exclamation
Върнете се в началото
mbo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Яну 07, 2012 17:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Opera 3 написа:
Предполагам че проблемът е във схемата сега пробвах една друга схема със 741 - върви много по-добре и е доста по точна.Само проблемът ви там е потенциометъра защото половината са боклуци - тъкмо се стабилизира температурата и потенциометъра си изменя съпротивлението.
Сега съм със реле .На него пък му залепват кантактите - ще търся по-мощно или мога да го направя със тиристор.Със 723 по.нататък ще се занимавам.

Поразрових и виждам че доста теми има.За мен тези със 741 работят по устойчиво но със многооборотен тример за по добра прецизност.
Намерих схема 723 с тиристор
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Opera 3
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Съб Яну 07, 2012 19:56    Заглавие: Отговорете с цитат

А тази схема някой правил ли я е ? http://vladilovech.narod.ru/electronic/termostat_01.htm предполагам обаче че няма да е много точна защото тези транзистори са калпави
sathv
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Габрово

МнениеПуснато на: Нед Яну 08, 2012 1:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Отново тема във форума за инкубатор и отново се дискутира само електрониката, която в случая не е от първостепенно значениие. Преди 30 години участвахме на изложението в Пловдив по линия на ТНТМ с такова изделие. Електрониката беше операционен усилвател 741, тиристор Т7-4 /тогава нямаше симистори/ датчик-германиев транзистор SFT308 и 4 лампи по 100 вата отопление. Много яйца излюпи този инкубатор. В последствие на познати съм правил много пъти тази схема но вече със симистор и термосъпротивление. Никой не се е оплакал. Един познат пък от село люпеше постоянно с контактен термометър управляваш транзистор и от там реле. А познайте какъв хистерезис има този руски термометър? Основния проблем е не точна поддръжка на температурата а правилно конструиране на кутията вентилация, влажност и обръщане на яйцата, като в повечето случаи за конкретна кутия нещата са опитни.
Върнете се в началото
mbo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 08, 2012 14:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Opera 3 написа:
Със 1 диод не тръгва въобще - много му е малко съпротивлението със 2 въргя суча потенциометъра ма не дига повече от 20 градуса нито по-малко.Със 3 диода въобще не се изключва.
Със 723 по.нататък ще се занимавам.Може би проблемът е в резисторите щото са със 5 процента точност а и потенциометъра не е много точен - уж 1к а пък като го измеря един път 980 друг 1010 .

За уплътняване на свободното време реше да сглобя схемата със 723 за да проверя дали се покриват изчисленията на R делителя .И както казват колегите освен поялник трябва и уред да се направят някой измервания .Оказа се че R-2 1,5к е множко за 2 диода и аз го заменям със700 ом. Laughing
Върнете се в началото
Opera 3
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 08, 2012 16:42    Заглавие: Отговорете с цитат

А сега съм със схемата 741 http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2613/23232481813816218781326033551rniTWLnrOv45gEU6peCM.PNG .Може ли обаче някои да даде съвет колко кОма трябва да е обратната връзка защото иначе релето почва да щтрака и зацикля.
plamenp
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 08, 2012 17:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Обратната връзка трябва да е положителна и задава хистерезис на компаратора.(Резистора на ОВ се свързва с извод 3 на ОУ).Според мен инкубатора е достатъчно инертна система и няма нужда от хистерезис.
Върнете се в началото
mbo
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 08, 2012 17:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Opera 3 написа:
А сега съм със схемата 741.Може ли обаче някои да даде съвет колко кОма трябва да е обратната връзка защото иначе релето почва да щтрака и зацикля.

Ето ти работеща схема нищо че е сграбена от две части на снимката .
Обратната връзка е 1мом.
Върнете се в началото
sathv
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Габрово

МнениеПуснато на: Нед Яну 08, 2012 17:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Обратна връзка не ти е необходима. Сложи един кондензатор 1 микрофарад между базата на транзистора и маса за да шунтира преходните процеси при превключване на релето. Още по добре служи един тиристор или симистор вместо реле.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети